431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Η μάχη με τα τριγλυκερίδια! 7 Φυσικοί τρόποι να μείνετε υγιείς.

Η μάχη με τα τριγλυκερίδια! 7 Φυσικοί τρόποι να μείνετε υγιείς.

Τα τριγλυκερίδια είναι λιπαρά οξέα, πολύ χρήσιμα για τον οργανισμό, αφού αποτελούν από τα πιο σημαντικά αποθέματα ενέργειας που διαθέτει. Ωστόσο, η υπερβολική συγκέντρωσή τους στο αίμα αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής και κατανάλωσης ευνοεί σε πολύ μεγάλο βαθμό την αύξηση των τριγλυκεριδίων, σε μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού.

Δώστε, λοιπόν, προσοχή στους φυσικούς τρόπους ρύθμισης των τριγλυκεριδίων πριν χρειαστεί να κινδυνεύσει η υγεία της καρδιάς σας.

1. Κρατήστε το βάρος σας στα φυσιολογικά, για τον οργανισμό σας, επίπεδα.

Εννοείται πως τα υγιή κιλά είναι διαφορετικά για τον καθένα. Ακόμη και αν χάσετε το 5% του βάρους σας, τα τριγλυκερίδια στο αίμα μειώνονται και τα επίπεδά τους παραμένουν χαμηλά μακροπρόθεσμα.

2. Περιορίστε τη ζάχαρη.

Καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες ζάχαρης θα αυξήσετε σημαντικά τα τριγλυκερίδια στο αίμα σας. Με μικρές αλλαγές στις διατροφικές σας συνήθειες μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη ζάχαρης. Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά και τους χυμούς με νερό και ελαττώστε τα γλυκά. Τα αποτελέσματα για την υγεία σας θα είναι ευεργετικά.

3. Ακολουθήστε διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες.

Οι επιπλέον θερμίδες που προσλαμβάνετε από τους υδατάνθρακες θα μετατραπούν σε τριγλυκερίδια και θα αυξηθούν τα επίπεδά τους στο αίμα. Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες θα είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση των τριγλυκεριδίων από μια χαμηλή, σε λιπαρά, δίαιτα.

 4. Kαταναλώστε περισσότερες φυτικές ίνες.

Περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας μπορούν να επιβραδύνουν την απορρόφηση λίπους και ζάχαρης από το λεπτό σας έντερο, βοηθώντας στη μείωση της ποσότητας τριγλυκεριδίων στο αίμα σας. Φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης πρέπει να είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις σας.

5. Ασκηθείτε τακτικά και συστηματικά.

Τα αερόβια προγράμματα υψηλής έντασης αυξάνουν την λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL), γνωστή και ως “καλή” χοληστερίνη. Αυτή με τη σειρά της συμβάλλει στην μείωση των τριγλυκεριδίων. Αξιοποιήστε, λοιπόν, την άσκηση και τον Personal Trainer σαν από τους σημαντικότερους συμμάχους σας στη μάχη κατά των τριγλυκεριδίων.

6. Καταναλώστε ψάρια πλούσια σε Ω-3 λιπαρά 2 φορές την εβδομάδα.

Ο σολομός, η ρέγγα, η σαρδέλα, ο τόνος και το σκουμπρί είναι μερικά είδη ψαριών που είναι ιδιαίτερα υψηλά σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Η τακτική κατανάλωσή τους είναι πολύ σημαντική για την υγεία σας. Επιδρά στη μείωση των τριγλυκεριδίων του αίματος και προστατεύουν την καρδιά σας από τον κίνδυνο διάφορων παθήσεων.

7. Μειώστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Ακόμη και αν τα τριγλυκερίδιά σας είναι σε φυσιολογικά επίπεδα, μια μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να τα ανεβάσει κατακόρυφα. Εκτός της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, υδατάνθρακες και θερμίδες, μπορεί να αυξήσει τη σύνθεση μεγάλων λιποπρωτεϊνών πολύ χαμηλής πυκνότητας στο ήπαρ, οι οποίες μεταφέρουν τριγλυκερίδια στο σύστημά σας.

Δοκιμάστε να πειραματιστείτε με μερικές από τις συμβουλές που αναφέρονται παραπάνω και σταδιακά ενσωματώστε άλλες στρατηγικές στη ρουτίνα σας, για να κάνετε πιο μακροχρόνιες, βιώσιμες αλλαγές τις οποίες και θα τηρήσετε.

Με μερικές απλές τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, μπορείτε να μειώσετε τα τριγλυκερίδια σας και να βελτιώσετε τη συνολική σας υγεία ταυτόχρονα.

Είναι στο χέρι σας!

Βιβλιογραφία

1. High blood triglycerides. (n.d.). nhlbi.nih.gov/health-topics/high-blood-triglycerides.

2. Miler M, et al. (2011). Triglycerides and cardiovascular disease. ahajournals.org/doi/full/10.1161/cir.0b013e3182160726

3. HDL (Good), LDL (Bad) cholesterol, and triglycerides.(2020).
heart.org/en/health-topics/cholesterol/hdl-good-ldl-bad-cholesterol-and-triglycerides

Enable Notifications OK No thanks