431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης – 3 Λόγοι που πρέπει να την προτιμήσετε!

Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης – 3 Λόγοι που πρέπει να την προτιμήσετε!

Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης (High-Intensity Interval Training – HIIT) περιλαμβάνει επανειλημμένες περιόδους έντονης άσκησης, ανάμεσα στις οποίες παρεμβάλλονται σύντομα και απαραίτητα διαλείμματα. Έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Η βασική αρχή της είναι, σκληρή προπόνηση στα όρια των δυνατοτήτων, λίγη ξεκούραση, σκληρή προπόνηση και πάλι από την αρχή. Αυτή η τεχνική παρέχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό σας.

1. Βελτιώνει τις καρδιοαναπνευστικές λειτουργίες.

Η προπόνηση HIIT προκαλεί το σώμα να αποδώσει στην ανώτερη ζώνη της αερόβιας προπόνησης, το οποίο ονομάζεται δεύτερο γαλακτικό κατώφλι. Κατά την προπόνηση σε αυτή τη ζώνη, υπάρχει εναλλαγή ως προς τον τρόπο παραγωγής ενέργειας που τροφοδοτεί τη σωματική δραστηριότητα, από αερόβιο σε αναερόβιο μεταβολισμό.

Η προπόνηση σε αυτή την ένταση βελτιώνει την καρδιοαναπνευστική λειτουργία κατά τη διάρκεια της άσκησης αλλά και του διαλείμματος. Στην πραγματικότητα, η προπόνηση HIIT έχει αποδειχθεί ότι ωφελεί τους πάντες, από αθλητές αντοχής και δύναμης μέχρι απλούς ασκούμενους. Αυτό συμβαίνει επειδή η φιλοσοφία της μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στα επιμέρους είδη προπόνησης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αερόβια προπόνηση, για προπόνηση μυϊκής δύναμης, καθώς και για τον συνδυασμό και των δύο.

2. Αυξάνει την καύση θερμίδων.

Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης αυξάνει την καύση θερμίδων μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως υπερβολική κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση ή EPOC. Ουσιαστικά το σώμα, μετά από μια έντονη περίοδο άσκησης, πρέπει να καταναλώνει περισσότερο οξυγόνο για να επιστρέψει στην προ-άσκησης κατάσταση και αυτή η διαδικασία αυξάνει την ποσότητα θερμίδων που καίγονται. Επομένως, με την ενσωμάτωση της προπόνησης HIIT σε ένα πρόγραμμα άσκησης, βελτιώνεται η σύνθεση του σώματος και διευκολύνεται η διατήρηση του βάρους στα φυσιολογικά, για τον καθένα, επίπεδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σύνθεση του σώματος δεν αλλάζει μόνο με την άσκηση. Η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στη βελτιστοποίηση της αναλογίας λίπους-μάζας σώματος και μην την υποτιμήσετε.

3. Μειώνει το χρόνο προπόνησης.

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα, η προπόνηση HIIT είναι ιδιαίτερα ελκυστική και διαδεδομένη καθώς δεν απαιτεί πολύ χρόνο για να αποκομίσετε τα οφέλη της. Οι ασκήσεις HIIT διαρκούν συνήθως 20-30 λεπτά και είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές εφόσον το επίπεδο έντασης είναι υψηλό. Τόσο από ψυχολογική όσο και από σωματική άποψη, είναι ευκολότερο να διατηρηθεί μια ένταση υψηλού επιπέδου για ένα σύντομο χρονικό διάστημα από ό, τι για ένα διάστημα, μεγαλύτερο από 30 λεπτά.

Τα ερευνητικά δεδομένα, που αποδεικνύουν ότι η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης είναι ένας αποτελεσματικός και αποδοτικός τρόπος άσκησης, ολοένα και αυξάνονται. Oι επαγγελματίες της άσκησης τείνουν να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους και την εξειδίκευσή τους γύρω από το συγκεκριμένο είδος προπόνησης. Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανό να παραμείνει από τις πρώτες επιλογές αθλητών και ασκούμενων για πολλά χρόνια ακόμη.

Εσείς είστε έτοιμοι για την πιο έντονη προπόνηση της ζωής σας;

Βιβλιογραφία

1. Martin-Smith R, Cox A, Buchan DS, Baker JS, Grace F, Sculthorpe N. High-Intensity Interval Training (HIIT) Improves Cardiorespiratory Fitness (CRF) in Healthy, Overweight and Obese Adolescents: A Systematic Review and Meta-Analysis of Controlled Studies. Int J Environ Res Public Health. 2020 Apr 24;17(8):2955. DOI: 10.3390/ijerph17082955.

2. Miguel M, Fearnbach NS, Metz L, Khammassi M, Julian V, Cardenoux C, Pereira B, Boirie Y, Duclos M, Thiel D. Effect of HIIT versus MICT on body composition and energy intake in dietary restrained and unrestrained adolescents with obesity. Obes Rev. 2017 Jun;18(6):635-646. DOI: 10.1111/obr.12532. Epub 2017 Apr 11.

Enable Notifications OK No thanks