431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Αερόβια άσκηση για ηλικιωμένους ασκούμενους. Οφέλη και tips για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα άσκησης

Αερόβια άσκηση για ηλικιωμένους ασκούμενους. Οφέλη και tips για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πρόγραμμα άσκησης

Η άσκηση στην Τρίτη ηλικία είναι πολύ σημαντική έως και απαραίτητη. Ειδικότερα, η σωματική δραστηριότητα (συμπεριλαμβανομένης της προπόνησης καρδιαγγειακής άσκησης και ενδυνάμωσης) μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση του προσδόκιμου ενεργού ζωής, πέρα από τα επιμέρους οφέλη που είναι πολλά.

Συγκεκριμένα, η αερόβια προπόνηση μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους ασκούμενους να καταπολεμήσουν τους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου που σχετίζονται με την ηλικία.

Για την ακρίβεια, ενισχύει συνολικά την καρδιακή υγεία.

Καταρχάς, μειώνει τους καρδιακούς παλμούς σε συνθήκες ηρεμίας και την καταπόνηση του καρδιακού μυ.

Επιπλέον, σταθεροποιεί την αρτηριακή πίεση σε συνθήκες ηρεμίας αλλά και την απόκρισή της στη δραστηρίοτητα.

Ακόμη, βελτιώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αλλά και τον ίδιο το μεταβολισμό της γλυκόζης.

Γενικά, προωθεί την ιδανική σύσταση για το σώμα. Αυξάνει, δηλαδή, τη μυϊκή μάζα και την οστική πυκνότητα και μειώνει το σωματικό λίπος.

Η επιλογή του σωστού προγράμματος προπόνησης για τον ηλικιωμένο ασκούμενο σας μπορεί να είναι πολύ απλή αν ακολουθείτε την αρχή FITTE-VP. Γιατί για να είναι αποτελεσματική η άσκηση στην τρίτη ηλικία πρέπει να περιέχει το σύνολο των βασικών στοιχείων ενός ολοκληρωμένου προγράμματος.

Frequency (Συχνότητα). 2 έως 5 ημέρες την εβδομάδα.

Intensity (Ένταση). Συνιστάται άσκηση μέτριας ή έντονης έντασης. Βέβαια, η ένταση είναι σχετική με το άτομο.

Time (Χρόνος). Άσκηση έως 30-60 λεπτά ανά συνεδρία.

Type (Τύπος). Να σκέφτεστε πάντα την ασφάλεια πρώτα! Η κυκλική προπόνηση δύναμης, ισορροπίας, το περπάτημα, το ποδήλατο, η άσκηση στο νερό, ο διάδρομος ή τα σκαλοπάτια με υποστήριξη από τα χέρια είναι όλα εξαιρετικές επιλογές.

Enjoyment (Απόλαυση). Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να βρείτε πράγματα που τους αρέσει να κάνουν!

Volume (Όγκος). Η συνολική συνιστώμενη σωματική δραστηριότητα ανά εβδομάδα είναι 150 λεπτά ή περισσότερο μέτριας έντασης δραστηριότητα ή 75 λεπτά ή περισσότερο έντονης έντασης δραστηριότητα κάθε εβδομάδα.

Progression (Πρόοδος). O όγκος της άσκησης πρέπει να προχωράει συστηματικά με την πάροδο του χρόνου, έως και 300 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης δραστηριότητας ή έως 100 λεπτά την εβδομάδα δραστηριότητας έντονης έντασης, αυξάνοντας όχι περισσότερο από 10% την εβδομάδα.

Ως επαγγελματίες φυσικής κατάστασης εκειδικευμένοι στην άσκηση στην τρίτη ηλικία, έχετε μια απίστευτη ευκαιρία όχι μόνο να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους να βελτιώσουν τη συνολική τους υγεία και ευεξία μέσω της άσκησης, αλλά και να τους δώσετε τη δυνατότητα να βρουν δραστηριότητες που τους αρέσει να κάνουν για να διατηρήσουν έναν υγιεινό και δραστήριο τρόπο ζωής.

Πράγματι, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης που συνδυάζει προπόνηση δύναμης, αερόβια, ισορροπία και ευελιξία θα βοηθήσει τον ηλικιωμένο αθλούμενό σας να παραμείνει υγιής και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του. Χρησιμοποιήστε την αρχή FITTE-VP και διατηρήστε τις κινήσεις όσο το δυνατόν πιο λειτουργικές για τον ασκούμενό σας. Έτσι, θα αγαπήσει την άσκηση τόσο εντός όσο και εκτός του γυμναστηρίου.

Εν τέλει θα αγαπήσει τον ευατό του για το υπόλοιπο της ζωής του!

Βιβλιογραφία

1. Lucett, S., Payne, A., Sutton, B. (n.d.). Senior Fitness Specialist. National Academy of Sports Medicine.

2. U.S. Department of Health and Human Services. (2018). Physical activity guidelines for Americans, 2nd edition. https://health.gov/sites/default/files/2019-09/Physical_Activity_Guidelines_2nd_edition.pdf

Enable Notifications OK No thanks