431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: 8 Tips για να γίνει η άσκηση η αγαπημένη συνήθεια της εγκυμοσύνης

8 Tips για να γίνει η άσκηση η αγαπημένη συνήθεια της εγκυμοσύνης

Όσο πιο δραστήριες είστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόσο πιο εύκολα θα διαχειριστείτε και τις αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα σας, είτε είναι το βάρος είτε το σχήμα κλπ. Εκτός από την πιο εύκολη προσαρμογή, η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη θα σας βοηθήσει να ανταπεξέλθετε καλύτερα στον τοκετό αλλά και να επανέλθετε από αυτόν.

Εξάλλου, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι οι δραστήριες γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα στη μετέπειτα εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε ή να ξεκινήσετε την καθημερινή σωματική δραστηριότητα για όσο διάστημα νιώθετε άνετα.

Υπάρχουν συμβουλές που αν τις ακολουθήσετε, η άσκηση κατά την εγκυμοσύνη θα γίνει η αγαπημένη σας στιγμή μέσα στην ημέρα.

1. Εάν δεν κάνατε γυμναστική πριν μείνετε έγκυος, μην κάνετε ξαφνικά έντονη άσκηση. Εάν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα αερόβιας άσκησης (τρέξιμο, κολύμβηση, αερόμπικ), ενημερώστε τον γυμναστή σας ότι είστε έγκυος και ξεκινήστε με όχι περισσότερο από 15 λεπτά συνεχόμενης άσκησης, 3 φορές την εβδομάδα. Αυξήστε την προπόνησή σας σταδιακά σε ημερήσιες συνεδρίες 30 λεπτών.

2. Αδιαμφισβήτητα, πρέπει να αφιερώνετε επαρκή χρόνο τόσο στην προθέρμανση όσο και στην αποθεραπεία.

3. Μείνετε σωματικά ενεργές σε καθημερινή βάση. Για παράδειγμα, 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα είναι αρκετά αλλά αν δεν νιώθετε άνετα δεν πειράζει, ακόμη και λιγότερο είναι καλύτερα από το τίποτα.

4. Αντίθετα, καλό θα ήταν να αποφύγετε κάθε μορφή έντονης άσκησης τις πολύ ζεστές ημέρες ή να πίνετε άφθονο νερό καθ’ όλη τη διάρκεια.

5. Εάν παρακολουθείτε οργανωμένα μαθήματα γυμναστικής, βεβαιωθείτε ότι ο γυμναστής σας έχει την απαραίτητη εξειδίκευση στην άσκηση κατά την εγκυμοσύνη και γνωρίζει την κατάστασή σας και το τρίμηνο της κύησης το οποίο διανύετε.

6. Επιπλέον, πρέπει να δοκιμάσετε κολύμβηση. Το νερό θα υποστηρίξει το αυξημένο βάρος σας, χωρίς να καταπονεί εσάς ή το μωρό σας. Μάλιστα, ορισμένες συνοικιακές πισίνες παρέχουν μαθήματα τοκετού στο νερό με ειδικευμένους εκπαιδευτές.

7. Μην εξαντλείτε τον εαυτό σας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να επιβραδύνετε καθώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη σας ή εάν σας το συμβουλεύσει ο γυναικολόγος σας.

8. Κατά γενικό κανόνα, πρέπει να μπορείτε να μιλάτε κατά την άσκηση όταν είστε έγκυος. Αν σας κόβεται η ανάσα καθώς μιλάτε, τότε πιθανότατα ασκείστε πιο έντονα απ’ όσο πρέπει.

Ο μύθος ότι η άσκηση είναι επικίνδυνη για την εγκυμοσύνη σας πρέπει να καταρριφθεί. Ο γιατρός και ο γυμναστής σας θα σας καθοδηγήσουν στο καταλληλότερο πρόγραμμα άσκησης για εσάς και το μωρό σας.

Προπονήστε σωστά τον μικρό αθλητή που θα φέρετε στον κόσμο. Του το χρωστάτε!

Βιβλιογραφία

1. Position statement – Exercise in pregnancy and the postpartum period, 2016, Sports Medicine Australia

2. Fit facts – exercise and pregnancy, American Council on Exercise.

Enable Notifications OK No thanks