431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Πατήσατε τα 50; 4+1 Λόγοι να ξεκινήσετε προπόνηση αντιστάσεων!

Πατήσατε τα 50; 4+1 Λόγοι να ξεκινήσετε προπόνηση αντιστάσεων!

Ψάχνετε έναν τρόπο για να βελτιώσετε την υγεία σας, να αποκτήσετε ποιότητα, ευεξία και μακροζωία; Σκεφτείτε πιο σοβαρά να προσθέσετε περισσότερη προπόνηση αντιστάσεων στις δραστηριότητές σας. Δυστυχώς, πολλοί ενήλικες άνω των 50 ετών, ακόμη και εκείνοι που είναι σωματικά δραστήριοι, χάνουν αυτά τα οφέλη. Πιστεύουν, λανθασμένα βέβαια, ότι η προπόνηση με βάρη είναι μόνο για νέους και αθλητές. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Με την προπόνηση αντιστάσεων μειώνονται οι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων και ενισχύεται η σωματική σας δύναμη και λειτουργικότητα. Έχετε, επίσης, περισσότερες πιθανότητες να διατηρείτε φυσιολογικό σωματικό βάρος και να απέχετε από το αλκοόλ, το κάπνισμα και άλλες επιβλαβείς για τον οργανισμό σας συνήθειες.

Αν εξακολουθείτε να είστε δύσπιστοι, 4 λόγοι για τους οποίους πρέπει να επανεξετάσετε την προπόνηση αντιστάσεων ειδικά εάν είστε άνω των 50.

1. Τα μηχανήματα αντιστάσεων επιτρέπουν ασφαλή χρήση, ειδικά στους πιο ενεργούς ηλικιωμένους, για ακόμη πιο έντονη προπόνηση και, άρα, ακόμη περισσότερα οφέλη. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και γι’ αυτούς που τώρα ξεκινάνε να εντάσσουν τη γυμναστική στη ζωή τους, τα μηχανήματα προσφέρουν τη δυνατότητα αποτελεσματικής προπόνησης με τον μικρότερο κίνδυνο τραυματισμού. Φυσικά, πάντα να απευθύνεστε σε εξειδικευμένους προπονητές.

2. Επίσης, οι πολυαρθρικές ασκήσεις τόσο για τα πόδια, όσο και για τους ώμους και το στήθος ενισχύουν τον μυϊκό σας συντονισμό. Βελτιώνεται η ικανότητα πολλών μυών να συνεργάζονται για να παράγουν και να ελέγχουν υψηλά επίπεδα δύναμης. Θα είστε σε θέση να αντεπεξέλθετε σε όλες τις καθημερινές σας υποχρεώσεις με πολύ μεγαλύτερη άνεση και ευκολία.

3. Η προπόνηση αντιστάσεων αυξάνει τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών, όπως η τεστοστερόνη, η αυξητική ορμόνη κλπ. Οι συγκεκριμένες ορμόνες, βοηθούν στην αποκατάσταση των μυϊκών ινών που έχουν υποστεί βλάβη κατά την άσκηση. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την ηλικία σας, θα βοηθήσετε το σώμα σας να γίνει πιο αποτελεσματικό στην παραγωγή των ορμονών που βοηθούν στην οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των μυών. Πρόκειται για ένα τεράστιο δώρο στον εαυτό σας και κάθε μέρα που περνάει θα το καταλαβαίνετε ακόμη περισσότερο.

4. Επίσης, αυξάνεται η παραγωγή πρωτεϊνών όπως ο Εγκεφαλικός Νευροτροφικός Παράγοντας (BDNF) που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη νέων νευρώνων και συνάψεων στον εγκέφαλο. Εν ολίγοις, η προπόνηση αντιστάσεων βελτιώνει τη γνωστική σας λειτουργία, τη μνήμη και την ανώτερη σκέψη ενώ φαίνεται να είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη μακροχρόνια μνήμη.

Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να προσφέρει οφέλη σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις ηλικίες. Για τους μεγαλύτερους ενήλικες, όμως, μπορεί να προσφέρει και κάτι παραπάνω.

Θα αποκτήσετε αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και στις δυνατότητές σας! Το αξίζετε!

Βιβλιογραφία

1. Sherk KA, Bemben DA, Brickman SE, Bemben MG. Effects of resistance training duration on muscular strength retention 6-month post-training in older men and women. PMID: 22189951 DOI: 10.1519/JPT.0b013e3182203c90

2. Brandon LJ, Sharon BF, Boyette LW, Anderson KA, Stiles R. Effects of resistive training on strength gains in older adults. PMID: 16491536

Enable Notifications OK No thanks