431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Διαλειμματική Προπόνηση, το μπαλαντέρ των προπονήσεων!

Διαλειμματική Προπόνηση, το μπαλαντέρ των προπονήσεων!

Η έλλειψη χρόνου και των άμεσα ορατών αποτελεσμάτων είναι από τους βασικότερους παράγοντες αποχής από τη συστηματική άσκηση. Μια εξαιρετική λύση για να ξεχάσετε τέτοιου είδους προβληματισμούς, είναι η διαλειμματική προπόνηση. Ειδικότερα, η διαλειμματική προπόνηση περιλαμβάνει εναλλασσόμενες σύντομες εκρήξεις έντονης δραστηριότητας με ενεργή αποκατάσταση, η οποία είναι συνήθως μια λιγότερο έντονη μορφή της αρχικής δραστηριότητας.

Η διαλειμματική προπόνηση έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Χρησιμοποιεί δύο συστήματα παραγωγής ενέργειας του οργανισμού, το αερόβιο και το αναερόβιο.

Αρχικά, το αερόβιο σύστημα είναι αυτό που σας επιτρέπει να περπατάτε ή να τρέχετε για πολλά μίλια. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιεί οξυγόνο για να μετατρέψει τους υδατάνθρακες από διάφορες πηγές σε όλο το σώμα σε ενέργεια.

Το αναερόβιο σύστημα, από την άλλη πλευρά, αντλεί ενέργεια από υδατάνθρακες που είναι αποθηκευμένοι στους μύες (με τη μορφή γλυκογόνου) για σύντομες εκρήξεις δραστηριότητας όπως σπριντ, άλματα ή άρση βαρέων αντικειμένων. Αυτό το σύστημα δεν απαιτεί οξυγόνο, ούτε παρέχει αρκετή ενέργεια για περισσότερες από τις πιο σύντομες δραστηριότητες. Το υποπροϊόν του, το γαλακτικό οξύ, είναι υπεύθυνο για το αίσθημα πόνου και καψίματος στους μύες σας.

Η διαλειμματική προπόνηση σάς επιτρέπει να απολαύσετε τα οφέλη των αναερόβιων δραστηριοτήτων χωρίς να υπομένετε τον πόνο των καμένων μυών. Στην πιο βασική της μορφή, μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα για δύο λεπτά, τρέξιμο για άλλα δύο και εναλλαγή αυτού του μοτίβου καθ ‘όλη τη διάρκεια.

Η ένταση (ή η έλλειψή της) κάθε διαστήματος θα είναι ανάλογη με το πώς αισθάνεστε και τι προσπαθείτε να πετύχετε. Το ίδιο ισχύει για το μήκος κάθε διαστήματος. Για παράδειγμα, εάν είναι η συνήθεια σας να περπατάτε δύο μίλια την ημέρα σε 30 λεπτά, μπορείτε εύκολα να αυξήσετε την ένταση του βαδίσματός σας. Επιταχύνετε το ρυθμό κάθε λίγα λεπτά και στη συνέχεια επιστρέφετε στη συνηθισμένη σας ταχύτητα.

Όταν ξεκινάτε, κάθε διάλειμμα μπορεί να είναι μια διαπραγμάτευση με τον εαυτό σας για το πόσο δυνατός ή ενεργητικός τυχαίνει να αισθάνεστε κατά τη συγκεκριμένη προπόνηση. Αυτό βοηθά να διαλύσετε την πλήξη και την αγγαρεία που συχνά προκύπτει από το να κάνετε το ίδιο πράγμα μέρα με τη μέρα. Το μόνο που μένει είναι να βρείτε τον κατάλληλο και εξειδικευμένο προπονητή!

Ξεκινήστε, λοιπόν, τη διαλειμματική προπόνηση για να μην ξανακάνετε ποτέ διάλειμμα από την άσκηση.

Βιβλιογραφία

1. Florian Azad Engel, Alexander Ackermann, Hamdi Chtourou, Billy Sperlich. Evidence-Based Effects of High-Intensity Interval Training on Exercise Capacity and Health: A Review with Historical Perspective. Published online 2021 Jul 5. doi: 10.3390/ijerph18137201

Enable Notifications OK No thanks