431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: 4 Μύθοι για την προπόνηση και η πραγματικότητα

4 Μύθοι για την προπόνηση και η πραγματικότητα

,

Πολλοί, αυτοανακυρηχθέντες ως ειδικοί, παρέχουν αναξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την άσκηση. Η παραπληροφόρηση λειτουργεί αποτρεπτικά για τους ασκούμενους και αποπροσανατολίζει από την εξέλιξη και την επίτευξη των στόχων τους. Ας ξεκαθαριστούν οι μύθοι για την προπόνηση, από την πραγματικότητα.

Μύθος 1: Τα βάρη και ο άμεσος, ανεπιθύμητος όγκος.

Με τα βάρη δε θα φαίνεστε άμεσα ογκώδεις, γιατί δε θα είστε! Ειδικά οι γυναίκες, δεν παράγουν αρκετή τεστοστερόνη για να “φουσκώσουν” απότομα. Ακόμη και οι άντρες που παράγουν 15-20 φορές περισσότερη τεστοστερόνη από τις γυναίκες, χρειάζονται χρόνια έντονης προπόνησης και κατάλληλης διατροφής για να αποκτήσουν όγκο στους μύες.

Αν ξεκινήσατε τώρα την προπόνηση με βάρη, θα δείτε πιο γρήγορα διαφορά. Μακροπρόθεσμα, η πρόοδος θα είναι πιο αργή και σταθερή. Συγκεκριμένα οι γυναίκες, μην αγχώνεστε ότι ξαφνικά τα χέρια και τα πόδια σας θα γίνουν αγνώριστα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να είστε όσο μυώδεις σας αρέσει. Το σώμα σας, σας ανήκει!

Μύθος 2: Η τοπική απώλεια λίπους.

Σε σημεία, όπως στην κοιλιακή περιοχή και στους γοφούς, το τοπικό λίπος είναι εκνευριστικό, ειδικά αν έχετε κάνει σημαντική πρόοδο με το υπόλοιπο σώμα σας. Δυστυχώς, όμως, ούτε η άσκηση, ούτε η διατροφή μπορούν να στοχεύσουν μόνο σε συγκεκριμένα σημεία.

Ασκήσεις που θα αυξήσουν τη μυϊκή μάζα στις προβληματικές περιοχές, θα είναι βοηθητικές. Επίσης, η συνολική απώλεια βάρους θα βοηθήσει την εμφάνισή σας. Το σίγουρο είναι ότι η τοπική μείωση είναι ένας μύθος και ήρθε η ώρα να καταρριφθεί.

Μύθος 3: Η άσκηση επανορθώνει για την κακή διατροφή.

Όσο βολικό και αν ακούγεται, δεν ισχύει. Σίγουρα με τη γυμναστική θα κάψετε θερμίδες, αλλά δε θα λειτουργήσει σαν αντίβαρο. Ειδικά αν ξεφεύγετε με την ποσότητα και την ποιότητα της διατροφής σας.

Αυτό δε σημαίνει ότι θα έρθει η καταστροφή εάν ενδώσετε σε πειρασμούς. Σημαίνει, όμως, ότι χρειάζονται κάποια όρια. Όταν τα ξεπερνάτε, η λύση δεν είναι η υπερβολική και πιο επίπονη άσκηση. Το μόνο που θα πετύχετε, είναι να διαιωνίζονται προβληματικές αντιλήψεις για τη σχέση φαγητού και άσκησης. Ή αλλιώς οι μύθοι για την προπόνηση!

Μύθος 4: Η μη απώλεια βάρους, σημαίνει αναποτελεσματική προπόνηση.

Η συγκεκριμένη παραδοχή είναι αρκετά λαθεμένη. Ανάλογα με το είδος της γυμναστικής που θα επιλέξετε, θα έχετε και διαφορετικά αποτελέσματα με τα κιλά σας. Με την ενδυνάμωση και τα βάρη θα κάψετε λίπος αλλά θα αποκτήσετε μυϊκή μάζα. Τα κιλά σας δε θα αλλάξουν, ίσως και να αυξηθούν. Θα είναι, όμως, άπαχη μάζα και αυτό είναι επιθυμητό!

Υπάρχουν πιο ασφαλείς τρόποι για να κρίνετε την πρόοδο σας. Η ενέργεια και η δύναμη για παράδειγμα. Άλλωστε, είναι και πιο σημαντικοί παράγοντες!

Αναζητήστε και στηριχτείτε στην πραγματικότητα. Μόνο έτσι θα πετύχετε. Διαφορετικά και οι στόχοι σας θα παραμείνουν μύθοι!

Βιβλιογραφία

1. Earle, R. W., & Baechle, T. R. (2000). Resistance training and spotting techniques. Essentials of Strength Training and Conditioning, 2, 343-394.

2. Ramírez-Campillo, R., Andrade, D. C., Campos-Jara, C., Henríquez-Olguín, C., Alvarez-Lepín, C., & Izquierdo, M. (2013). Regional fat changes induced by localized muscle endurance resistance training. The Journal of Strength & Conditioning Research, 27(8), 2219-2224.

3. Vispute, S. S., Smith, J. D., LeCheminant, J. D., & Hurley, K. S. (2011). The effect of abdominal exercise on abdominal fat. The Journal of Strength & Conditioning Research, 25(9), 2559-2564.

Enable Notifications OK No thanks