431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Η κορτιζόλη και οι επιπτώσεις του άγχους στον οργανισμό σας.

Η κορτιζόλη και οι επιπτώσεις του άγχους στον οργανισμό σας.

Η κορτιζόλη είναι μια στεροειδής ορμόνη που παράγουν τα επινεφρίδια. Υπάρχει στο σώμα σε μικρές ποσότητες ακόμη και σε περιόδους χαμηλού στρες. Ωστόσο, μόλις αισθανθείτε άγχος, τα επινεφρίδια παράγουν γρήγορα μεγαλύτερες ποσότητες κορτιζόλης. Η απόκριση στο στρες, και ως εκ τούτου οι επιδράσεις της κορτιζόλης, επηρεάζουν πολλά συστήματα του σώματος. Το μεταβολικό σύνδρομο, η τριχόπτωση, η αϋπνία, τα συχνά κρυολογήματα και η γρίπη, η απώλεια εμμήνου ρύσεως, τα έλκη και ο ορθοπεδικός πόνος είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα υγείας που προκαλεί το υπερβολικό στρες.

Φυσικά, υπάρχουν πράγματα για τη μείωση της κορτιζόλης που μπορείτε να ενσωματώσετε ακόμη στην πιο πολυάσχολη καθημερινότητα.

Άσκηση, αλλά με μέτρο!

Πράγατι, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της άσκησης και των επιπέδων κορτιζόλης. Η μέτρια ή έντονη άσκηση τακτικά (30-60 λεπτά ημερησίως) και η αύξηση της καθημερινής κίνησης (δηλαδή, οι μετρήσεις βημάτων πάνω από 7.500 καθημερινά) μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας που μπορεί, με τη σειρά της, να μειώσει τα επίπεδα κορτιζόλης.

Ωστόσο, η ενασχόληση με επαναλαμβανόμενες περιόδους δραστηριότητας υψηλής έντασης με ελάχιστο έως καθόλου χρόνο ανάρρωσης ενδιάμεσα, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης. Ενώ η άσκηση είναι ένα ισχυρό εργαλείο στη διαχείριση του άγχους, είναι σημαντικό να δοθεί προτεραιότητα και στην αποκατάσταση. Απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο και εξειδικευμένο Personal Trainer για να αποφύγετε λάθη στην προπόνησή σας.

Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Τα φιλικά προς την κορτιζόλη τρόφιμα αποτελούν εδώ και καιρό θέμα έρευνας. Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και υδατάνθρακες, που υπάρχουν σπάνια στη φύση, αυξάνει συνολικά τα επίπεδα κορτιζόλης. Επίσης, οι δίαιτες χαμηλές σε πρόσληψη υδατανθράκων οδηγούν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, ειδικά στις γυναίκες. Ομοίως και η μακροχρόνια δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Συνολικά, μια  διατροφή με επαρκείς υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας και επαρκείς βιταμίνες και μέταλλα είναι το καλύτερο στοίχημα για την επίτευξη ιδανικών μοτίβων έκκρισης κορτιζόλης.

Επαρκής και ποιοτικός ύπνος!

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για να αναρρώσει το σώμα μας από την καθημερινή καταπόνηση. Επομένως, η στέρηση ύπνου οδηγεί σε αύξηση της κορτιζόλης. Η καλή υγιεινή του ύπνου, όπως το να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε σε τακτικές ώρες (ακόμα και τα Σαββατοκύριακα), να αποφεύγετε τη χρήση της τηλεόρασης και του smartphone ακριβώς πριν τον ύπνο, να περιορίζετε το αλκοόλ και να στοχεύετε σε 7 έως 9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, μπορεί να βοηθήσει πολύ στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης.

Μειώστε τα επίπεδα κορτιζόλης και τις αρνητικές επιπτώσεις του άγχους στον οργανισμό σας. Διεκδικήστε μια ζωή με ποιότητα!

Βιβλιογραφία

1. Childs, E., & de Wit, H. (2014). Regular exercise is associated with emotional resilience to acute stress in healthy adults. Frontiers in Physiology, 5(161). https://doi.org/10.3389/fphys.2014.00161
Chu, B., Marwaha, K., Sanvictores, T., & Ayers, D. (2022). Physiology, Stress Reaction.

2. Duong, M., Cohen, J. I., & Convit, A. (2011). High cortisol levels are associated with low quality food choice in type 2 diabetes. Endocrine, 41(1), 76–81. https://doi.org/10.1007/s12020-011-9527-5

Enable Notifications OK No thanks