431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: 6 Υπερτροφές για τα πιο υγιεινά καθημερινά γεύματα!

6 Υπερτροφές για τα πιο υγιεινά καθημερινά γεύματα!

Oι υπερτροφές ξεχωρίζουν και είναι πλούσιας διατροφικής αξίας. Ωστόσο, καμία τροφή από μόνη της, δεν μπορεί να προσφέρει το σύνολο των θρεπτικών συστατικών και της ενέργειας που χρειάζεται ο οργανισμός σας, ακόμη και αν είναι υπερτροφή. Ένα υγιεινό διαιτολόγιο πρέπει να συνδυάζει όλα τα είδη τροφών.

Προσθέστε τις παρακάτω υπερτροφές στη διατροφή και στα καθημερινά σας γεύματα και απογειώστε τα τόσο σε γεύση, όσο και σε θρεπτική αξία.

Μούρα. Όλων των ειδών τα μούρα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Τα έντονα χρώματά τους δείχνουν την υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας.

Έχουν γλυκιά γεύση και μπορείτε να τα προσθέσετε στο γιαούρτι, τα δημητριακά, τα smoothies ή να τα καταναλώσετε σαν ενδιάμεσο snack.

Ψάρια. Τα ψάρια μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετική πηγή Ω3 λιπαρών. Τα συγκεκριμένα λιπαρά, μεταξύ άλλων, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και προλαμβάνουν διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Αν δεν έχετε πρόσβαση σε φρέσκα ψάρια, προμηθευτείτε κατεψυγμένα. Τα είδη ψαριών με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα Ω3 είναι, ο σολομός, τα φιλέτα τόνου, το σκουμπρί, η ρέγγα, η πέστροφα, η σαρδέλα και ο γαύρος.

Ελαιόλαδο. Ένας διατροφικός θησαυρός για την καρδιά και όλο σας το σώμα. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες.

Η βασική συμβουλή είναι να αποφύγετε να το τηγανίσετε. Χρησιμοποιήστε το με κάθε τρόπο που μπορείτε, όμως προσοχή στην ποσότητα.

Ξηροί καρποί. Προσφέρουν φυτικές πρωτεΐνες, μονοακόρεστα λιπαρά και αντιοξειδωτικά, ανάλογα και με το είδος. Βελτιώνουν τις καρδιαγγειακές λειτουργίες και βοηθούν με τις φλεγμονές. Έχουν, βέβαια, πολλές θερμίδες οπότε απολαύστε τα με μέτρο.

Σε βρώμη, σε γιαούρτι, σε σαλάτες, σε μαγειρεμένα λαχανικά, στα πάντα ή σαν snack. Δοκιμάστε, επίσης, το φυστικοβούτυρο!

Γιαούρτι. Πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτεΐνες. Περιέχει προβιοτικά, χρήσιμα για τη μικροχλωρίδα του οργανισμού, που προστατεύουν τον οργανισμό από επικίνδυνους μικροοργανισμούς.

Αποφύγετε τα γιαούρτια με γεύσεις που περιέχουν ζάχαρη. Προσθέστε φρέσκα φρούτα εποχής, βρώμη και ξηρούς καρπούς. Χρησιμοποιήστε το σαν βάση για ντιπ και σως ή και σκέτο σαν ορεκτικό.

Ντομάτα. Η πολύτιμη ουσία της ντομάτας είναι το λυκοπένιο, με την έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η ντομάτα προστατεύει από τον κίνδυνο εμφάνισης προστάτη.

Για να απορροφηθεί αποτελεσματικά το λυκοπένιο, η ντομάτα πρέπει να είναι μαγειρεμένη σε υγιή λιπαρά,όπως το ελαιόλαδο. Μπορείτε να την καταναλώσετε ωμή σε σαλάτα, σε σάλτσες, σε σως και σε σουπες.

Η παραπάνω λίστα απο υπερτροφές είναι μόνο μια μικρή γεύση από την πραγματική ποικιλία και ποιότητα. Μπορείτε να την εμπλουτίσετε αλλά και να την εξελίξετε με επιπλέον γευστικούς συνδυασμούς.

Βάλτε φαντασία στη διατροφή σας, βάλτε ποιότητα και υγεία στη ζωή σας!

Βιβλιογραφία

1. Katherine D. McManus, MS, RD, LDN, 10 superfoods to boost a healthy diet. Harvard Health Publishing, Harvard Medical School, Trusted advice for a healthier life. 2018

2. Claudia Sánchez-González, Carlos J Ciudad, Véronique Noé, Maria Izquierdo-Pulido, Health benefits of walnut polyphenols: An exploration beyond their lipid profile, National Library of Medicine 2017 Nov 2;57(16):3373-3383. doi: 10.1080/10408398.2015.1126218.

Enable Notifications OK No thanks