431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Oι 10 πιο συχνοί τραυματισμοί στο γυμναστήριο

Oι 10 πιο συχνοί τραυματισμοί στο γυμναστήριο

Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε στους τραυματισμούς που συμβαίνουν συχνά στο γυμναστήριο.

Η αλήθεια είναι πως, εάν αθλείστε τακτικά, πιθανόν να σας έχει τύχει ένας τραυματισμός κατά την άσκηση. Όπως και μία μηχανή, έτσι και το σώμα σας ‘’καταρρέει’’ εξαιτίας της συχνής χρήσης. Το συναρπαστικό όμως είναι ότι το σώμα θεραπεύεται μόνο του με την κατάλληλη ξεκούραση και με την πάροδο του χρόνου. Πιστεύουμε ότι εδώ θα βρείτε μερικά tips που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τους τραυματισμούς κατά την εκτέλεση ασκήσεων:

Knee injury

1. Τραυματισμοί στο γόνατο: Αναμφίβολα τα γόνατα είναι η πιο συχνή περιοχή τραυματισμών. Γιατί; Επειδή πολλοί αθλητές επιχειρούν ασκήσεις, όπως τα squats, χωρίς να ακολουθούν τις οδηγίες που τους έχουν δοθεί σχετικά με την εκτέλεση της άσκησης. Ακόμη χειρότερα, στην πραγματικότητα κάποιοι προπονητές δεν γνωρίζουν καν τη σωστή εκτέλεση. Συχνά παράπονα είναι φθορές στους χόνδρους, ρήξεις τενόντων και μυϊκές αστάθειες, προβλήματα τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την ευθυγράμμιση των αρθρώσεων και προκαλούνται από την υπερβολική προπόνηση. Το βασικό πρόβλημα είναι η λανθασμένη στάση των ποδιών και του σώματος.

2. Πόνος στους ώμους: Είναι η πιο πολύπλευρη και σύνθετη άρθρωση του σώματος, καθώς συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις κινήσεις. Πάρα πολλοί προπονητές φορτώνουν με μεγάλες επιβαρύνσεις τους ασκούμενους στις πιέσεις ώμων, όμως δεν κάνουν τίποτα για να ενδυναμώσουν τους μύες και τους τένοντες που σταθεροποιούν τους ώμους. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει σταθερότητα για να γίνει έλεγχος της κίνησης και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη των τενόντων και μυϊκή αδυναμία. Θα πρέπει να συμπεριλάβετε τις κατάλληλες ασκήσεις 2 φορές την εβδομάδα.

tennis elbow

3. Ο αγκώνας του τενίστα: Δεν χρειάζεται να παίζετε τένις για να έχετε αυτόν τον τραυματισμό. Μάλιστα, υπάρχουν πολλοί bodybuilders που το παθαίνουν. ‘’Ο αγκώνας του τενίστα’’ είναι μία φλεγμονή στον τένοντα, στο εξωτερικό του αγκώνα, που δυστυχώς δεν είναι εύκολη η αποκατάσταση του τραύματος. Συχνά, οφείλεται στην υπερβολική κούραση της περιοχής. Επίσης, τα χέρια χρησιμοποιούνται σχεδόν σε όλες τις καθημερινές δραστηριότητες. Βεβαιωθείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά και αφιερώνετε αρκετό χρόνο στην χαλάρωση του σώματος σας.

4. Θλάσεις στους δικέφαλους βραχιόνιους: Είναι συχνό φαινόμενο στους άντρες που πασχίζουν να αποκτήσουν ογκώδεις δικεφάλους. Παρατηρούμε πολλούς ασκούμενους στο γυμναστήριο να εκτελούν λάθος τις κάμψεις δικεφάλων προκειμένου να σηκώσουν όλο και περισσότερα κιλά. Αυτό προκαλεί πόνο στους μύες και στους τένοντες του βραχίονα. Η ρήξη στον τένοντα του δικεφάλου αντιμετωπίζεται χειρουργικά.

5. Τράβηγμα στους προσαγωγούς: Η καθημερινότητα κάνει τους εσωτερικούς μύες του μηρού άκαμπτους και αδύναμους, καθώς δεν ενεργοποιούνται. Κατά την άσκηση λοιπόν χρειάζεται προσοχή στις ασκήσεις με ενεργοποίηση των προσαγωγών αλλά και καλή προετοιμασία-προθέρμανση των μυών αυτών για να δεχθούν τις επιβαρύνσεις. Οι θλάσεις στους προσαγωγούς είναι αρκετά επώδυνες.

