431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Διατροφική κουλτούρα. Οι μύθοι και η πραγματικότητα.

Διατροφική κουλτούρα. Οι μύθοι και η πραγματικότητα.

Η διατροφική κουλτούρα, δυστυχώς, δεν διαμορφώνεται πάντα με γνώμονα την υγεία και την ευεξία του οργανισμού σας. Πολύ συχνά, αντανακλά κοινωνικά πρότυπα του “τέλειου σώματος”. Αυτά τα πρότυπα μαζί με τους διάχυτους μύθους γύρω από τη διατροφή είναι μια πηγή συνεχούς εξωτερικής πίεσης ότι ποτέ δεν είστε αρκετά καλοί. Αντίθετα, αυτό που είναι όντως επιτακτικό είναι οι υγιείς αλλαγές στη σύσταση του σώματος, αποδεχόμενοι, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει τίποτα «λάθος». Αυτό είναι η αρμονία του σώματος.

Η διατροφική κουλτούρα ορίζεται από διάχυτους μύθους οι οποίοι και πρέπει να καταρριφθούν.

– Το ψωμί είναι κακό και προκαλεί αύξηση του βάρους.

Το ψωμί δεν είναι κακό. Είναι βασικό σε πολλά γεύματα. Είναι επίσης ένα απολαυστικό προϊόν διατροφής και μπορεί να προσφέρει ποιοτικά θρεπτικά συστατικά (ανάλογα με την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά). Για καλύτερο έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως. Το ψωμί, από μόνο του, δεν θα προκαλέσει άμεσα αύξηση βάρους. H πραγματική αιτία αύξησης βάρους είναι η υπερκατανάλωση θερμίδων.

– Μπορείτε να καταλώνετε μόνο συγκεκριμένες τροφές, ενώ κάποιες είναι εντελώς απαγορευμένες.

Δεν υπάρχει ηθική αξία με το φαγητό. Το φαγητό είναι καύσιμο. Αντί να εξαλείψετε τρόφιμα από τη διατροφή σας ή να τρώτε μόνο συγκεκριμένα από αυτά, μπορείτε να επιδιώκετε την ισορροπία. Για παράδειγμα. μπορείτε να θέσετε τον στόχο να προσθέσετε περισσότερα τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (φρούτα, φυλλώδη λαχανικά ή αμυλούχα λαχανικά και άπαχες πρωτεΐνες).

– Η απώλεια βάρους είναι πάντα υγιές σημάδι.

Η υγεία του σώματος σας δεν αφορά μόνο το βάρος ούτε από μόνο του το βάρος σαν παράγοντας μπορεί να υποδηλώσει υγεία ή ασθένεια. Για την υγεία του σώματός σας πρέπει να εξετάσετε μετρήσεις όπως η αρτηριακή πίεση, η αποθήκευση μετάλλων, η φυσική κατάσταση ύπνου, τα επίπεδα στρες, η ψυχική υγεία, η σύσταση του σώματος, ο καρδιακός ρυθμός ηρεμίας, η θερμοκρασία κ.λπ.

– Άσκηση για να κάψετε θερμίδες ή για να αυξήσετε το περιθώριο φαγητού.

Σημασία έχει να προσέχετε τα σημάδια πείνας, να παραμένετε σε μια λογική πρόσληψη θερμίδων και να απολαμβάνετε τακτική σωματική κίνηση. Είναι παράλογη η αντιμετώπιση της άσκησης σαν τιμωρία για την κακή διατροφή ή και της κακής διατροφής σαν επιβράβευση επειδή κάνετε γυμναστική. Είναι, λοιπόν, ο συνδυασμός άσκησης και διατροφής, η δέσμευση και η συστηματικότητα που δημιουργούν τις συνθήκες για την καλύτερη υγεία.

Δεν υπάρχει το τέλειο σώμα, υπάρχει το υγιές σώμα και ήρθε η ώρα να το κατακτήσετε!

Βιβλιογραφία

1. Shukla K. Diet and culture. doi: 10.3109/09637487709142781.

2. Kanter R, Gittelsohn J. Measuring Food Culture: a Tool for Public Health Practice. doi: 10.1007/s13679-020-00414-w

Enable Notifications OK No thanks