431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Η εγκυμοσύνη και η άσκηση είναι ο τέλειος συνδυασμός. Μερικοί τρόποι για να τον πετύχετε!

Η εγκυμοσύνη και η άσκηση είναι ο τέλειος συνδυασμός. Μερικοί τρόποι για να τον πετύχετε!

Όσο πιο δραστήρια και σε φόρμα είστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο πιο εύκολο θα είναι για εσάς να προσαρμοστείτε στο μεταβαλλόμενο σχήμα και στην αύξηση του βάρους σας. Θα διαχειριστείτε καλύτερα τον τοκετό και θα επανέλθετε σε φόρμα πολύ πιο σύντομα μετά από αυτόν. Η εγκυμοσύνη και η άσκηση μπορούν και θα έπρεπε να πάνε πακέτο.

Μπορείτε να συνεχίσετε την κανονική καθημερινή σας άσκηση για όσο διάστημα νιώθετε άνετα. Βέβαια, πρέπει να ακολουθείτε κάποιες βασικές οδηγίες.

– Πάντα να κάνετε προθέρμανση πριν από την άσκηση και αποθεραπεία μετά από αυτή.

– Μείνετε ενεργές σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, 30 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα μπορεί να είναι αρκετά. Αν δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε, οποιαδήποτε ποσότητα είναι καλύτερη από το τίποτα.

– Αποφύγετε οποιαδήποτε έντονη άσκηση σε ζεστό καιρό και πίνετε άφθονο νερό και άλλα υγρά.

– Η άσκηση δεν είναι επικίνδυνη για το μωρό σας. Για την ακρίβεια, οι δραστήριες γυναίκες συνήθως έχουν πιο ομαλή εγκυμοσύνη και πιο εύκολο τοκετό.

– Μην εξαντλείτε τον εαυτό σας. Μπορεί να χρειαστεί να επιβραδύνετε καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη σας ή εάν σας το συμβουλεύσει ο γιατρός ή ο γυμναστής σας. Η άσκηση μπορεί να είναι ωφέλιμη ακόμη και αν δεν είναι επίπονη.

– Κατά γενικό κανόνα, θα πρέπει να μπορείτε να συνομιλείτε κατά τη διάρκεια της άσκησης στην εγκυμοσύνη. Αν δεν μπορείτε να πάρετε ανάσα καθώς μιλάτε, τότε πιθανότατα η άσκηση είναι πολύ έντονη.

– Εάν δεν κάνατε γυμναστική πριν μείνετε έγκυος, μην κάνετε ξαφνικά έντονη άσκηση. Ξεκινώντας ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης, όπως τρέξιμο, κολύμβηση, ποδηλασία ή αερόμπικ, πρέπει να ενημερώσετε τον προπονητή σας για την εγκυμοσύνη. Μπορείτε να ξεκινήσετε με όχι περισσότερο από 15 λεπτά συνεχούς άσκησης, 3 φορές την εβδομάδα. Σταδιακά ο στόχος μπορεί να είναι οι καθημερινές συνεδρίες 30 λεπτών.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν προπονητή εξειδικευμένο στην άσκηση κατά την εγκυμοσύνη. Είναι προφανές ότι πρέπει να γνωρίζει τις λεπτομέρειες καθώς και τo στάδιο της εγκυμοσύνης σας. Η επιλογή των μεθόδων προπόνησης και των ασκήσεων πρέπει να γίνει από κάποιον ειδικό. Η εγκυμοσύνη και η άσκηση είναι ένας συνδυασμός που απαιτεί τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.

Μπορεί να θέλετε να δοκιμάσετε το κολύμπι γιατί το νερό θα υποστηρίξει το αυξημένο βάρος σας. Ορισμένες πισίνες παρέχουν μαθήματα τοκετού στο νερό και μπορείτε να τα δοκιμάσετε. Ασκήσεις που ενέχουν τον κίνδυνο πτώσης, όπως η ιππασία ή η ποδηλασία, μπορούν να γίνουν αλλά ελεγχόμενα, ανάλογα και με την κατάσταση της εγκυμοσύνης. Φυσικά, μπορείτε να τις αντικαταστήσετε με ασκήσεις λιγότερο επικίνδυνες. Οι πτώσεις μπορεί να δημιουργήσουν βλάβες στο μωρό σας.

Η καλή φυσική κατάσταση του μωρού σας ξεκινάει από τη δική σας φυσική κατάσταση. Γι’ αυτό ας μην μπει σε δεύτερη μοίρα ακόμη και στην εγκυμοσύνη.

Βιβλιογραφία

1. Gregg VH, Ferguson JE 2nd. Exercise in Pregnancy. doi: 10.1016/j.csm.2017.05.005.

2. Ribeiro MM, Andrade A, Nunes I. Physical exercise in pregnancy: benefits, risks and prescription. doi: 10.1515/jpm-2021-0315. Print 2022 Jan 27.

Enable Notifications OK No thanks