431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Οι τραυματισμοί από υπέρχρηση προλαμβάνονται. 5 Αποτελεσματικοί και εύκολοι τρόποι για να το πετύχετε!

Οι τραυματισμοί από υπέρχρηση προλαμβάνονται. 5 Αποτελεσματικοί και εύκολοι τρόποι για να το πετύχετε!

Οι ξαφνικοί τραυματισμοί γίνονται άμεσα αντιληπτοί και συνήθως η διάγνωση είναι έγκαιρη. Αντίθετα, οι τραυματισμοί από υπέρχρηση μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν και συχνά να αγνοούνται. Οι αιτίες ποικίλουν ανάλογα με το σημείο ή τον τύπο τραυματισμού. Ωστόσο, σχεδόν όλοι οι τραυματισμοί από υπέρχρηση οφείλονται στην άσκηση μεγαλύτερης πίεσης στο συγκεκριμένο μέρος του σώματος από όση μπορεί να αντέξει. Μπορεί συχνά να πιστεύετε ότι η υπερβολική άσκηση θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα, αλλά συνήθως ισχύει το αντίθετο.

Οι τραυματισμοί από υπέρχρηση είναι σημαντικό εμπόδιο για την προπόνηση αλλά και την καθημερινότητά σας μακροπρόθεσμα και υπάρχουν τρόποι να το υπερβείτε.

– Διορθώστε τα δυσλειτουργικά μοτίβα κίνησης.

Αρχικά, οι καθημερινές δραστηριότητες επηρεάζουν τα μοτίβα της ανθρώπινης κίνησης, τους μύες και τα μοτίβα πυροδότησής τους. Ωστόσο, αυτή η σχέση εγκεφάλου και μυών, οδηγεί στην ενεργοποίηση πολλών μυών ακόμη και αν δεν συμμετέχουν πλέον στην κίνηση. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έρθετε αντιμέτωποι με δυσλειτουργικά μοτίβα κίνησης, πόνους και ενοχλήσεις. Η διόρθωση των υποκείμενων δυσλειτουργικών μοτίβων κίνησης είναι κρίσιμη για την πρόληψη τραυματισμών από υπέρχρηση.

– Μην αφήνετε κενά στη διατροφή και την ενέργεια σας.

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το σώμα σας δεν διαθέτει επαρκή ενέργεια με βάση τις ανάγκες του για κατανάλωση. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναρρώσει από την προπόνηση. Άρα, καλό είναι να αποφεύγετε τις χρόνιες δίαιτες ακόμη και αν στόχος σας είναι η απώλεια βάρους.

– Μην υποτιμάτε ποτέ την προθέρμανση.

Αν αφιερώσετε στην προθέρμανσή σας τον ιδανικό χρόνο, θα μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμών από την υπέρχρηση. Για την ακρίβεια, η προθέρμανση ανεβάζει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στους μύες και βελτιώνει την ευκαμψία. Επιπλέον, προετοιμάζει το νευρομυϊκό σύστημα για μεγαλύτερες κινήσεις που ακολουθούν στην προπόνηση.

– Αυξήστε σταδιακά τα επίπεδα σωματικής άσκησης.

Η σταδιακή και όχι απότομη αύξηση επιβαρύνει το σώμα σας με περιοδικό και ελεγχόμενο τρόπο. Επομένως, είναι πιο πιθανό να αποκομίσετε τα μέγιστα οφέλη από την προπόνησή σας. Παράλληλα θα μειώσετε κατά πολύ τον κίνδυνο τραυματισμού. Μην ξεχνάτε ότι η υπερφόρτωση των ιστών οδηγεί σε τραυματισμούς υπερβολικής χρήσης.

– Μην αφήνετε την αποθεραπεία εκτός προγράμματος.

Οι μύες, οι τένοντες, οι σύνδεσμοι και τα οστά σας, για παράδειγμα, χρειάζονται ξεκούραση για να αναρρώσουν ακόμα και από το ελεγχόμενο στρες της προπόνησης. Για την ακρίβεια, η σκληρή προπόνηση χωρίς τον απαραίτητο χρόνο αποθεραπείας όχι μόνο δεν σημαίνει καλύτερα αποτελέσματα αλλά σας θέτει και σε μεγάλο ρίσκο τραυματισμών.

Οι τραυματισμοί από υπέρχρηση είναι κίνδυνος για επαγγελματίες αθλητές, νέους, παλιούς αλλά και μη ασκούμενους. Η διορθωτική άσκηση είναι εξαιρετική για την αντιμετώπισή τους και σαν προσθήκη σε ένα κανονικό πρόγραμμα άσκησης.

Πριν χρειαστεί να αντιμετωπίσετε τους τραυματισμούς, φροντίστε να τους προλάβετε.

Βιβλιογραφία

1. Franco, M. F., Madaleno, F. O., de Paula, T. M. N., Ferreira, T. V., Pinto, R. Z., & Resende, R. A. (2021). Prevalence of overuse injuries in athletes from individual and team sports: A systematic review with meta-analysis and GRADE recommendations. Brazilian Journal of Physical Therapy, 25(5), 500–513. https://doi.org/10.1016/j.bjpt.2021.04.013

2. O’Neil, B. A., Forsythe, M. E., & Stanish, W. D. (2001). Chronic occupational repetitive strain injury. Canadian Family Physician, 47, 311–316. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2016244/

Enable Notifications OK No thanks