431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Πολύτιμες τροφές για τον πολύτιμο οργανισμό σας!

Πολύτιμες τροφές για τον πολύτιμο οργανισμό σας!

Η πλούσια ενεργειακά διατροφή για έναν αθλούμενο, έχει ιδιαίτερη σημασία. Πράγματι, οι απαιτήσεις στην κατανάλωση ενέργειας για όσους αθλείστε συστηματικά, είναι αναβαθμισμένες. Με τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφών και συστατικών μπορείτε να απογειώσετε όχι μόνο τις επιδόσεις στην προπόνηση αλλά και την καθημερινότητά σας συνολικά.

Η πλούσια ενεργειακά διατροφή μπορεί να είναι αποτέλεσμα συνδυασμών μακροθρεπτικών αλλά και μικροθρεπτικών συστατικών.

Σύνθετοι υδατάνθρακες.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες περιέχουν φυτικές ίνες και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν. Παραδείγματα τροφών πλούσιων σε σύνθετους υδατάνθρακες είναι τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρούτα και τα λαχανικά. Η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων βοηθά στην αποφυγή μεγάλων και απότομων αυξήσεων στα σάκχαρα και την ινσουλίνη στο αίμα. Συμπληρωματικά, η παραγωγή ενέργειας θα είναι διαρκής κατά τη διάρκεια της ημέρας. Δοκιμάστε να προσθέσετε γλυκοπατάτα ή κινόα αντί για λευκό ρύζι στο επόμενο γεύμα σας και ετοιμαστείτε να νιώσετε γεμάτοι ενέργεια!

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο.

Ενώ ο σίδηρος δεν παρέχει άμεσα «ενέργεια», είναι βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, του ερυθροκυττάρου που μεταφέρει οξυγόνο. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί συχνά να σημαίνει χαμηλή ενέργεια, καθώς είναι επιτακτική για τον μεταβολισμό της ενέργειας και τη μεταφορά οξυγόνου. Τρεις κορυφαίες τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα δημητριακά, τα στρείδια και τα λευκά φασόλια! Το βοδινό κρέας είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή σιδήρου.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Β.

Όλες οι βιταμίνες Β παίζουν ουσιαστικό ρόλο σε διάφορες μεταβολικές διεργασίες, ειδικά στη βέλτιστη λειτουργία των ενεργειακών οδών. Η Β12 είναι κοινώς γνωστή ως η «ενεργειακή» βιταμίνη επειδή η Β12 είναι απαραίτητη για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ως εκ τούτου, οι ελλείψεις μπορεί να οδηγήσουν σε αισθήματα κόπωσης, καθώς τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά θρεπτικών ουσιών και οξυγόνου σε όλο το σώμα. Τις βιταμίνες Β θα βρείτε στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά ενώ τις πλούσιες πηγές Β-12 στα ζωικά κρέατα, τα ψάρια, το κοτόπουλο και το βοδινό.

Υγιή Λίπη.

Τα υγιή λίπη, όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και το αβοκάντο είναι πλούσια σε διάφορες βιταμίνες και μέταλλα και παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Επίσης, τα πολύ χορταστικά λίπη θα σας τροφοδοτούν με ενέργεια για ώρες!

Όντως, η διατροφή δεν μπορεί να καθορίσει από μόνη της τα επίπεδα ενέργειας. Ο ποιοτικός ύπνος, η σωστή ενυδάτωση, η τακτική άσκηση είναι κάποιοι ακόμη παράγοντες που τα επηρεάζουν. Όμως, η ισορροπημένη ενεργειακά διατροφή με συχνά γεύματα μέσα στην ημέρα, μπορεί να κάνει τη σημαντική διαφορά και να επηρεάσει και όλους τους υπόλοιπους παράγοντες.

Τρώτε, λοιπόν, σωστά, συνδυαστικά και τακτικά! Η ενέργειά σας είναι το μέλλον σας!

Βιβλιογραφία

1. Condo D, Lohman R, Kelly M, Carr A. Nutritional Intake, Sports Nutrition Knowledge and Energy Availability in Female Australian Rules Football Players. doi: 10.3390/nu11050971.

2. Burdge GC, Lillycrop KA. Environment-physiology, diet quality and energy balance: the influence of early life nutrition on future energy balance. doi: 10.1016/j.physbeh.2013.12.007. Epub 2014 Jan 4.

Enable Notifications OK No thanks