431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Στα χρόνια του Covid-19..Οι καραντίνες έληξαν, ας λήξει και η περίοδος σωματικής αδράνειας

Στα χρόνια του Covid-19..Οι καραντίνες έληξαν, ας λήξει και η περίοδος σωματικής αδράνειας

Η ελλιπής φυσική δραστηριότητα αποτελεί έναν από τους βασικούς παράγοντες που καθιστούν τον οργανισμό σας πιο ευαίσθητο και ευάλωτο. Στα πλαίσια την πανδημίας του Covid-19 αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, διεθνώς, δημοσίευσαν ενημερωμένες πληροφορίες σχετικά με άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν πιο βαριά από Covid-19 λόγω υποκείμενων νοσημάτων. Πράγματι, η σωματική αδράνεια είναι στην ίδια λίστα με τον καρκίνο, τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), τον διαβήτη τύπου 1 και 2 και τις καρδιακές παθήσεις.

Η σωματική αδράνεια είναι τεράστια παγίδα για την μακροπρόθεσμη σωματική και ψυχική σας υγεία. Ευτυχώς υπάρχουν κίνητρα για να την αποφύγετε.

– Η μείωση του κινδύνου χρόνιων παθήσεων.

Αυτές περιλαμβάνουν διαβήτη τύπου 2, καρδιακές παθήσεις και ορισμένους τύπους καρκίνου. Η σωματική άσκηση βοηθάει στη ρύθμιση του βάρους αλλά και της λιπώδους μάζας. Δηλαδή, ρυθμίζει παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης των παραπάνω νοσημάτων. Με αυτόν τον τρόπο, συμβάλλει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση των χρόνιων παθήσεων.

– Η βελτίωση της ψυχικής υγείας και της γνωστικής λειτουργίας.

Η άσκηση μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα και, άρα, τις συνέπειες του υπερβολικού άγχους. Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης ενισχύοντας την έκκριση των κατάλληλων ορμονών (ενδορφίνες κλπ.) καθώς και της εμφάνισης άνοιας. Βελτιώνει γενικά και βοηθάει στην ισορρόπηση της ψυχικής σας υγείας.

– Η ενίσχυση της ποιότητας του ύπνου.

Ο ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με την ανάπτυξη πολλών από τις χρόνιες ασθένειες και παθήσεις στην παραπάνω λίστα. Διαταράσσει τις μεταβολικές λειτουργίες του οργανισμού σας και σίγουρα σας καθιστά πιο ευάλωτους οργανισμούς. Ειδικά οι μέθοδοι προπόνησης που προσεγγίζουν ολιστικά την άσκηση όπως το Pilates ή η Yoga επιδρούν σημαντικά στη βελτίωση του ύπνου σας.

– Η θωράκιση του ανοσοποιητικού.

Αυτός είναι ένας τομέας αναδυόμενης έρευνας, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Η συστηματική άσκηση βελτιώνει σημαντικά την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση συνολικά.

Η σωματική αδράνεια κατέστησε μεγάλα ποσοστά ασθενών Covid-19 πιο επιρρεπείς στη νοσηλεία, τη διασωλήνωση μέχρι και το θάνατο, ακόμη και αν δεν υπήρχαν υποκείμενα νοσήματα. Επομένως, μπορείτε να προσθέσετε τη “μείωση του κινδύνου σοβαρών συμπτωμάτων COVID-19” στον φαινομενικά ατελείωτο κατάλογο των λόγων για να ξεκινήσετε τη γυμναστική συστηματικά.

Όντως, τα δύο τελευταία χρόνια καταλάβαμε καλύτερα από ποτέ πόσο σημαντική αλλά και πόσο εύθραυστη είναι η υγεία μας. Η συστηματική σωματική δραστηριότητα είναι το πρώτο βήμα για έναν υγιεινό τρόπο ζωή.

Ξεκινήστε, λοιπόν, με το πρώτο βήμα και θα φτάσετε μέχρι το τέλος. Σας αξίζει μια ζωή γεμάτη υγεία και ευεξία!

Βιβλιογραφία

1. Hall G, Laddu DR, Phillips SA, Lavie CJ, Arena R. A tale of two pandemics: How will COVID-19 and global trends in physical inactivity and sedentary behavior affect one another? 2021 Jan-Feb;64:108-110. doi: 10.1016/j.pcad.2020.04.005.

2. Fernández-Lázaro D, González-Bernal JJ, Sánchez-Serrano N, Navascués LJ, Ascaso-Del-Río A, Mielgo-Ayuso J. Physical Exercise as a Multimodal Tool for COVID-19: Could It Be Used as a Preventive Strategy? 2020 Nov 17;17(22):8496. doi: 10.3390/ijerph17228496.

Enable Notifications OK No thanks