431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Τρίτη ηλικία και άσκηση. 3 tips για να δώσετε ζωή στα χρόνια των ασκουμένων σας!

Τρίτη ηλικία και άσκηση. 3 tips για να δώσετε ζωή στα χρόνια των ασκουμένων σας!

Η Τρίτη ηλικία έχει ανάγκη την άσκηση και δε χωράει αμφιβολία. Αυτό, όμως, δεν είναι αρκετό για να κινητοποιήσει τους περισσότερους ηλικιωμένους. Η καλή φυσική κατάσταση δεν ωφελεί μόνο στην αντιμετώπιση προβλημάτων υγείας αλλά και στην πρόληψη. Οι ηλικιωμένοι πρέπει να το πάρουν στα σοβαρά!

Εδώ έρχεται ο ρόλος του γυμναστή ή του Personal Trainer!

-Ανακαλύψτε τι απασχολεί πραγματικά τον ασκούμενο.

Ασθένειες, χρόνιες και μη, μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ πιο αποτελεσματικά με μια καλή φυσική κατάσταση. Σκεφτείτε την καθημερινότητα, την ευκολία και την ευελιξία των κινήσεων. Θεωρούνται δεδομένες αλλά δεν είναι. Επίσης, η ισορροπία και η ενδυνάμωση μπορούν να αποτρέψουν σοβαρά ατυχήματα και τραυματισμούς στη ζωή ενός ηλικιωμένου.

Στόχος τους, άρα και δικό σας, δεν είναι ο πρωταθλητισμός αλλά η ποιότητα ζωής και η βελτίωση των καθημερινών δραστηριοτήτων.

-Δημιουργήστε σχέσεις εμπιστοσύνης.

Ο προπονητής οφείλει να γνωρίζει το ιστορικό υγείας των ασκούμενων και να επικοινωνεί με τον γιατρό τους. Μπορείτε, έτσι, να οργανώσετε εξειδικευμένα προγράμματα και τεχνικές, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε ασκούμενου. Η προσοχή στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά είναι απαραίτητη όταν απευθύνεστε στην Τρίτη Ηλικία. Για έναν ηλικιωμένο, ακόμη και ο φόβος τραυματισμού κατά την άσκηση είναι αρκετός για να τον αποθαρρύνει. Προσπαθήστε να δίνετε την αμέριστη προσοχή σας. Δημιουργήστε ειλικρινείς και συστηματικές σχέσεις.

Εάν κερδίσετε την εμπιστοσύνη του ασκούμενου, θα τον βοηθήσετε να κερδίσει τη ζωή!

-Δώστε σημασία στο περιβάλλον.

Το πιο μεγάλο και πολυσύχναστο γυμναστήριο της περιοχής μπορεί να είναι ιδανικό για έναν νέο. Μπορεί όμως να λειτουργεί εντελώς αποτρεπτικά για έναν ηλικιωμένο. Το περιβάλλον άσκησης πρέπει να αποπνέει οικειότητα. Να διευκολύνει την ομαδική άσκηση μεταξύ των ασκούμενων αντίστοιχου επιπέδου. Μην ξεχνάτε, η κοινωνικοποίηση, συμβάλλει στην πνευματική και ψυχική υγεία και ενισχύει την αυτοπεποίθηση.
Σημαντική για ένα περιβάλλον άσκησης ηλικιωμένων είναι η ασφάλεια και η σιγουριά. Οι προδιαγραφές πρέπει να είναι άριστες και το προσωπικό έμπειρο και εξειδικευμένο. Η παροχή πολλών και πολύπλευρων υπηρεσιών όπως προγραμμάτων διατροφής και ολιστικών μεθόδων (Yoga, Pilates), θα κρατήσουν σίγουρα ζωντανό το ενδιαφέρον.

Η συνολική προσέγγιση στο ζήτημα της φυσικής κατάστασης είναι απαραίτητη, ειδικά για την Τρίτη ηλικία και τη σχέση της με την άσκηση.

Στόχος δεν είναι τα περισσότερα χρόνια ζωής! Στόχος είναι η περισσότερη ζωή στα χρόνια!

Βιβλιογραφία

Sales MP, Polman R, Hill KD, Karaharju-Huisman T, Levinger P. A novel dynamic exercise initiative for older people to improve health and well-being: study protocol for a randomised controlled trial. BMC Geriatr. 2015;15:68. doi: 10.1186/s12877-015-0057-5

Sales Myrla, Polman Remco, Hill Keith D., Levinger Pazit. A Novel Exercise Initiative for Seniors to Improve Balance and Physical Function. Journal of Aging and Health. 2016;29(8):1424–1443. doi: 10.1177/0898264316662359.

 

Enable Notifications OK No thanks