431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Άγχος και διατροφή, μια ιδιόμορφη σχέση. 3 Τρόποι να την ανακαλύψετε!

Άγχος και διατροφή, μια ιδιόμορφη σχέση. 3 Τρόποι να την ανακαλύψετε!

Στη σύγχρονη καθημερινότητα, το άγχος αποτελεί ένα από τα πιο κοινά προβλήματα. Μπορεί να είναι αδύνατο να το βγάλετε τελείως από τη ζωή σας, όμως υπάρχουν τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να το διαχειριστείτε καλύτερα! Η συστηματική γυμναστική, ο ποιοτικός ύπνος και οι στιγμές χαλάρωσης είναι κάποιες από αυτές. Αυτό που, ίσως αγνοείτε, είναι η σχέση διατροφής και άγχους.

3 Τρόποι που οι τροφές και οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα του άγχους.

1. Comfort foods.

Έτσι λέγονται οι τροφές που είναι άμεσα και γρήγορα προσβάσιμες, είναι νόστιμες και προσφέρουν μία αίσθηση εφορίας όταν καταναλώνονται, όπως πίτσες, κρέπες, παγωτά, πατατάκια κλπ. Πράγματι προσφέρουν στιγμιαία ανακούφιση από το άγχος και το στρες. Τι συμβαίνει, όμως στην πραγματικότητα; Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά λιπαρά και θερμίδες που οδηγούν σε αύξηση βάρους, συσχετίζεται με υψηλά επίπεδα άγχους. Αντίθετα, η κατανάλωση υγιεινών λιπαρών και η τακτική άσκηση έχουν ως αποτέλεσμα τη σωματική και πνευματική ευεξία και πολύ καλύτερη διάθεση.

Στόχος: Προσπαθήστε, λοιπόν, να επενδύσετε στη διατροφή σας μακροπρόθεσμα. Ακολουθήστε τον κανόνα 80/20. Προσαρμόστε τα γεύματά σας ώστε το 80% να περιλαμβάνει υγιεινά τρόφιμα και λιπαρά και περιορίστε στο 20% comfort foods, τηγανητά, αλκοόλ κλπ.

 2. Τροφές για το μυαλό.

Τα λιπαρά ωμέγα-3, η βιταμίνη D, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο και τα προβιοτικά έχουν συσχετιστεί με καλύτερη διάθεση και χαμηλότερο άγχος. Δεν είναι, βέβαια, ρεαλιστικό να περιμένουμε κάποια συγκεκριμένη τροφή ή ομάδα τροφίμων να κάνει θαύματα. Ωστόσο, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορούν να αυξήσουν άμεσα τα επίπεδα ή την παραγωγή σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που συμβάλλει στα συναισθήματα ευεξίας και ευτυχίας και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου.

Στόχος: Καταναλώστε τακτικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ωμέγα-3. Συγκεκριμένα, τρώτε τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριών την εβδομάδα ή πάρτε ένα συμπλήρωμα ιχθυελαίου υψηλής ποιότητας. Τέλος, ενισχύστε τη βιταμίνη D τρώγοντας ψάρια, κρόκους αυγών, γαλακτοκομικά προϊόντα και μανιτάρια και λάβετε τουλάχιστον 10 λεπτά καθημερινής έκθεσης στον ήλιο.

 3. Τροφές για την υγεία του εντέρου.

Η μικροχλωρίδα του εντέρου, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην ψυχική σας υγεία. Οι φλεγμονές ή η κακή υγεία του εντέρου αναφέρονται ως δυσβίωση και συνδέονται με αρκετές ψυχικές ασθένειες, όπως το άγχος και η κατάθλιψη. Τρόφιμα που περιέχουν τεχνητά χρώματα και γλυκαντικά καθώς και η έλλειψη φυτικών ινών έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία του εντέρου. Αντίθετα, φυσικά τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες μπορούν να τη βελτιώσουν. Όσο μεγαλύτερη η ποικιλία στη διατροφή σας, τόσο περισσότερο θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους. Επίσης, τα προβιοτικά μπορεί να συμβάλουν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του μικροβιώματος του εντέρου και, ως εκ τούτου, να έχουν πιθανό ρόλο στη θεραπεία και την πρόληψη του άγχους.

Στόχος: Καταναλώστε τακτικά, και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν φυσικά προβιοτικά, όπως γιαούρτι, κεφίρ, λάχανο τουρσί κ.α. Αποφύγετε τα συντηρητικά και τα γλυκαντικά.

Η σχέση διατροφής και άγχους είναι υπαρκτή και μάλιστα άρρηκτη. Οι συνεπείς και μακροχρόνιες υγιεινές διατροφικές συνήθειες μειώνουν το άγχος περισσότερο από οποιοδήποτε μεμονωμένο φαγητό, ποτό ή συμπλήρωμα. Μην ξεχνάτε ότι το φαγητό και η κοινωνική συναναστροφή συνδυάζονται πολύ εύκολα. Βρείτε τρόπους να συνδυάσετε τα υγιεινά γεύματα με καλή παρέα και θα καταπολεμήσετε το άγχος σας ακόμη πιο αποτελεσματικά.

Τρώτε υγιεινά, καταπολεμήστε το άγχος και κερδίστε τη ζωή!

Βιβλιογραφία

1. Lambrinakou S, Katsa ME, Zyga S, Ioannidis A, Sachlas A, Panoutsopoulos G, Pistikou AM, Magana M, Kougioumtzi Dimoligianni DE, Kolovos P, Rojas Gil AP. Correlations Between Nutrition Habits, Anxiety and Metabolic Parameters in Greek Healthy Adults. PMID: 28971444 DOI: 10.1007/978-3-319-57379-3_3

 2. Kris-Etherton PM, Petersen KS, Hibbeln JR, Hurley D, Kolick V, Peoples S, Rodriguez N, Woodward-Lopez G. Nutrition and behavioral health disorders: depression and anxiety. Nutr Rev. 2021 Feb 11;79(3):247-260. doi: 10.1093/nutrit/nuaa025.

Enable Notifications OK No thanks