431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Mat και Clinical Pilates: κατανοώντας τις διαφορές

Mat και Clinical Pilates: κατανοώντας τις διαφορές

Το Pilates, το πλέον δημοφιλές σύστημα ασκήσεων, προσφέρει διάφορες προσεγγίσεις με στόχο την ενδυνάμωση, την ευλυγισία, τη σταθερότητα και τη συνολική ευεξία. Δύο βασικά είδη του Pilates που προσελκύουν την προσοχή είναι το Mat και το Clinical Pilates. Έχουν ομοιότητες, αλλά έχουν και διακριτικά χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν.

Το Mat και το Clinical Pilates ως προς τον εξοπλισμό

– Για το Mat Pilates, την πιο γνωστή μορφή του Pilates, η εκτέλεση απαιτεί απλά ένα στρώμα ή μια ανακλινόμενη επιφάνεια και ελάχιστο εξοπλισμό. Λειτουργεί κυρίως με την αντίσταση του σώματος και χρησιμοποιεί μια σειρά ελεγχόμενων κινήσεων και ασκήσεων. Οι ασκούμενοι χρησιμοποιούν κυρίως το δικό τους σώμα ως αντίσταση, ενσωματώνοντας βοηθήματα (Props) όπως λάστιχα αντίστασης, μπάλες, sticks για ποικιλία και πρόκληση.

– Το Clinical Pilates συχνά ενσωματώνει εξειδικευμένο εξοπλισμό όπως τα μηχανήματα της μεθόδου, Reformer και Cadillac, Spine Corrector κλπ. Αυτός ο εξοπλισμός προσφέρει ακριβή αντίσταση, απόλυτο έλεγχο και υποστήριξη από τον Instructor, επιτρέποντας προσαρμοσμένες ασκήσεις για ανάκτηση και αποκατάσταση.

Το Mat και το Clinical Pilates ως προς τον τρόπο

– Τα μαθήματα Mat Pilates είναι συνήθως ομαδικά. Αυτό τα καθιστά πιο προσιτά και οικονομικά για πολλούς ανθρώπους. Οι εκπαιδευτές καθοδηγούν τους συμμετέχοντες μέσω μιας ροής ασκήσεων και τεχνικών αναπνοής. Επίσης, μπορούν να προσφέρουν παραλλαγές των ασκήσεων ανάλογα με το επίπεδο του κάθε ασκούμενου, ακόμη και της ίδια ομάδας.

– Το Clinical Pilates ξεκινά με μια λεπτομερή ατομική αξιολόγηση από εξειδικευμένο επαγγελματία της υγείας, όπως έναν φυσιοθεραπευτή. Αυτή η αξιολόγηση βοηθά στον εντοπισμό συγκεκριμένων αναγκών, περιορισμών και στόχων, επιτρέποντας τη δημιουργία προσαρμοσμένων προγραμμάτων άσκησης. Οι συνεδρίες Clinical Pilates είναι συνήθως ενός ατόμου ή σε μικρές ομάδες, επιτρέποντας την διαρκή επίβλεψη και ατομική καθοδήγηση. Αυτό διασφαλίζει ότι οι ασκήσεις αλλά και η εκτέλεσή τους εξυπηρετούν το στόχο του ασκούμενου. Επιπλέον, βελτιώνουν την κατάσταση της υγείας του, χωρίς ταυτόχρονα να τον θέτουν σε κίνδυνο και να τον καταπονούν.

Το Mat και το Clinical Pilates ως προς τον στόχο

– Το Mat Pilates είναι ιδανικό για άτομα που επιθυμούν να βελτιώσουν τη γενική τους φυσική κατάσταση. Οι προπονήσεις Pilates Mat προάγουν την ισορροπημένη ανάπτυξη των μυών και αυξάνουν το εύρος της κίνησης των αρθρώσεων. Ενισχύουν συνολικά, την ευελιξία, τη σωστή στάση, την ισορροπία, την αναπνοή και τη συνείδηση του σώματος.

– Μία από τις βασικές διακρίσεις, είναι ότι το Clinical Pilates αποτελεί συχνά μέσο αποκατάστασης. Μπορεί να προσαρμοστεί για την αντιμετώπιση τραυματισμών και μυοσκελετικών προβλημάτων, καθιστώντας το ιδανική επιλογή για άτομα που χρειάζονται στοχευμένη θεραπεία. Οι επαγγελματίες της υγείας συχνά θα προτείνουν το Clinical Pilates για τη διαχείριση του πόνου αλλά και για την πρόληψη μελλοντικών τραυματισμών. Στόχος επομένως, είναι η βελτίωση των λειτουργικών μοτίβων κίνησης και η αντιμετώπιση συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας.

Το Mat Pilates και το Clinical Pilates μπορεί να εξυπηρετούν διαφορετικούς στόχους και ανάγκες, συνεπώς διαφέρουν ως προς τον τρόπο και τον εξοπλισμό, ωστόσο στον πυρήνα τους, δεν παρουσιάζουν ουσιαστικές διαφορές. Ο J.H. Pilates δημιούργησε και εξέλιξε μια μέθοδο άσκησης, ώστε να καταφέρει να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση χωρίς να καταπονεί το σώμα του, μιας και έπασχε από άσθμα και ραχίτιδα. Επομένως, η μέθοδος Pilates από τη δημιουργία της, αποτελεί μια κλινική μέθοδο άσκησης. Το Pilates σήμερα αποτελεί την πιο διαδεδομένη και ίσως, την πιο αποτελεσματική μέθοδο προπόνησης για όλων των ειδών τις περιπτώσεις ασκούμενων.

Όταν αποφασίσετε ποιος είναι ο στόχος σας, στο Pilates θα βρείτε τόσο τον τρόπο για να τον επιτυχέτε όσο και τον κατάλληλο για εσάς εξοπλισμό.

Enable Notifications OK No thanks