Η άσκηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να είναι δύσκολη λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών και της αυξημένης υγρασίας. Ωστόσο, με τη σωστή προσέγγιση, μπορείτε να παραμείνετε ενεργοί και υγιείς απολαμβάνοντας τα οφέλη του καλοκαιριού. Ειδικά με τους καύσωνες των τελευταίων χρόνων, μερικές συμβουλές και προτάσεις για ασφαλείς και αποτελεσματικές καλοκαιρινές προπονήσεις, είναι πιο χρήσιμες από ποτέ.
Αν, λοιπόν, η άσκηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ακολουθεί κάποιους απαράβατους κανόνες, δεν θα χάσετε προπόνηση.
1. Παραμείνετε Ενυδατωμένοι
Είναι, πράγματι, πολύ σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σας. Αυτό σημαίνει ενυδάτωση κάθε 15-20 λεπτά ενώ κάνετε προπόνηση στη ζέστη. Ακόμη, τα αθλητικά ποτά και οι ταμπλέτες ηλεκτρολυτών βοηθούν πολύ σε μια προπόνηση μεγάλης διάρκειας. Αναπληρώνουν το νάτριο, το κάλιο και άλλα απαραίτητα μέταλλα που χάνετε μέσω του ιδρώτα.
2. Επιλέξτε τη Σωστή Ώρα
Οι πιο δροσερές ώρες της ημέρας, συνήθως νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, είναι ιδανικές για να αποφύγετε την υψηλή θερμοκρασία και την έντονη ηλιοφάνεια. Φυσικά, χρήσιμες πάντα είναι και οι καιρικές προβλέψεις για να προγραμματίσετε τις προπονήσεις σας σε πιο δροσερές ημέρες ή ώρες με χαμηλότερη υγρασία.
3. Φοράτε Κατάλληλα Ρούχα
Για παράδειγμα, φορώντας ελαφριά υφάσματα που απορροφούν την υγρασία και είναι διαπνέοντα θα παραμένετε δροσεροί και στεγνοί. Ακόμη, τα ανοιχτόχρωμα ρούχα αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου αντί να απορροφούν τη ζέστη. Απαραίτητη είναι η χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος με τουλάχιστον SPF 30 για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες UV.
4. Προσαρμόστε την Έντασή σας
Πάντα να ακούτε το σώμα σας. Μειώστε την ένταση και τη διάρκεια των προπονήσεών σας αν αρχίσετε να αισθάνεστε υπερβολικά ζεστοί ή κουρασμένοι. Σταδιακά μπορείτε να κλιμακώνετε την ένταση των προπονήσεών σας για μία ή δύο εβδομάδες. Με την βαθμιαία προσαρμογή βοηθάτε το σώμα σας να προσαρμοστεί στη ζέστη.
5. Τροποποιήστε τις Δραστηριότητές σας
Δραστηριότητες όπως κολύμβηση ή αερόμπικ στο νερό είναι ιδανικές για να παραμείνετε δροσεροί κατά τη διάρκεια της άσκησης. Επιπλέον, τα υδάτινα αθλήματα προσφέρουν πάντα και διασκέδαση. Επιπλέον, σε εξαιρετικά ζεστές ημέρες, μπορείτε να δοκιμάσετε προπονήσεις σε εσωτερικούς χώρους, γυμναστήρια ή και προπονήσεις στο σπίτι. Αν επιλέγετε την εξωτερική άσκηση, τα σκιερά μέρη όπως πάρκα με πολλά δέντρα, είναι μια καλή επιλογή.
6. Μάθετε τα Σημάδια Θερμικών Ασθενειών
Η θερμική εξάντληση προκαλεί αρκετά συμπτώματα που περιλαμβάνουν έντονη εφίδρωση, αδυναμία, ζάλη, ναυτία και πονοκέφαλο. Αν τα βιώσετε, μετακινηθείτε σε πιο δροσερό μέρος, πιείτε νερό και ξεκουραστείτε. Η θερμοπληξία, από την άλλη, είναι μια πιο σοβαρή κατάσταση με συμπτώματα όπως σύγχυση, γρήγορος παλμός, ζεστό και ξηρό δέρμα και απώλεια συνείδησης. Πρόκειται για ιατρικό επείγον και πρέπει να αναζητήσετε άμεση βοήθεια.
7. Τεχνικές Ψύξης
Μπορείτε να μειώσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας χρησιμοποιώντας παγοκύστες ή κρύες πετσέτες στο λαιμό, τους καρπούς και το μέτωπο πριν ξεκινήσετε την προπόνησή σας για . Μετά την άσκηση, κάντε ένα δροσερό ντους ή μπάνιο για να βοηθήσετε στη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος.
Αν τα παραπάνω αφορούν συμβουλές για τους παθιασμένους, μία επιπλέον συμβουλή για τους πιο δύσπιστους.
8. Βρείτε πάντα κίνητρα για να συνεχίζετε.
Οι σαφείς, επιτεύξιμοι στόχοι είναι χρήσιμοι για να παραμένετε κινητοποιημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η συμμετοχή σε ομαδικά προγράμματα, πέρα από την άθληση, δίνουν μια πολύ ευχάριστη κοινωνική ώθηση. Τέλος, κανείς δεν απολαμβάνει τη ρουτίνα για πολύ. Για να διατηρήσετε το ενδιαφέρον σας, ένα νέο άθλημα, μία νέα μέθοδος προπόνησης ή ένα νέο μέρος, θα σας δώσουν πιθανώς το έναυσμα που έχετε ανάγκη.
Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, μπορείτε να απολαύσετε τις καλοκαιρινές προπονήσεις σας με ασφάλεια και να διατηρήσετε τα επίπεδα της φυσικής σας κατάστασης ακόμα και στη ζέστη. Πρέπει να ακούτε το σώμα σας και να δίνετε προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλειά σας πάνω από όλα.
Με ήλιο, με βροχή, με χιόνι, καλή προπόνηση!
Βιβλιογραφία
- Samuel N. Cheuvront and Michael N. Sawka. Exercise and Heat Stress: Physiological, Biochemical, and Pharmacological Considerations, 2010 PubMed, 115-144
- Glen P. Kenny and Nikolaos C. Flouris. Strategies for Optimizing Performance During Prolonged Exercise in Hot Environments, 2009 PubMed, 127-142