431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: 4 Παράγοντες για να πετύχετε μυϊκή υπερτροφία που δεν αφήνουν περιθώρια για δικαιολογίες.

4 Παράγοντες για να πετύχετε μυϊκή υπερτροφία που δεν αφήνουν περιθώρια για δικαιολογίες.

Όπως μια καλή φυσική κατάσταση, έτσι και η μυϊκή ανάπτυξη απαιτεί χρόνο, σταθερή διατροφή και συνεπείς πρακτικές προπόνησης που στοχεύουν στην ανάπτυξη μυϊκής υπερτροφίας. Τα αποτελέσματα στη μυϊκή ανάπτυξη χρειάζονται το χρόνο τους, τουλάχιστον για να είναι εμφανή. Ο χρόνος αυτός ποικίλλει για τον κάθε αθλούμενο και εξαρτάται από μιας σειράς παραγόντων που διαφοροποιούνται από ασκούμενο σε ασκούμενο. Δε γίνεται, λοιπόν, όλοι να χτίσουν δύναμη και μύες με τους ίδιους ρυθμούς. Για να κατανοήσετε τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους για την προσθήκη μεγέθους και την ανάπτυξη μυών, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε πρώτα τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη μυϊκής μάζας.

Σίγουρα, βασικό ρόλο παίζουν τα φυσικά χαρακτηριστικά ενός ατόμου, το φύλο, η ηλικία κλπ. και πρέπει πάντα να συνυπολογίζονται. Η μυϊκή ανάπτυξη, ωστόσο, εξαρτάται και από παράγοντες οι οποίοι είναι υποκειμενικοί.

1. Η ηλικία στην οποία ξεκινήσατε την προπόνηση και γενικά το ιστορικό προπόνησης και φυσικής δραστηριότητας κατά την παιδική ηλικία, είναι ένας από αυτούς και διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό το υπόστρωμα και τις δυνατότητες για την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και δύναμης.

2. Η ένταση, η διάρκεια και η συχνότητα που προπονείται ξεχωριστά κάθε μυϊκή ομάδα είναι, επίσης, παράγοντες που αν συνδυαστούν σωστά μπορούν να φέρουν θεαματικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη των μυών.

3. Πέρα από το ρόλο της άσκησης, η διατροφή φέρει ένα ειδικό βάρος στην προπόνηση υπερτροφίας. Ένας εξειδικευμένος προπονητής πάντα λαμβάνει υπόψη του την πρόσληψη υδατανθράκων, πρωτεϊνών αλλά και θερμίδων. Επίσης, πολύ σημαντική είναι η ενυδάτωση πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την προπόνηση.

4. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος αποθεραπείας. Η μυϊκή ανάπτυξη πραγματοποιείται κατά την διάρκεια της ανάρρωσης και κατά την διάρκεια που η πρωτεϊνοσύνθεση είναι υψηλή. Γι’ αυτόν τον λόγο η ανάρρωση 24 τουλάχιστον ωρών μετά από μία προπόνηση μιας μυϊκής ομάδας είναι νόμος για να υπάρξει η ανάλογη μυϊκή ανάπτυξη και η προετοιμασία του νευρομυϊκού συστήματος για την επόμενη προπόνηση.

Δεν μπορείτε να αλλάξετε ή να κάνετε τροποποιήσεις στους παράγοντες του γονότυπου (γενετική και φύλο). Επίσης, δεν μπορείτε να ελέγξετε τις μεταβολές των ορμονών κατά το γήρας (χωρίς φαρμακευτική ή και με ιατρική παρέμβαση). Το κομμάτι, όμως, της προπόνησης και της διατροφής εξαρτάται από εσάς, είτε είστε προπονητής είτε είστε αθλούμενοι και εκεί πρέπει να βάλετε τα δυνατά σας.

Όλοι μπορούν να χτίσουν μύες. Εσείς μπορείτε να κάνετε τη διαφορά!

Βιβλιογραφία

1. Pearson AM. Muscle growth and exercise. PMID: 2222798 DOI: 10.1080/10408399009527522

2. Morton RW, McGlory C, Phillips SM. Nutritional interventions to augment resistance training-induced skeletal muscle hypertrophy. PMID: 26388782 PMCID: PMC4558471 DOI: 10.3389/fphys.2015.00245

Enable Notifications OK No thanks