431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Άσκηση μετά την εγκυμοσύνη. 3 Σημεία που πρέπει να προσέξετε!

Άσκηση μετά την εγκυμοσύνη. 3 Σημεία που πρέπει να προσέξετε!

Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό γυναικών δεν είναι ικανοποιημένες με το σώμα τους ακόμη και εννέα μήνες μετά τον τοκετό. Ακόμη και οι τυχερές για τις οποίες η απώλεια του βάρους της εγκυμοσύνης είναι πιο εύκολη και γρήγορη, δεν είναι πάντα εύκολο να ανακτήσουν την ίδια σύσταση σώματος. Σε όποια κατηγορία, λοιπόν, και αν ανήκετε, η άσκηση μετά τον τοκετό χρειάζεται ειδική προσέγγιση και προσοχή, ώστε να ανακτήσετε την παλιά σας φυσική κατάσταση το συντομότερο και με απόλυτη ασφάλεια.

Δείτε την εγκυμοσύνη και τον τοκετό σαν μια πρόκληση για το σώμα σας, μιας και δεν είναι όλα όπως πριν. Με το κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης θα το βοηθήσετε να ανταπεξέλθει σε αυτή την πρόκληση όπως και σε όλες!

Η στάση του σώματος. Πολλές αλλαγές έχουν συμβεί στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το βάρος της μήτρας, του μωρού και του αναπτυσσόμενου στήθους έχουν, πιθανότατα, επηρεάσει τη σωστή στάση της σπονδυλικής σας στήλης. Οι γοφοί σας αποκτούν κλίση προς τα εμπρός (πρόσθια κλίση της λεκάνης) και οι ώμοι σας στρογγυλεύουν. Σχεδόν το 80% των γυναικών παραπονιούνται για πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια ή μετά την εγκυμοσύνη. Μεγάλο μέρος αυτού του πόνου προέρχεται από αυτήν την κακή ευθυγράμμιση της στάσης.

 Η προπόνηση μετά το μωρό πρέπει να επικεντρώνεται στην ενίσχυση των μυών της πλάτης σας για να τραβήξετε και να τεντώσετε τους καμπτήρες του κορμού και του ισχίου.

Το πυελικό έδαφος. Το βάρος του μωρού και της μήτρας και ειδικά η διαδικασία του τοκετού έχουν πιθανώς αποδυναμώσει τους μύες του πυελικού εδάφους.

Η άσκηση μετά τον τοκετό θα πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε ασκήσεις Kegel και άλλες ασκήσεις πυελικού εδάφους (ναι, τις ίδιες που κάνατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).

Η μύες της κοιλιακής χώρας. Αναρωτιέστε αν θα ξανακάνετε κοιλιακούς όπως πριν; Με το κατάλληλο πρόγραμμα άσκησης όλα είναι πιθανά, όμως ο βασικός στόχος δεν είναι αυτός. Έχετε χάσει μεγάλη δύναμη από τους κοιλιακούς σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Πολλές γυναίκες, επίσης, αντιμετωπίζουν διάσταση ορθών κοιλιακών μυών, η οποία είναι ένας διαχωρισμός του κοιλιακού τοιχώματος που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της αναπτυσσόμενης μήτρας. Ένα απότομο άλμα στην παλιά σας προπόνηση μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

 Πριν, λοιπόν, επιστρέψετε στην παλιά σας προπονητική ρουτίνα, εστιάστε στην ενδυνάμωση της κοιλιακής χώρας και των μυών της. Συμπεριλάβετε ασκήσεις που θα ενδυναμώσουν περιμετρικά και συνολικά τους κοιλιακούς σας.

Ασκηθείτε σωστά, χαλαρώστε και απολαύστε τις πρώτες στιγμές με το μωρό σας. Το νέο σας σώμα χρειάζεται χρόνο, το ίδιο και εσείς!

Βιβλιογραφία

1. Benjamin DR, van de Water AT, Peiris CL. Effects of exercise on diastasis of the rectus abdominis muscle in the antenatal and postnatal periods: a systematic review. PMID: 24268942 DOI: 10.1016/j.physio.2013.08.005

2. Woodley SJ, Boyle R, Cody JD, Mørkved S, Hay-Smith EJC. Pelvic floor muscle training for prevention and treatment of urinary and faecal incontinence in antenatal and postnatal women. PMCID: PMC6486304 DOI: 10.1002/14651858.CD007471.pub3

Enable Notifications OK No thanks