431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Μυική Υπερτροφία. Τα πρώτα βασικά βήματα!

Μυική Υπερτροφία. Τα πρώτα βασικά βήματα!

Η μυϊκή υπερτροφία ορίζεται ως η διεύρυνση των σκελετικών μυικών ινών ως απόκριση στη στρατολόγηση για την ανάπτυξη αυξημένων επιπέδων έντασης, όπως φαίνεται στην προπόνηση με αντίσταση. Αν ψάχνετε για ένα πρόγραμμα άσκησης που θα σας βοηθήσει να χτίσετε μυική μάζα αποτελεσματικά, τότε αναζητάτε την προπόνηση υπερτροφίας. Παρόμοια με την κλασική προπόνηση δύναμης, οι στόχοι της υπερτροφίας είναι διαφορετικοί. Πιο συγκεκριμένα, το ένα εστιάζει στο χτίσιμο δύναμης και το άλλο στο χτίσιμο μυικής μάζας.

Πώς να πετύχετε την μυική υπερτροφία;

1) ME ΤΗ ΜΥΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚAΛΕΙ Η ΑΣΚΗΣΗ

Κατά τη διάρκεια της έκκεντρης δραστηριότητας, τα συσταλτικά στοιχεία (ακτίνη και μυοσίνη) ασκούν στους εργαζόμενους μύες μια δράση αντίστασης που προκαλεί μικρές ρήξεις τόσο στα συσταλτικά στοιχεία όσο και στην επιφανειακή μεμβράνη (σαρκόλημμα) των σχετικών μυικών ινών. Η επακόλουθη μυική αποκατάσταση (ανάρρωση) ενισχύει τον ιστό για προστασία από περαιτέρω βλάβες (προσαρμογή).

2) ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟΥ ΣΤΡΕΣ

Το μεταβολικό στρες προκύπτει από τη συσσώρευση διαφόρων μεταβολιτών (π.χ. γαλακτικό οξύ, ανόργανο φωσφορικό άλας κ.λπ.), κυρίως λόγω της εκπαίδευσης στο σύστημα γρήγορης γλυκολυτικής ενέργειας όπου οι υδατάνθρακες χρησιμοποιούνται αναερόβια για να τροφοδοτήσουν την απόδοση.

3) ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ (ΔΥΝΑΜΗ)

Είναι η ποσότητα δύναμης/έντασης εντός των μυικών ινών ως απόκριση σε ένα στατικό ή δυναμικό ερέθισμα. Η αντίδραση αυξάνει την πρωτεϊνική σύνθεση και το μέγεθος των μυών. Ο στόχος είναι η ενεργοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερων μυικών ινών για τη μεγιστοποίηση της απόκρισης.

4) ΜΕ STRETCHING

Γυμνάζοντας μυικές ομάδες γεμάτες οξυγονωμένο αίμα σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, αναγκάζετε τον ιστό της περιτονίας να τεντωθεί και να επεκταθεί σαν μπαλόνι. Αυτό παράγει αίμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο μέσα και γύρω από τα μυικά κύτταρα για να προωθήσει την επισκευή και την ανάπτυξη.

Σαν επαγγελματίες της άσκησης οφείλετε να παραμένετε μόνιμα ενημερωμένοι. Η διαρκής εξειδίκευση και το ενδιαφέρον γι αυτό που κάνετε θα σας κάνουν να ξεχωρίσετε. Κυρίως όμως θα σας κάνουν αποτελεσματικούς ως προς τους στόχους των ασκούμενων σας.

Και η επίτευξη των στόχων είναι η μεγαλύτερη χρησιμότητα για έναν ασκούμενο κάθε επιπέδου!

Βιβλιογραφία

1. Phillips SM. A brief review of critical processes in exercise-induced muscular hypertrophy. Sports Med. 2014 May;44 Suppl 1(Suppl 1):S71-7. doi: 10.1007/s40279-014-0152-3.

Enable Notifications OK No thanks