431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Έντονοι μυϊκοί πόνοι. Δείκτης καλής ή κακής προπόνησης;

Έντονοι μυϊκοί πόνοι. Δείκτης καλής ή κακής προπόνησης;

Υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι ο έντονος μυϊκός πόνος μετά την άσκηση είναι αναπόφευκτος και απαραίτητος για τα βέλτιστα αποτελέσματα. Για πολλούς, δηλαδή, ο πόνος λειτουργεί ως δείκτης μιας αποτελεσματικής προπόνησης. Αυτή βέβαια είναι μια κοντόφθαλμη άποψη για τα οφέλη της άσκησης και ενδεχομένως να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις μακροπρόθεσμα. Απευθυνθείτε σε πιστοποιημένους Personal Trainers, ώστε να αποφύγετε μύθους και παρανοήσεις σε σχέση με την άσκηση.

Γιατί είναι σημαντικό να αποφύγετε τους έντονους μυϊκούς πόνους μετά την άσκηση.

– Το σύνδρομο του καυτού σίδερου.

Τα περισσότερα παιδιά θα αγγίξουν ένα καυτό σίδερο μόνο για μία φορά! Είναι δηλαδή πιο πιθανό ο έντονος μυϊκός πόνος μετά την προπόνηση να λειτουργήσει σαν αποτρεπτικός παράγοντας για άσκηση και όχι σαν κίνητρο. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ένας υποσυνείδητος λόγος που είναι τόσο δύσκολο να ξεκινήσετε ή να επιστρέψετε στην πρώτη προπόνηση μετά από καιρό.

– Η γυμναστική πρέπει να κάνει την καθημερινότητα πιο εύκολη, όχι πιο δύσκολη.

Ο έντονος πόνος επηρεάζει, φυσικά, τις δραστηριότητές σας και εκτός προπονήσεων. Σκεφτείτε η εβδομαδιαία προπόνηση κάτω άκρων να σας προκαλεί πόνο για τρεις ημέρες. Θα αντιμετωπίζετε δυσκολίες στην καθημερινότητά σας ακόμη και για να ανεβείτε τις σκάλες. Κάπου εκεί χάνεται και ο λειτουργικός σκοπός της άσκησης, αφού δε θα είστε σίγουρα σε καλύτερη φόρμα.

– Σφίξτε τους μύες.

Αυτή η φράση, η οποία χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει ένα θετικό αποτέλεσμα, μπορεί αυτή τη φορά να χρησιμοποιηθεί με διαφορετική χροιά. Μια διαρκής και συστηματική κατάσταση πόνου μπορεί εύκολα να μειώσει το εύρος και να οδηγήσει σε μόνιμες αλλαγές στα μοτίβα κίνησής σας.

– Υπερπροπόνηση και τραυματισμοί.

Η υπερπροπόνηση και οι τραυματισμοί από υπερβολική καταπόνηση χρειάζονται χρόνο για να αναπτυχθούν. Δυστυχώς, μέχρι να γίνουν αντιληπτοί, είναι αργά για να αντιστρέψετε τη διαδικασία. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις επιδόσεις και την επίτευξη των στόχων σας.

– Απόσπαση της προσοχής από πιο σημαντικούς στόχους της άσκησης.

Η επιτυχία της άσκησης και της φυσικής κατάστασης πρέπει να έχει ένα πολύ πιο ασφαλές κριτήριο αξιολόγησης από το επίπεδο του πόνου. Στοχεύοντας στον πόνο βραχυπρόθεσμα, μπορεί να αγνοήσουμε μεταξύ άλλων τα πραγματικά αποτελέσματα στην άσκηση, όπως η φυσική κατάσταση, η δύναμη, η λειτουργικότητα, η ευεξία και η ποιότητα ζωής γενικά.

Η αποφυγή του πόνου δεν είναι το ίδιο με την αποφυγή υψηλών εντάσεων. Οι υψηλές εντάσεις μπορούν να επιτευχθούν μέσω προοδευτικών μεθόδων. Οι σταδιακές εξελίξεις είναι ένας πολύ πιο ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και τη μείωση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων κινδύνων.

Αυξήστε προοδευτικά την ένταση και τον όγκο με βάση τη φυσική κατάσταση που βρίσκεστε τώρα και όχι το επίπεδο που κάποτε ελπίζετε να φτάσετε!

Βιβλιογραφία

1. Hody S, Croisier JL, Bury T, Rogister B, Leprince P. Eccentric Muscle Contractions: Risks and Benefits doi: 10.3389/fphys.2019.00536. eCollection 2019. PMID: 31130877

Enable Notifications OK No thanks