6. Πόνος στην πλάτη: Όλοι σχεδόν το έχουμε βιώσει! Οι τραυματισμοί στην πλάτη συχνά οφείλονται στη ζωή εκτός γυμναστηρίου, δηλαδή στην καθιστική ζωή και στη λανθασμένη στάση σώματος. Οι ενοχλήσεις γίνονται εντονότερες κατά την εκτέλεση των κοιλιακών. Πολλοί προπονητές δυστυχώς ασκούν περισσότερο τους μύες που «φαίνονται». Δεν συνειδητοποιούν ότι οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι σας χρειάζονται εξίσου εκγύμναση ώστε να υπάρχει ισορροπία. Η προπόνησή σας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και ένα σετ με ασκήσεις ραχιαίων για κάθε σετ κοιλιακών.

lower back pain

7. Δισκοκήλη: Πολλές φορές έχετε ακούσει αυτή την πάθηση. Φανταστείτε τους δίσκους της πλάτης σας σαν donuts. Όταν ασκείται αρκετή πίεση, τότε αυτοί γίνονται σαν ζελέ. Εάν ασκούν πίεση και σε κάποιο νεύρο, δημιουργείται πόνος, αδυναμία και πιθανόν προσωρινό τραύμα. Μην σηκώνεται βάρος που δεν είναι κατάλληλο για εσάς.

8. Τραυματισμοί στους καμπτήρες του ισχίου: Πολλοί πιστεύουν ότι το τρέξιμο είναι το κλειδί για καλή υγεία, φυσική κατάσταση και απώλεια λίπους. Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι το τρέξιμο κουράζει αρκετά τους καμπτήρες του ισχίου (οι μύες κοντά στην κορυφή των ισχίων). Όπως γνωρίζετε, δεν συστήνουμε σε κανέναν μόνο το τρέξιμο ως προπόνηση για μεγάλο διάστημα και η αιτία μόλις προαναφέρθηκε! Μπορείτε να έχετε μία ισορροπία στο προπονητικό σας πλάνο και να εντάξετε το τρέξιμο ως κομμάτι αυτού.

9. Οστεόφυτο: Τα οστεόφυτα είναι πιο συχνή κατάσταση σε εκείνους που τραυματίζονται κάνοντας σπορ και σε όσους πάσχουν από αρθρίτιδα. Στην πραγματικότητα τα οστεόφυτα συχνά προκαλούν αρθρίτιδα, καθώς και μια κατάσταση που ονομάζεται σπονδυλική στένωση. Οι πιο ευαίσθητες περιοχές είναι τα πόδια και οι ώμοι. Οι ασκήσεις με βάρη και οι πολλαπλές επαναλήψεις ασκήσεων είναι προκλητικοί παράγοντες. Επομένως, δοκιμάστε ασκήσεις με λίγες επαναλήψεις και εάν υπάρχει πόνος, ξεκουραστείτε, τοποθετείστε πάγο στην περιοχή και επισκεφθείτε έναν ορθοπεδικό.

10. Πληγωμένος εγωισμός (bruised ego): Αυτό είναι το πιο συχνό φαινόμενο σε όλα τα γυμναστήρια! Πολλοί αθλούνται στο γυμναστήριο με στόχο να επιδεικνύονται και όχι για να αποκτήσουν καλή φυσική κατάσταση. Όταν συμβαίνει αυτό, καταλήγουν με πόνους και τραυματισμούς. Εάν οι ίδιοι προπονούνταν στο σπίτι τους, δε θα είχαν πρόβλημα.

Είναι απαραίτητο οι άνθρωποι να κατανοήσουν ότι η άθληση δεν είναι ανταγωνιστική, αλλά τρόπος ζωής. Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιοι δυνατότεροι, γρηγορότεροι και πιο αποδοτικοί από εσάς σε συγκεκριμένες ασκήσεις. Ασκηθείτε για ΕΣΑΣ και γίνετε πιο δυνατοί και πιο υγιείς για ΕΣΑΣ και μόνο.

Συμπερασματικά, ενώ μερικοί τραυματισμοί μπορούν να προληφθούν, κάποιοι άλλοι είναι ρίσκο ζωής. Είναι λίγα αυτά που χρειάζεται να κάνετε. Το πρώτο είναι καθαρή σκέψη: μπορείτε να μειώσετε τις συνθήκες που οδηγούν σε πιθανούς τραυματισμούς, να έχετε ένα ισορροπημένο πλάνο άσκησης για να κατανοήσετε πώς λειτουργεί το σώμα σας. Πολλά άτομα τείνουν να αγνοούν τα σημάδια που τους δίνει το σώμα τους και συνεχίζουν το πρόγραμμα τους. Όταν πονάτε, τότε αυτό σημαίνει ότι χρειάζεστε ξεκούραση, έτσι ώστε να προλάβετε σοβαρούς τραυματισμούς και παθήσεις. Μία εβδομάδα αποχής από το γυμναστήριο για θεραπεία και ξεκούραση είναι προτιμότερο από την ανάρρωση στο χειρουργείο.

ΠΗΓΗ

Enable Notifications OK No thanks