431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: 2+4 Μέθοδοι αποκατάστασης. Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές για την προπόνησή σας;

2+4 Μέθοδοι αποκατάστασης. Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές για την προπόνησή σας;

Οι μέθοδοι αποκατάστασης είναι το ίδιο σημαντικές με την ίδια την άσκηση και δεν πρέπει να υποτιμώνται. Ακόμη και το καλύτερο πρόγραμμα γυμναστικής, δε θα είναι αποτελεσματικό, αν το σώμα μας δεν ξεκουράζεται και δεν αναζωογονείται επαρκώς.

2 Φυσικές μέθοδοι αποκατάστασης του οργανισμού.

– Η κατάλληλη διατροφή. Οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού σας μετά την προπόνηση είναι σαφώς μεγαλύτερες. Οι αποθήκες αδειάζουν και οι μύες καταπονούνται. Η κατάλληλη διατροφή που συνδυάζει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες και στις κατάλληλες ποσότητες, θα είναι σίγουρα πιο αποτελεσματική από οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

– Ο επαρκής ύπνος. Η ανάγκη για ξεκούραση και αποθεραπεία είναι μεγαλύτερη μετά την προπόνηση. Η αναδόμηση ιστών και κυττάρων και η αναπλήρωση των ενεργειακών αποθεμάτων είναι οι βασικές μόνο ανάγκες αθλητών και ασκούμενων μετά από μια μέρα έντονης ή μη προπόνησης. Ο ύπνος συμβάλλει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο σ’ αυτή τη διαδικασία και μάλιστα φυσικά.

4 Χρήσιμοι τρόποι που μπορούν να συμβάλλουν συμπληρωματικά στην αποκατάσταση.

– Το μασάζ είναι η πιο απολαυστική μέθοδος αποκατάστασης. Μπορεί να μην έχει αποδειχθεί με αριθμούς η συμβολή του στην αποκατάσταση, ωστόσο, αν νιώθετε ότι σας αρέσει και σας χαλαρώνει μην το στερηθείτε.

– Η ήπιας έντασης άσκηση, αερόβια ή μη, δε φαίνεται να συμβάλλει αποδεδειγμένα στη γρήγορη αποκατάσταση. Είναι πολύ χρήσιμη, όμως, για τη σταδιακή επαναφορά των παλμών. Ακόμη και αν δε βελτιώνει τους δείκτες κόπωσης, επιδρά θετικά στην ψυχολογία και τα επίπεδα διέγερσης των ασκουμένων.

– Οι διατάσεις και οι ασκήσεις ευλυγισίας έχουν απασχολήσει αρκετά τους προπονητές και οι απόψεις διίστανται. Από τη μία δεν επηρεάζουν όντως την αποκατάσταση, από την άλλη προσφέρουν αίσθηση χαλάρωσης και διευκολύνουν την κίνηση των αρθρώσεων.

– Τα θερμά επιθέματα θα βοηθήσουν στην κυκλοφορία και τη χαλάρωση. Προσοχή, βέβαια, στους οξείς τραυματισμούς. Τα αποτελέσματα χρήσης θα είναι αρνητικά.

Αποφύγετε μεθόδους με αντενδείξεις και αξιοποιήστε αυτές που σας είναι χρήσιμες! Τελειοποιήστε τον ύπνο και τη διατροφή σας!

Βιβλιογραφία

1. Crowther F, Sealey R, Crowe M, Edwards A, Halson S. Team sport athletes’ perceptions and use of recovery strategies: A mixed-methods survey study. BMC Sports Sci Med Rehabil 9: 6, 2017.

2. Venter R. Perceptions of team athletes on the importance of recovery modalities. Eur J Sport Sci 14: 69–76, 2012.

Enable Notifications OK No thanks