431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Πώς και πόσο να περιορίσετε το αλάτι στη διατροφή σας;

Πώς και πόσο να περιορίσετε το αλάτι στη διατροφή σας;

Η σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία δίνει σαφείς οδηγίες για την ανάγκη περιορισμού του νατρίου στη διατροφή του μέσου ανθρώπου. Βέβαια, το νάτριο, το κοινό αλάτι δηλαδή, εκτός από το να προσφέρει γεύση στα φαγητά σας, είναι ένας κύριος ηλεκτρολύτης που ρυθμίζει την ισορροπία των υγρών στο σώμα σας. Οπότε, η πρόσληψη νατρίου στην ιδανική ποσότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και η κάθε οδηγία πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τις εξατομικευμένες ανάγκες και προβλήματα του καθενός. Ένας αθλητής, για παράδειγμα, στη διατροφή του έχει ανάγκη περίπου 5-6 περισσότερα γραμμάρια την ημέρα από την μέση συνιστώμενη ποσότητα.

Το ερώτημα, επομένως, αφορά εσάς. Ποιες είναι οι ανάγκες και τα προβλήματα σας; Πρέπει να περιορίσετε το αλάτι στο φαγητό σας;

– Εάν δεν είστε σωματικά δραστήριοι, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο παρακολούθησης της πρόσληψης νατρίου. Το νάτριο αποβάλλεται κυρίως μέσω του ιδρώτα και αν δεν είστε στο γυμναστήριο ή δεν επιδίδεστε σε έντονη σωματική δραστηριότητα κατά την ημέρα σας χάνοντας τόνους ιδρώτα και νατρίου, τότε πρέπει να προσέχετε την πρόσληψη από το φαγητό.

– Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, θα πρέπει οπωσδήποτε να μειώσετε την πρόσληψη νατρίου. Έχει άμεση συσχέτιση με την αρτηριακή πίεση καθώς αυξάνει την κατακράτηση νερού στα αρτηριακά αγγεία. Η πρόσληψη νατρίου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους μηχανισμούς που ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση. Ειδικά εάν είναι σταθερά υψηλή πάνω από τα συνιστώμενα επίπεδα.

– Τα ούρα σας έχουν πολύ σκούρο χρώμα. Ένα σκούρο κίτρινο ή ακόμα και καφέ χρώμα μπορεί να υποδηλώνει σοβαρή αφυδάτωση, καθώς το σώμα σας αποβάλλει έναν μεγάλο αριθμό διαλυμένων ουσιών. Η μείωση της πρόσληψης νατρίου και η κατανάλωση περισσότερου νερού, σίγουρα θα βοηθήσει αυτό το πρόβλημα!

Σε κάθε περίπτωση, η πρόσληψη νατρίου πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Μπορείτε να το πετύχετε με απλές συμβουλές χωρίς να επιβαρύνετε ή να κάνετε εκπτώσεις στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

– Παραμείνετε σωματικά δραστήριοι.

– Το νερό ή το τσάι είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή από τα αναψυκτικά ή τα ζαχαρούχα ποτά.

– Επιλέξτε φρέσκα τρόφιμα αντί για κατεψυγμένα και κονσέρβες.

– Το Junk Food στη διατροφή σας ας είναι μόνο η λύση ανάγκης.

– Προσέξτε τα γαλακτοκομικά που καταναλώνετε καθημερινά.

Με αυτές τις μικρές αλλαγές μπορείτε να μειώσετε γρήγορα την πρόσληψη νατρίου και θα συμβάλλουν ούτως ή άλλως στη βελτίωση της καθημερινότητάς σας!

Δεν χρειάζεται, λοιπόν, να επιλέξετε ανάμεσα στη γεύση και την υγιεινή διατροφή. Μπορείτε να τα έχετε και τα δύο!

Βιβλιογραφία

1. Andrew Mente, Martin O’Donnell, Salim Yusuf1. Sodium Intake and Health: What Should We Recommend Based on the Current Evidence? doi: 10.3390/nu13093232

Enable Notifications OK No thanks