431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Μπορείτε να επιβραδύνετε τον μεταβολισμό σας;

Μπορείτε να επιβραδύνετε τον μεταβολισμό σας;

Πράγματι, αν θέλετε να πάρετε βάρος ή/και να αυξήσετε τη μυϊκή σας μάζα, ο γρήγορος μεταβολισμός μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο. Ίσως έχετε προσπαθήσει να φάτε περισσότερο για να ενισχύσετε τους μύες σας, αλλά καίτε όλες τις θερμίδες που καταναλώνετε χωρίς να πάρετε ούτε ένα κιλό.

Ένας γρήγορος μεταβολισμός εξαιτίας μιας ορμονικής διαταραχής μπορεί να απαιτεί ιατρική θεραπεία για τη ρύθμιση του ζητήματος. Ωστόσο, για υγιή άτομα που θέλουν να επιβραδύνουν τον μεταβολισμό τους υπάρχουν πιο απλοί τρόποι.

1. Καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες. Για την ακρίβεια, η μικρότερη κατανάλωση θα μειώσει τo TEF, δηλαδή την ενέργεια που χρησιμοποιείται για την πέψη ενός γεύματος και τη μετατροπή του σε ενέργεια. Αυτό μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό.

2. Μειώστε τo NEAT, την ενέργεια που δαπανάται εκτελώντας δραστηριότητες που δεν σχετίζονται με σκόπιμη άσκηση (περπάτημα στη δουλειά, ορθοστασία κλπ.). Για παράδειγμα, η λιγότερη κίνηση κατά τη διάρκεια της ημέρας θα έχει ως αποτέλεσμα πιο αργό μεταβολισμό. Το σώμα δεν θα παράγει επιπλέον ενέργεια για να εκτελέσει αυτήν την επιπλέον κίνηση.

3. Η προπόνησή σας πρέπει να είναι χαμηλής έως μέτριας έντασης αερόβια και ελάχιστη ενδυνάμωση. Το να έχετε μύες είναι σημαντικό για την υγεία. Ωστόσο, η απόκτηση μυών θα επιταχύνει τον μεταβολισμό. Βασικό στοιχείο είναι η ισορροπία μεταξύ των ασκήσεων μυϊκής ενδυνάμωσης και καρδιοαναπνευστικής άσκησης, που σας κρατά σε φόρμα αλλά αποφεύγει την υπερβολική μυϊκή μάζα.

4. Τρώτε λιγότερο συχνά. Η κατανάλωση περισσότερων γευμάτων την ημέρα αυξάνει τον μεταβολισμό, ενώ η κατανάλωση γευμάτων σε απόσταση μεταξύ τους μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό.

5. Τροποποιήστε την πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών. Τρώτε γεύματα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες, χαμηλότερη σε πρωτεΐνες και μέτρια σε υγιή λιπαρά για ισορροπία θρεπτικών συστατικών με χαμηλότερο TEF.

Πριν προσπαθήσετε να αλλάξετε τον ρυθμό του μεταβολισμού σας, είναι σημαντικό να εξετάσετε εάν ο μεταβολισμός σας είναι ο ένοχος και αν ναι, να βρείτε έναν υγιή τρόπο για να κάνετε αλλαγές.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν απλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε εάν χρειάζεται να πάρετε βάρος για λόγους υγείας ή για να επιτύχετε τους στόχους φυσικής κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συμβουλεύεστε ειδικούς και εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Όταν οι στόχοι σας ορίζουν τις καθημερινές σας συνήθειες, τίποτα δεν μπορεί να σας σταματήσει από το να τους πετύχετε!

Βιβλιογραφία

1. Cleveland Clinic (2022). High Calorie Foods: Snack Ideas for Weight Gain. Cleveland Clinic, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/16555-snack-ideas-for-weight-gain.

2. Cleveland Clinic (2022). Hormonal Imbalance: Causes, Symptoms & Treatment. Cleveland Clinic, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22673-hormonal-imbalance.

Enable Notifications OK No thanks