431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Μυϊκές κράμπες στην προπόνηση. Αντιμετωπίστε τις τρώγοντας σωστά!

Μυϊκές κράμπες στην προπόνηση. Αντιμετωπίστε τις τρώγοντας σωστά!

Εκεί που βρίσκεστε στη μέση της προπόνησης, ο μυς κλειδώνει, ο πόνος έντονος και εσείς προσπαθείτε να αναπνεύσετε για να διαχειριστείτε αυτή την τρομερή ενόχληση. Οι μυϊκές κράμπες δεν κάνουν διακρίσεις, συμβαίνουν σε όλους. Συγκεκριμένα, οι κράμπες που σχετίζονται με την άσκηση είναι αποτέλεσμα του αλλοιωμένου νευρομυϊκού ελέγχου, ο οποίος είναι συνηθισμένος κατά τη διάρκεια της κόπωσης και μειώνει τη διαθεσιμότητα υδατανθράκων και υγρών.

Υπάρχουν τρόποι, ωστόσο, για να αποφύγετε αυτή τη δυσάρεστη αίσθηση που προκαλούν οι μυϊκές κράμπες κατά την προπόνηση.

Καταρχάς, ένας παράγοντας που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για κράμπες είναι η ενυδάτωση. Εξάλλου, το νερό είναι απαραίτητο για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και τη λίπανση των αρθρώσεων του σώματος. Οι ηλεκτρολύτες δηλαδή το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο, το ασβέστιο κλπ. είναι υπεύθυνοι για την εξισορρόπηση των υγρών μέσα στο σώμα και τη ρύθμιση της μυϊκής λειτουργίας.

Επιπλέον, οι ηλεκτρολύτες εμπεριέχονται και σε αρκετές τροφές. Επομένως, κάποιες αλλαγές ή προσθήκες συγκεκριμένων τροφίμων στη διατροφή σας, θα σας φανούν εξαιρετικά χρήσιμες.

1. Τουρσί
Το τουρσί όχι μόνο είναι γεμάτο νερό, αλλά ένα μέτριο τουρσί είναι γεμάτο με 785 mg νατρίου! Πράγματι, αποτελεί μια αξιοπρεπέστατη πηγή καλίου. Μερικές πίκλες σίγουρα θα σας φανούν χρήσιμες κατά τη διάρκεια μιας μακράς προπόνησης. Παραμένετε ενυδατωμένοι και μειώνετε τον κίνδυνο για κράμπες.

2. Καρπούζι
Το πλέον ενυδατικό φρούτο! Το καρπούζι με 90% νερό, είναι επίσης πλούσιο σε μαγνήσιο και κάλιο (15,4 και 172 mg για 1 φλιτζάνι). Ακόμη, αν ρίξετε λίγο αλάτι πάνω από αυτό το γλυκό φρούτο θα έχετε ένα τέλειο ενυδατικό σνακ.

3. Γλυκοπατάτες
Αρχικά, οι γλυκοπατάτες είναι περιέχουν κάλιο, ασβέστιο και μαγνήσιο, σημαντικά μέταλλα για την σωστή λειτουργία των μυών. Ένα φλιτζάνι πουρές γλυκοπατάτας περιέχει πάνω από το 20% της συνιστώμενης πρόσληψης καλίου και 13% μαγνησίου.

4. Trail Mix
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου, μαγνησίου και σημαντικών μετάλλων για τη συστολή των μυών και την αποφυγή κράμπας! Επίσης, το μείγμα ξηρών καρπών είναι πλούσιο σε νάτριο και είναι άλλο ένα εξαιρετικό «ενυδατικό» σνακ σε συνδυασμό με νερό.

5. Μπανάνες
Οι μπανάνες είναι μια καταπληκτική πηγή καλίου, το οποίο είναι σημαντικό για τη βέλτιστη λειτουργία των νεύρων κατά τις μυϊκές συσπάσεις. Αν τις δοκιμάσετε αποξηραμένες, θα ενισχύσετε την περιεκτικότητα σε νατρίο που θα σας βοηθήσει να μείνετε ενυδατωμένοι. Έτσι θα προλαμβάνετε τις κράμπες κατά τη διάρκεια μακρών περιόδων προπόνησης.

6. Γιαούρτι
Αγαπημένο γαλακτοκομικό προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Οι μύες χρειάζονται ασβέστιο για να λειτουργούν σωστά, γι αυτό και η έλλειψη του οδηγεί σε μυϊκές κράμπες και ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς. Επιπλέον, είναι πηγή πρωτεΐνης εξίσου απαραίτητη για τον μυϊκό ιστό.

Σε κάθε περίπτωση, ειδικά οι ασκούμενοι και οι αθλητές οφείλουν να συμβουλεύονται εξειδικευμένους στην αθλητική διατροφή επαγγελματίες. Έτσι, όντως, θα βελτιωθεί η ποιότητα της προπόνησής σας και οι επιδόσεις σας.

Προσαρμόστε τη διατροφή σας στους προπονητικούς σας στόχους. Θα γίνει θέμα χρόνου να τους πετύχετε!

Βιβλιογραφία

1. Clausen T. Na+-K+ pump regulation and skeletal muscle contractility. Physiol Rev. 2003 Oct;83(4):1269-324.

2. Schwellnus MP. Cause of exercise associated muscle cramps (EAMC)–altered neuromuscular control, dehydration or electrolyte depletion? Br J Sports Med. 2009 Jun;43(6):401-8.

Enable Notifications OK No thanks