431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Για μαμάδες σε φόρμα, η άσκηση ξεκινά από την εγκυμοσύνη!

Για μαμάδες σε φόρμα, η άσκηση ξεκινά από την εγκυμοσύνη!

Η άσκηση στην εγκυμοσύνη προσφέρει πολλά οφέλη τόσο στην υγεία της εγκύου όσο και του μωρού. Πέρα από τα γενικά οφέλη υγείας, η άσκηση στην εγκυμοσύνη μπορεί να βοηθήσει και να προετοιμάσει το σώμα της εγκύου για τον τοκετό. Σίγουρα βέβαια, η εγκυμοσύνη επηρεάζει τον τρόπο που το σώμα αντιδρά στην άσκηση.

Είναι σημαντικό η άσκηση στην εγκυμοσύνη να μη δρα επιβαρυντικά. Υπάρχουν λοιπόν, κάποιες γενικές συμβουλές που κρίνεται απαραίτητο να ληφθούν υπόψιν.

– Καλή προθέρμανση πριν από την άσκηση και αποθεραπεία μετά.

– Αποφυγή έντονης άσκησης σε ζεστό ή υγρό καιρό.

– Καλή ενυδάτωση με νερό και υγρά.

– Άνετα και κατάλληλα ρούχα και παπούτσια και υποστηρικτικό σουτιέν εγκυμοσύνης.

– Επιλογή εξειδικευμένου στην άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γυμναστή/στριας.

– Επιλογή κατάλληλης μεθόδου άσκησης, πχ κολύμβηση. Ορισμένες τοπικές πισίνες παρέχουν μαθήματα aquanatal με ειδικευμένους γυμναστές.

– Το περπάτημα είναι επίσης μια εξαιρετική άσκηση. Είναι μια μέτρια αερόβια δραστηριότητα και έχει ελάχιστη πίεση στις αρθρώσεις.

O συνδυασμός αερόβιας άσκησης και ασκήσεων ενδυνάμωσης είναι ευεργετικός και στην περίοδο της εγκυμοσύνης.

– Οι αερόβιες δραστηριότητες βοηθούν στη βελτίωση της καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης και επίσης στην αποφυγή υπερβολικής αύξησης του σωματικού βάρους.

– Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου στην πλάτη και τη λεκάνη, στην προετοιμασία του σώματος για τον τοκετό, καθώς και στην ταχύτερη αποκατάσταση μετά από τον τοκετό.

Ακόμη και αν η συστηματική άσκηση δεν ήταν στο πρόγραμμα πριν την εγκυμοσύνη, είναι μία εξαιρετική περίοδος για να ξεκινήσει η άσκηση.

– Εφόσον η εγκυμοσύνη εξελίσσεται φυσιολογικά και ο ιατρός έχει δώσει τη συγκατάθεσή του μπορεί η εγκυμονούσα να ενταχθεί σε κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης.

– Ο γυμναστής/στρια πρέπει να είναι εξειδικευμένος στην άσκηση και την εγκυμοσύνη.

– Αποφυγή έντονης άσκησης εφόσον δε συμμετείχε σε προγράμματα άσκησης προ εγκυμοσύνης.

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδυναμώνει και ενισχύει το σώμα! Οι δυνατές εγκυμονούσες γίνονται και δυνατές μαμάδες!

Βιβλιογραφία

1. Brown WJ, Hayman M, Haakstad LAH et al (2020) Evidence-based physical activity guidelines for pregnant women. Canberra: Report for the Australian Government Department of Health.

2. Cai C, Ruchat SM, Sivak A et al (2020) Prenatal exercise and cardiorespiratory health and fitness: A meta-analysis. Med Sci Sports Exerc.

3. Davenport MH, Marchand AA, Mottola MF et al (2019b) Exercise for the prevention and treatment of low back, pelvic girdle and lumbopelvic pain during pregnancy: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med 53(2): 90-98.

Enable Notifications OK No thanks