431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Άσκηση και υγιεινή διατροφή για μια καλή φυσική κατάσταση. 3 Λάθη που πρέπει να αποφύγετε!

Άσκηση και υγιεινή διατροφή για μια καλή φυσική κατάσταση. 3 Λάθη που πρέπει να αποφύγετε!

Η άσκηση και η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για μια καλή φυσική κατάσταση. Ο σωστός συνδυασμός τους θα απογειώσει τόσο τη σωματική όσο και την πνευματική σας υγεία. Για να πετύχετε, όμως, ένα σωστό συνδυασμό που θα σας δώσει υγεία και ποιότητα στη ζωή σας πρέπει να αποφύγετε τους κινδύνους που προκύπτουν από αβάσιμες πληροφορίες και λανθασμένες συμβουλές. Κάποιες είναι απλά αναποτελεσματικές, κάποιες, όμως, μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας.

3 Λάθη που πρέπει να διορθώσετε άμεσα!

– Η συστηματική γυμναστική δε σημαίνει ότι μπορείτε να τρώτε ό,τι και όσο θέλετε.

Πρέπει να θυμάστε ότι η συστηματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι επιλεκτικά. Η αλήθεια είναι ότι η άσκηση δεν καίει τα λίπη όπως νομίζετε. Η λογική είναι ότι θα χάσετε βάρος, αν κάψετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που θα δαπανήσετε για την αναγκαία κατανάλωση ενέργειας, θεωρώντας δεδομένη μια σωστή και πλήρη διατροφή. Η πρόσληψη θερμίδων πρέπει να είναι μικρότερη από τις θερμίδες που θα κάψετε.

Η κακή διατροφή δεν είναι χρέος που αποπληρώνεται με υπερπροπόνηση. Ο σωστός συνδυασμός απαιτεί δέσμευση και πειθαρχία. Σε κάθε περίπτωση, στόχος σας δεν μπορεί να είναι μόνο η εμφάνιση και το σώμα σας. Στόχος σας πρέπει να είναι η υγεία και ποιότητα στη ζωή σας συνολικά.

– Δεν είναι όλα τα λιπαρά επιβλαβή για την υγεία σας.

Τα λίπη είναι το βασικό καύσιμο για το σώμα σας. Τα ακόρεστα λιπαρά οξέα που περιλαμβάνονται σε τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, το αβοκάντο και ορισμένα ψάρια, είναι απαραίτητα για τον οργανισμό σας. Βοηθούν στην οικοδόμηση ορμονών και κυττάρων και βελτιώνουν συνολικά την υγεία και την ψυχοσωματική σας κατάσταση.

Επιστημονικές έρευνες συσχετίζουν την κατανάλωση ακόρεστων λιπαρών με τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Η συσχέτιση οφείλεται στο ότι η πρόσληψη των “καλών” λιπαρών βοηθά στην πρόληψη καρδιαγγειακών και αναπνευστικών παθήσεων, νευροεκφυλιστικών διαταραχών και ορισμένων μορφών καρκίνου. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε ακόρεστα λιπαρά οξέα με μέτρο. Η υπερβολική κατανάλωση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους σας.

– Μην παραλείπετε γεύματα! Δε θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

Όταν χάνετε γεύματα, το σώμα σας αντεπιτίθεται επιβραδύνοντας το μεταβολισμό σας. Μεταβολισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο καίτε θερμίδες, οπότε όσο μειώνεται, τόσο πιο δύσκολο είναι να χάσετε κιλά. Σκεφτείτε το σα να μπαίνει ο οργανισμός σας σε κατάσταση πείνας και προσπαθεί να μειώσει την απώλεια ενέργειας για να ανταπεξέλθει. Θα χάσετε βάρος πολύ πιο αποτελεσματικά αν καταναλώνετε αρκετά μικρά γεύματα μέσα στη μέρα.

Το πρόβλημα με τα χαμένα γεύματα δεν είναι μόνο η δυσκολία στην απώλεια βάρους. Είναι κακό γενικά για την υγεία σας και τα αποτελέσματα μπορει να είναι εξαιρετικά επιβλαβή. Είναι από τα προφανή ότι μειώνεται η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και είστε πιο επιρρεπείς σε στομαχικές δυσλειτουργίες όπως η δυσπεψία, οι καούρες κ.α. Όμως υπάρχουν και χειρότερα, αλλάζουν τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα και αυξάνονται οι πιθανότητες να εμφανίσετε διαβήτη τύπου 2. Επηρεάζεται η αρτηριακή σας πίεση και υπάρχουν επιπτώσεις ακόμη και στη διάθεση και τη συγκέντρωση σας.

Όπως θα παρατηρήσατε, η παραπληροφόρηση και οι παρανοήσεις, ακόμη και αν μοιάζουν ασήμαντες, μπορούν να έχουν επικίνδυνα αποτελέσματα. Συμβουλευτείτε αξιόπιστους ειδικούς της άσκησης και διατροφολόγους για να τα αποφύγετε. Το κόστος του να μην πετύχετε το στόχο σας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, μπορεί να είναι μικρό.

Αν, όμως, στόχος σας είναι η υγεία και ποιότητα στην ζωή σας, πως μετράτε το κόστος;

Βιβλιογραφία

1. Penny M Kris-Etherton, Sharon R Akabas, Connie W Bales, Bruce Bistrian, Lynne Braun, Marilyn S Edwards, Celia Laur, Carine M Lenders, Matthew D Levy, Carole A Palmer, Charlotte A Pratt, Sumantra Ray, Cheryl L Rock, Edward Saltzman, Douglas L Seidner, Linda Van Horn. The need to advance nutrition education in the training of health care professionals and recommended research to evaluate implementation and effectiveness Am J Clin Nutr. 2014 May; 99(5): 1153S–1166S. Published online 2014 Apr 9. doi: 10.3945/ajcn.113.073502

2. Chad M. Kerksick, Colin D. Wilborn, Michael D. Roberts, Abbie Smith-Ryan, Susan M. Kleiner, Ralf Jäger, Rick Collins, Mathew Cooke, Jaci N. Davis, Elfego Galvan, Mike Greenwood, Lonnie M. Lowery, Robert Wildman, Jose Antonio, Richard B. Kreider. ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommendations. J Int Soc Sports Nutr. 2018; 15: 38. Published online 2018 Aug 1. doi: 10.1186/s12970-018-0242-y

Enable Notifications OK No thanks