431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Ο ρόλος της άσκησης στη μάχη με την κατάθλιψη

Ο ρόλος της άσκησης στη μάχη με την κατάθλιψη

Η συστηματική άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά για την ψυχική σας υγεία και δε χρειάζεται καν να είστε φανατικοί για να αποκομίσετε τα οφέλη. Ακόμη πιο συγκεκριμένα, η άσκηση μπορεί να έχει βαθιά θετική επίδραση σε ορισμένες ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη, το άγχος, το στρες κ.α. Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, μπορείτε να μάθετε να χρησιμοποιείτε την άσκηση ως ένα ισχυρό εργαλείο για να αντιμετωπίσετε προβλήματα ψυχικής υγείας, να βελτιώσετε την ενέργεια και τις προοπτικές σας και να αξιοποιήσετε στο έπακρο την κάθε σας μέρα.

Η συστηματική άσκηση είναι ένας ισχυρός μαχητής ενάντια στην κατάθλιψη για διάφορους λόγους.

1. Ο πιο σημαντικός λόγος είναι ότι, ειδικά οι μέθοδοι άσκησης που την προσεγγίζουν ολιστικά, όπως το Pilates, η Yoga κλπ., ενεργοποιούν λειτουργίες του εγκεφάλου που δημιουργούν συναισθήματα ηρεμίας και ευεξίας. Προωθούν τη νευρική ανάπτυξη και διαδικασίες νέων μοτίβων δραστηριότητας και μειώνουν τις φλεγμονές και τον κίνδυνο εμφάνισής τους.

2. Επίσης, η συστηματική άσκηση πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφινών. Πρόκειται για ισχυρές χημικές ουσίες στον εγκέφαλό σας που σας ηρεμούν, συμβάλλουν στην καλή διάθεση και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, από την οποία προκαλείται το στρες.

3. Η άσκηση μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη στο να σας αποσπά την προσοχή, επιτρέποντάς σας να βρείτε λίγο χρόνο για να ξεφύγετε από τον κύκλο των αρνητικών σκέψεων που τροφοδοτούν την κατάθλιψη. Εκτός από την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, η διατήρηση ενός προγράμματος άσκησης μπορεί να σας προστατέψει από την υποτροπή.

4. Τέλος, ανεξάρτητα από τους στόχους που βάλατε να πετύχετε μέσω της άσκησης, υπάρχει ένα κοινό αποτέλεσμα. Όταν τους πετύχετε, θα σεβαστείτε και θα εκτιμήσετε τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας. Θα νιώσετε λειτουργικοί και ικανοί και η διάθεσή σας θα βελτιώνεται αναπόφευκτα.

Μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση μπορεί να θεραπεύσει την ήπια έως μέτρια κατάθλιψη εξίσου αποτελεσματικά με τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα χωρίς τις παρενέργειες, φυσικά. Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε, από το Harvard T.H. Chan School of Public Health, διαπίστωσε ότι το τρέξιμο για 15 λεπτά την ημέρα ή το περπάτημα για μία ώρα μειώνει τον κίνδυνο μείζονος κατάθλιψης κατά 26%.

Ακόμη και όταν γνωρίζετε ότι η άσκηση θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα, το να κάνετε αυτό το πρώτο βήμα είναι πιο εύκολο να το πείτε παρά να το κάνετε. Τα εμπόδια στην άσκηση είναι πολύ υπαρκτά, ιδιαίτερα όταν παλεύετε και με ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Ωστόσο, ακόμη και μέτριες ποσότητες άσκησης είναι σίγουρα καλύτερα από το τίποτα και μπορούν να κάνουν πραγματική διαφορά.

Ξεπεράστε τα εμπόδια της κατάθλιψης με σύμμαχό σας την άσκηση. Η ψυχική σας υγεία είναι σημαντική και αξίζει τη φροντίδα σας!

Βιβλιογραφία

1. Greer, T. L., Trombello, J. M., Rethorst, C. D., Carmody, T. J., Jha, M. K., Liao, A., Grannemann, B. D., Chambliss, H. O., Church, T. S., & Trivedi, M. H. (2016). Improvements in psychosocial functioning and health-related quality of life following exercise augmentation in patients with treatment response but non-remitted major depressive disorder: Results from the TREAD study. Depression and Anxiety, 33(9), 870–881. https://doi.org/10.1002/da.22521

Enable Notifications OK No thanks