431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Αποφύγετε τις λιγούρες και βελτιώστε τις αθλητικές σας επιδόσεις!

Αποφύγετε τις λιγούρες και βελτιώστε τις αθλητικές σας επιδόσεις!

«Γιατί δεν έχω αυτοέλεγχο ή γιατί με πιάνει η λιγούρα για ανθυγιεινά φαγητά;» είναι μια συνηθισμένη ερώτηση που μπορεί να κάνει κάποιος στον εαυτό του αφού κάνει την παρορμητική επιλογή να φάει ανθυγιεινό φαγητό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν υπάρχει ένας στόχος, όπως οι αθλητικές επιδόσεις, σχετικός με την υγιεινή διατροφή, την απώλεια βάρους ή την αποφυγή ορισμένων τροφών.

Ωστόσο, για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό ακόμη και στους πιο πειθαρχημένους αθλούμενους;

Η λιγούρα για ανθυγιεινά φαγητά είναι η έντονη ή επείγουσα επιθυμία για ένα είδος τροφής. Το είδος των τροφίμων που λαχταρούν οι άνθρωποι είναι μοναδικό για τον καθένα, αλλά συνήθως προτιμούν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπάρχει μια σαφής διαφορά μεταξύ της φυσιολογικής πείνας και της λιγούρας. Η πραγματική πείνα είναι μια βιολογική παρόρμηση ως απάντηση στη φυσική ανάγκη του σώματος για τροφή. Η λιγούρα για ανθυγιεινά φαγητά από την άλλη πλευρά συχνά προκύπτει για να ικανοποιήσει μια συναισθηματική ανάγκη, πλήξη ή έκθεση σε ένα περιβαλλοντικό σημάδι ή έναυσμα.

Πώς μπορείτε, άραγε, να αντισταθείτε στις λιγούρες και να μην διακινδυνεύσετε την επίτευξη των αθλητικών σας στόχων και επιδόσεων;

Ισορροπία στα μακροθρεπτικά συστατικά

– Είναι σημαντική η ισορροπημένη πρόσληψη των μακροθρεπτικών συστατικών για να αποφύγετε τις λιγούρες. Η μη λήψη αρκετών από τα βασικά μακροθρεπτικά συστατικά, για παράδειγμα, της πρωτεΐνης, μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία για φαγητό επειδή το σώμα πιστεύει ότι δεν λαμβάνει την επαρκή ποσότητα που χρειάζεται. Πρέπει να λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη, υγιή λίπη και σύνθετους υδατάνθρακες. Με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσετε ότι θα αισθάνεστε ικανοποιημένοι και γεμάτοι.

Επαρκής ενυδάτωση

– Η ανεπαρκής κατανάλωση νερού μπορεί επίσης να οδηγήσει σε λιγούρες. Αυτό συμβαίνει επειδή η αφυδάτωση παρεμβαίνει στα επίπεδα σεροτονίνης του εγκεφάλου. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μειώνουν τον κορεσμό και αυξάνουν την επιθυμία για κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και αλάτι, όπως οι υδατάνθρακες. Ιδανικά πρέπει να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα ή περισσότερο εάν είστε πολύ δραστήριοι.

Επαρκής ύπνος

– Η έλλειψη ύπνου έχει αντίκτυπο στις ορμόνες σας γκρελίνη και λεπτίνη που αφορούν την όρεξη και την πείνα. Η γκρελίνη είναι η ορμόνη της πείνας και η λεπτίνη είναι η ορμόνη που βοηθά να νιώθετε χορτάτοι και ικανοποιημένοι. Η έλλειψη αρκετού και ποιοτικού ύπνου αυξάνει την γκρελίνη και σας κάνει να τρώτε περισσότερο. Ταυτόχρονα, μειώνει τη λεπτίνη με αποτέλεσμα να μη νιώθετε πλήρεις.

Ιδανικό περιβάλλον

– Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αλλάζετε περιβάλλον και να στρέφετε την προσοχή σας σε κάτι άλλο. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να υποχωρήσει η λιγούρα. Μπορείτε να κάνετε μια βόλτα ή κάτι που σας αρέσει. Εάν ακόμη έχετε λιγούρες, η επιλογή να ενδώσετε θα είναι περισσότερο μια συνειδητή απόφαση, παρά παρορμητική.

Έλεγχος του στρες

– Τα υψηλότερα επίπεδα στρες αυξάνουν την ποσότητα και τη συχνότητα της λιγούρας για ανθυγιεινό φαγητό. Αυτό έχει να κάνει με τα υψηλότερα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Είναι σημαντικό να ανταποκριθείτε στο στρες προσαρμοστικά και να μην να επιτρέπετε οι λιγούρες να γίνουν μια δυσπροσαρμοστική ή ανθυγιεινή αντίδραση στο στρες. Η υγιής διαχείριση του στρες μπορεί να βελτιώσει πολλές πτυχές της ζωής σας ούτως ή άλλως.

Επαγγελματική προσέγγιση

– Κάποιος διατροφολόγος εξειδικευμένος στην αθλητική διατροφή μπορεί να σας καθοδηγήσει κατάλληλα όχι μόνο αυστηρά στο ζήτημα του διατροφικού πλάνου αλλά και σε μια πιο συνολική προσέγγιση. Επιπλεόν μπορεί να εποπτεύει την πορεία σας και να σας δίνει τις κατάλληλες συμβουλές, ώστε να συνεχίσετε να πετυχαίνετε τους στόχους σας.

Αποφύγετε τις λιγούρες για ανθυγιεινά φαγητά. Το κίνητρο πρέπει να είστε εσείς, η υγεία σας και οι στόχοι σας!

Βιβλιογραφία

1. Taetzsch A, Roberts SB, Gilhooly CH, Lichtenstein AH, Krauss AJ, Bukhari A, Martin E, Hatch-McChesney A, Das SK. Food cravings: Associations with dietary intake and metabolic health. doi: 10.1016/j.appet.2020.104711. Epub 2020 Apr 10.
PMID: 32283186

2. Meule A. The Psychology of Food Cravings: the Role of Food Deprivation. doi: 10.1007/s13668-020-00326-0.
PMID: 32578025

Enable Notifications OK No thanks