431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Οι μυϊκές ανισορροπίες αντιμετωπίζονται και προλαμβάνονται!

Οι μυϊκές ανισορροπίες αντιμετωπίζονται και προλαμβάνονται!

Οι μύες που περιβάλλουν κάθε άρθρωση του σώματος, παράγουν και ελέγχουν την κάθε κίνηση. Εάν οι μύες στη μία πλευρά μιας άρθρωσης είναι πολύ σφιχτoί από υπερβολική χρήση, μπορεί οι μύες στην άλλη πλευρά να ατροφούν από την έλλειψη χρήσης. Έτσι προκύπτουν οι μυϊκές ανισορροπίες και είναι από τις πιο συχνές αιτίες μυοσκελετικών τραυματισμών.

Πολλές καθημερινές συνήθειες προκαλούν μυϊκές ανισορροπίες. Υπάρχουν τρόποι να τις αποφύγετε και, άρα, να αποφύγετε και ενδεχόμενους τραυματισμούς;

– Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες μυϊκής ανισορροπίας.

Εάν η καθημερινότητά σας απαιτεί επαναλαμβανόμενες κινήσεις, προσπαθήστε να βρείτε μικρές αλλαγές για να αποφύγετε ανισορροπίες. Επίσης, φροντίστε να αλλάζετε τις ασκήσεις στις προπονήσεις σας σε τακτική βάση.

– Η παραμονή σε καθιστή θέση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργήσει μυϊκές ανισορροπίες στους γοφούς.

Επιπλέον, αυτό θα μπορούσε να είναι μια πιθανή αιτία πόνου στη μέση. Για παράδειγμα, σε μια καθιστική δουλειά, επιδιώξτε σε κάθε ευκαιρία την κίνηση. Έτσι, οι αρθρώσεις σας δε θα μένουν ακίνητες ούτε και οι μύες του ισχίου σας πολύ σφιγμένοι.

– Η στάση σας ενώ οδηγείτε μπορεί να έχει μόνιμες επιπτώσεις στο σώμα σας.

Επομένως, δώστε προσοχή στο πώς κάθεστε και προσπαθήστε να κρατήσετε το σώμα σας σε ουδέτερη θέση. Σε ένα μεγάλο ταξίδι με το αυτοκίνητο, πρέπει να κάνετε συχνές στάσεις. Βγείτε απο το αυτοκίνητο και δοκιμάστε λίγες διατάσεις, προτού επιστρέψετε πίσω από το τιμόνι.

– Η εκτέλεση ασκήσεων σε ένα μόνο επίπεδο κίνησης μπορεί να είναι αιτία μυϊκής ανισορροπίας.

Για την ακρίβεια, το σώμα κινείται σε πολλαπλά επίπεδα και σε πολλές κατευθύνσεις. Ωστόσο, πολλές δημοφιλείς ασκήσεις κινούν το σώμα μέσα από ένα μόνο επίπεδο κίνησης. Επομένως, το ιδανικά προγράμματα άσκησης είναι αυτά που στοχεύουν σε όλο το εύρος των κινήσεών σας. Ένας εξειδικευμένος στη διορθωτική άσκηση γυμναστής ή Personal Trainer είναι η καλύτερη επιλογή.

– Η κακή στάση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές ανισορροπίες.

Ειδικότερα, στο άνω μέρος της πλάτης και τους ώμους, οι ασκήσεις για τη σταθερότητα του πυρήνα και οι ασκήσεις ορθοσωμίας μπορούν να είναι πολύ βοηθητικές με τη στάση σας.

– Τα παπούτσια με ψηλό τακούνι δημιουργούν μυϊκές ανισορροπίες από τις γάμπες μέχρι τους ώμους σας.

Εάν φοράτε ψηλά τακούνια σε τακτική βάση, είναι σημαντικό να αντιμετωπίσετε με διορθωτική άσκηση τις πιθανές μυϊκές ανισορροπίες καθώς συχνά μπορούν να καταλήξουν και σε τραυματισμούς.

Καλύτερα να προλάβετε το πρόβλημα παρά να το αντιμετωπίσετε. Η άσκηση, λοιπόν, είναι το καλύτερο μέσο που διαθέτετε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση!

Βιβλιογραφία

1. Muscle imbalance. (2018).
wit.edu/fitness-recreation/muscle-imbalance

2. Kim T, et al. (2015). Effects of specific muscle imbalance improvement training on the balance ability in elite fencers. DOI:
10.1589/jpts.27.1589

Enable Notifications OK No thanks