431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στην αθλητική διατροφή

Ο ρόλος των θρεπτικών συστατικών στην αθλητική διατροφή

Τι κάνει την αθλητική διατροφή διαφορετική από άλλους τομείς της διατροφής; Λοιπόν, η αθλητική διατροφή είναι η μελέτη και η πρακτική της διατροφής και της δίαιτας σε σχέση με την αθλητική απόδοση. Ενώ τα διατροφικά πλάνα μπορεί να εξυπηρετούν μια σειρά στόχων, όπως η απώλεια βάρους ή η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, η αθλητική διατροφή εστιάζει στην ενίσχυση και βελτίωση των αποδόσεων.

Ειδικότερα, τα θρεπτικά συστατικά φέρουν ιδιαίτερο ρόλο στη βελτίωση των αποδόσεων αθλητών και αθλούμενων.

– Πιο συγκεκριμένα, οι υδατάνθρακες είναι η προτιμώμενη πηγή καυσίμου του σώματος για ενέργεια. Όσον αφορά τις μεταβολικές οδούς, οι υδατάνθρακες διασπώνται πιο γρήγορα από τα υπόλοιπα θρεπτικά συστατικά. Οι γενικές συστάσεις για τους υδατάνθρακες αφορούν δύο κατηγορίες, την αντοχή και τη δύναμη.

Πράγματι, η προπόνηση για αθλητές αντοχής είναι συχνά πιο απαιτητική και σε όγκο και σε ένταση ένταση. Αυτό συχνά απαιτεί υψηλότερη κατανάλωση σε θερμίδες και υδατάνθρακες. Από την άλλη, οι αθλητές δύναμης μπορεί να συμμετέχουν σε έντονη άσκηση, ωστόσο, ο όγκος τους είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν ενός αθλητή αντοχής.

– Ο βασιλιάς των μακροθρεπτικών συστατικών στον κόσμο της αθλητικής διατροφής είναι η πρωτεΐνη. Αυτό γιατί είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση των μυών. Αν και αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό δεν παρέχει υψηλή παραγωγή ενέργειας, που σημαίνει ότι το σώμα δεν προτιμά να το χρησιμοποιεί ως ενεργειακό υπόστρωμα, είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση και την επισκευή των μυϊκών ιστών και τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος σε υψηλά επίπεδα.

– Τα λίπη είναι επίσης απαραίτητα. Συγκεκριμένα, χρειάζονται για την παροχή απαραίτητων βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, την καταπολέμηση φλεγμονών και την υποστήριξη της υγιούς ορμονικής λειτουργίας. Από όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά, οι συστάσεις για το λίπος είναι πολύ παρόμοιες μεταξύ αθλητών αντοχής και δύναμης.

Οι βασικές αρχές των γενικών συστάσεων δεν είναι αυτό που κάνει την αθλητική διατροφή μοναδική. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η χρήση αυτών των διαφορετικών μακροθρεπτικών συστατικών σε συγκεκριμένες ώρες. Αυτό το ονομάζουμε συγχρονισμό θρεπτικών συστατικών. Ο συγχρονισμός των θρεπτικών συστατικών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αθλητική απόδοση και να προωθήσει τη γρήγορη ανάκαμψη. Επομένως, είναι ένα από τα μεγαλύτερα χαρακτηριστικά της αθλητικής διατροφής.

Aνακεφαλαιώνοντας, για να βελτιώσετε την απόδοσή σας, ξεκινήστε από το πιάτο σας!

Βιβλιογραφία

1. Bigard X. [Nutrition in sports]. Rev Prat. 2020 May;70(5):561-565.

2. Jeukendrup AE. Nutrition for endurance sports: marathon, triathlon, and road cycling. J Sports Sci. 2011;29 Suppl 1:S91-9. doi: 10.1080/02640414.2011.610348.

Enable Notifications OK No thanks