431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Αθλητική Διατροφή, το κλειδί για τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων.

Αθλητική Διατροφή, το κλειδί για τη βελτίωση των αθλητικών επιδόσεων.

Η αθλητική διατροφή είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο τόσο για αθλητές όσο και για απλούς αθλούμενους. Εστιάζει στην κάλυψη των ειδικών διατροφικών τους αναγκών. Προγραμματίζει την πρόσληψη μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών, την ενυδάτωση και τον χρόνο των γευμάτων. Στόχος είναι πάντα η υποστήριξη της αθλητικής προπόνησης, της απόδοσης και της αποκατάστασης, για την βελτιστοποίηση των οποίων παίζει καθοριστικό ρόλο. Πέρα από την τροφοδότησή του, αυξάνει τις συνολικές δυνατότητες του σώματος.

Υπάρχουν βασικές αρχές και στρατηγικές αθλητικής διατροφής που πρέπει να λάβουν υπόψη οι αθλητές και οι αθλούμενοι.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας για δραστηριότητες υψηλής έντασης. Οι αθλητές πρέπει να καταναλώνουν σύνθετους υδατάνθρακες, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Φυσικά, οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την αποκατάσταση και την ανάπτυξη των μυών. Η σύσταση είναι πηγές, όπως άπαχο κρέας, πουλερικά, ψάρια και πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης. Τα υγιή λίπη είναι απαραίτητα για τη διαρκή ενέργεια και τη συνολική ευεξία, με παραδείγματα όπως το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα έλαια. Μεγάλη σημασία έχουν και τα αντιοξειδωτικά, καθώς υποστηρίζουν διάφορες φυσιολογικές διεργασίες, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και μειώνουν το οξειδωτικό στρες.

Η ενυδάτωση είναι ζωτική πτυχή της αθλητικής διατροφής. Οι αθλητές πρέπει να παραμένουν ενυδατωμένοι πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση για να διατηρήσουν την ισορροπία των υγρών και να αποτρέψουν την αφυδάτωση. Πέρα από το νερό, σημαντική είναι και η αναπλήρωση ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια παρατεταμένης ή έντονης άσκησης.

Ο προγραμματισμός είναι εξίσου σημαντικός και απαραίτητος με την επιλογή του γεύματος. Η διατροφή πριν την προπόνηση, με ένα ισορροπημένο γεύμα ή σνακ οφείλει να εστιάζει στην ενέργεια. Η διατροφή μετά την προπόνηση είναι ο τρόπος για την αναπλήρωση των αποθεμάτων γλυκογόνου, την αποκατάσταση των μυών και την ενίσχυση της αποκατάστασης συνολικά.

Βέβαια, τα παραπάνω αποτελούν γενικές κατευθύνσεις. Δεν πρέπει να παραγνωρίσετε τη σημασία της εξατομίκευσης και του συγχρονισμού στην αθλητική διατροφή. Κάθε αθλητής έχει μοναδικές ανάγκες με βάση τη σύσταση του σώματος, το άθλημα και την ένταση της προπόνησης. Η αθλητική διατροφή πρέπει να είναι εξατομικευμένη αλλά και καθοδηγούμενη από επαγγελματίες, για βέλτιστα αποτελέσματα.

Η αθλητική διατροφή, λοιπόν, είναι ένα κρίσιμο συστατικό της αθλητικής επιτυχίας. Κατανοώντας και εφαρμόζοντας τις αρχές και τις στρατηγικές, οι αθλητές ξεκλειδώνουν τις πραγματικές τους δυνατότητες.

Παρακολουθήστε το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό σεμινάριο Αθλητικής Διατροφής της MP Balatsinos για να μπορείτε να είστε αυτοί που θα τους δώσουν το κλειδί.

Βιβλιογραφία

1. Aragon AA, Schoenfeld BJ, Wildman R, et al. International society of sports nutrition position stand: diets and body composition. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14(1):16.

2. Jager R, Kerksick CM, Campbell BI, et al. International society of sports nutrition position stand: protein and exercise. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14(1):20.

 

Enable Notifications OK No thanks