431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Οι μικροί αθλούμενοι μετατρέπονται σε υγιείς και χαρούμενους ενήλικες. Δώστε τους τα κίνητρα που χρειάζονται!

Οι μικροί αθλούμενοι μετατρέπονται σε υγιείς και χαρούμενους ενήλικες. Δώστε τους τα κίνητρα που χρειάζονται!

Σύμφωνα με έρευνες, παιδιά και έφηβοι πρέπει να συμμετέχουν σε 60 λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας καθημερινά. Αυτό, ωστόσο, δεν συμβαίνει. Πέρα από το σχολείο και τους γονείς, οι προπονητές για παιδιά και εφήβους, οφείλετε να βρείτε τους τρόπους και να χτίσετε γερά θεμέλια για την άσκηση σε αυτές τις ηλικίες.

Κατ’ αρχάς, η σωματική άσκηση έχει θετική επίδραση στις φυσικές αλλά και στις ψυχολογικές πτυχές στην ανάπτυξη ενός παιδιού.

– Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

– Περιορίζει τον κίνδυνο της παχυσαρκίας.

– Μειώνει το άγχος και το στρες.

– Προωθεί την υγιή μυϊκή ανάπτυξη και την ανάπτυξη των οστών.

– Περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων.

Τα παιδιά, λοιπόν, πρέπει να συμμετέχουν, τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, σε έντονη αερόβια δραστηριότητα καθώς επίσης και σε δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης.

Όσον αφορά το σχεδιασμό προγραμμάτων για παιδιά, η άσκηση μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την προσχολική ηλικία (ηλικίες 3-5 ετών). Όπως συστήνουν και οι προπονητές για παιδιά και εφήβους, είναι ιδανική η ποικιλία δραστηριοτήτων όπως το παιχνίδι στο πάρκο ή στην αυλή.

– Είναι πολύ σημαντικό σε αυτές τις ηλικίες η άσκηση να έχει παιγνιώδη μορφή. Να είναι περισσότερο ευχάριστη παρά κουραστική. Τα μικρότερα παιδιά τείνουν να προτιμούν σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας με σύντομες περιόδους ανάπαυσης, ενώ οι μεγαλύτεροι έφηβοι μπορούν να συμμετέχουν σε πιο δομημένες δραστηριότητες με μεγαλύτερη διάρκεια.

Καθώς το παιδί αναπτύσσεται (ηλικίες 6-17 ετών), θα πρέπει να ενθαρρύνονται ευχάριστες, μέτριες έως έντονες δραστηριότητες για 60 λεπτά την ημέρα. Οι δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν τρέξιμο, ποδηλασία, χορό, ομαδικά παιχνίδια και ομαδικά αθλήματα.

– Έχει σημασία τα μεγαλύτερα παιδιά να επιλέγουν μεθόδους προπόνησης που ταιριάζουν στην ηλικία τους. Ακόμη μεγαλύτερη σημασία, βέβαια, έχει η συστηματικότητα και η ποσότητα της σωματικής δραστηριότητας. Να σημειωθεί ότι ενώ είναι καλό τα παιδιά να ξεκινούν με προπονήσεις δύναμης, τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 6 ετών έως την εφηβεία θα πρέπει να επικεντρώνονται περισσότερο σε ασκήσεις με το βάρος του σώματός τους. Έτσι, αυξάνουν την ισορροπία και τη σταθερότητά τους συγκριτικά με την άρση μεγάλων βαρών ή με κινήσεις τύπου δύναμης.

Για τους μικρούς σας αθλητές πρέπει να γίνετε η έμπνευση που έχουν ανάγκη. Έτσι θα δείτε τους υγιείς ανθρώπους και ασκούμενους του μέλλοντος.

Βιβλιογραφία

1. Bidzan-Bluma I, Lipowska M. Physical Activity and Cognitive Functioning of Children: A Systematic Review. doi: 10.3390/ijerph15040800.

2. Hosker DK, Elkins RM, Potter MP. Promoting Mental Health and Wellness in Youth Through Physical Activity, Nutrition, and Sleep. doi: 10.1016/j.chc.2018.11.010.

Enable Notifications OK No thanks