431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Ζάχαρη, από τους μεγαλύτερους κινδύνους αλλά και απολαύσεις στη διατροφή μας!

Ζάχαρη, από τους μεγαλύτερους κινδύνους αλλά και απολαύσεις στη διατροφή μας!

Η ζάχαρη δεν είναι ο διάβολος και αξίζει μια θέση στη διατροφή σας ανεξάρτητα από τη διατροφική σας ρουτίνα και τη φυσική σας κατάσταση. Η προτιμώμενη πηγή καυσίμου του σώματος για ενέργεια είναι η ζάχαρη. Ανεξάρτητα από το αν καταναλώνετε καραμέλες ή λαχανικά, το σώμα θα μετατρέψει τους διαθέσιμους υδατάνθρακες ή τα σύνθετα μόρια σακχάρου σε γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι υπεύθυνη σχεδόν για κάθε κίνηση που κάνετε μέσα στην ημέρα και κρατάει τον εγκέφαλό σας ενεργό.

Ακολουθώντας τις σωστές συμβουλές μπορείτε να αποφύγετε τους κινδύνους χωρίς να αποφύγετε τις απολαύσεις.

– Επαρκής κατανάλωση θερμίδων. Η λαχτάρα για ζάχαρη μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ελλιπούς πρόσληψης τροφής. Το σώμα σας προτιμάει τη ζάχαρη, είναι γεγονός! Εάν λιμοκτονείτε, είναι φυσικό να σας πιάσει λιγούρα για γλυκό.

– Αύξηση της πρόσληψης πρωτεϊνών! Η πρωτεΐνη είναι ένα εξαιρετικά χορταστικό θρεπτικό συστατικό και η υψηλότερη πρόσληψη είναι γνωστό ότι περιορίζει την επιθυμία για ζάχαρη.

– Αντικατάσταση της επιτραπέζιας ζάχαρης με φυσικές πηγές. Το μέλι και η στέβια είναι φυσικά γλυκαντικά που αποτελούν την καλύτερη εναλλακτική σε σχέση με την παραδοσιακή επιτραπέζια ζάχαρη.

– Τρόφιμα ολικής αλέσεως και λαχανικά! Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ίνες που είναι χορταστικές. Συγκεκριμένα, oι φυτικές ίνες  βοηθάνε στη μείωση της πρόσληψης ζάχαρης και στη μείωση της λιγούρας.

– Αντικατάσταση των αναψυκτικών και των ζαχαρούχων ροφημάτων. Το αρωματισμένο νερό με φρούτα ή το τσάι χωρίς ζάχαρη θα σας ξεδιψάσει και θα σας αποτοξινώσει. Μάλιστα με άρωμα και γεύση.

– Μείωση της ζάχαρης κατά το μαγείρεμα! Η αντικατάσταση της ζάχαρης με μπαχαρικά όπως η κανέλα ή το μοσχοκάρυδο μπορεί εύκολα να σας δώσει τη γλυκύτητα που προσπαθείτε να πετύχετε. Αντίστοιχα, λαχανικά όπως οι κόκκινη πιπεριά, η γλυκοπατάτα, η μελιτζάνα, ακόμη και το κρεμμύδι, έχουν μια φυσική γλυκύτητα που θα μπορούσε να καλύψει την λιγούρα σας για ζάχαρη χωρίς τις επιπτώσεις της.

Τι γίνεται όταν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε την επιθυμία σας για ζάχαρη;

Εάν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε τις λιγούρες, επιτρέψτε στον εαυτό σας να απολαύσει μια μικρή μερίδα από το αγαπημένο σας γλυκό, ακόμη και κάθε μέρα! Αυτή η συμβουλή μπορεί να ισχύει ακόμη και για αθλητές και αθλούμενους, φυσικά πάντα με την έγκριση των εξειδικευμένων επαγγγελματιών στην αθλητική διατροφή.  Η ζάχαρη δεν είναι ο διάβολος, αλλά μπορεί να γίνει εάν καταναλωθεί πάρα πολύ και δεν υπάρχει αρκετή δραστηριότητα για να αντισταθμιστεί η επιπλέον κατανάλωση. Υπάρχει πάντα χώρος για να συμπεριλάβετε την αγαπημένη σας γλυκιά λιχουδιά, αν είναι με μέτρο. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε να συνδυάσετε αυτή τη γλυκιά λιχουδιά με ένα φρούτο. Η σύνδεση του να έχετε κάτι γλυκό με κάτι φρέσκο ​​και πιο χορταστικό μπορεί να σας βοηθήσει να μην καταναλώσετε μεγάλη ποσότητα επιπλέον ζάχαρης.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις υπερβολές είναι επιτρέποντας την ευελιξία στη διατροφή σας. Ένα μικρό μπισκότο, μια μικρή φέτα κέικ ή 2 κομμάτια σοκολάτας πάντα είναι επιτρεπτά!

Βιβλιογραφία

1. Wölnerhanssen BK, Meyer-Gerspach AC.  [Health effects of sugar consumption and possible alternatives]. doi: 10.1024/0040-5930/a001070.

2. Heilmann A, Ziller S. [Reducing sugar consumption to improve oral health-which strategies are effective?]. doi: 10.1007/s00103-021-03349-2.

Enable Notifications OK No thanks