431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: 6 φιλοσοφικές αρχές της προπόνησης

6 φιλοσοφικές αρχές της προπόνησης

Η φιλοσοφία της προπόνησης, είναι σημαντική για όποιον ασχολείται με την άσκηση είτε σαν προπονητής, είτε σαν αθλητής. Θα εμβαθύνετε στην ουσία, θα αποκτήσετε καλύτερη αντίληψη, θα αποφύγετε λάθη και εν τέλει θα αποδώσετε πολύ αποτελεσματικότερα.

Ποιες είναι, όμως, οι βασικές φιλοσοφικές αρχές της προπόνησης?

Εξειδίκευση. Η φυσική κατάσταση και οι στόχοι του κάθε ασκούμενου ποικίλουν. Κάθε πλάνο προπόνησης και κάθε πρόγραμμα ασκήσεων πρέπει να είναι εξατομικευμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες του αθλητή. Έτσι βελτιστοποιείται και η αποτελεσματικότητά του.

-Ακρίβεια. Σχετίζεται με το είδος της προπόνησης που θα επιλέξετε. Η επιλογή πρέπει να είναι ακριβής και με βάση συγκεκριμένους παράγοντες. Καταρχάς, με βάση τα συστήματα, τα σημεία και τις δεξιότητες που πρέπει να προπονηθούν προκειμένου να πετύχετε τους στόχους σας. Κατά δεύτερον, με βάση τις ικανότητες και τα ενδιαφέροντα σας.

-Πρόοδος. Αν πιέσετε το σώμα σας πάνω από τα όριά του, θα προσαρμοστεί και θα γίνει πιο δυνατό. Ο τρόπος να συμβεί αυτό έχει κωδικοποιηθεί σε τέσσερις παράγοντες. Συχνότητα, ένταση, διάρκεια και τύπος προπόνησης. Αν αυξάνονται προοδευτικά οι συγκεκριμένοι παράγοντες, θα φτάνετε και ένα βήμα πιο κοντά στο στόχο σας.

-Αποθεραπεία. Αντίστοιχα σημαντική με την προπόνηση, είναι και η αποθεραπεία. Δε θα μπορέσετε να πετύχετε κανέναν από τους στόχους σας, τουλάχιστον, μακροπρόθεσμα, αν παραλείπετε το στάδιο της αποθεραπείας. Εκτός από τις μειωμένες επιδόσεις, θα κινδυνεύετε διαρκώς από τραυματισμούς και δυσλειτουργίες.

-Αναστρεψιμότητα. Σίγουρα το σώμα σας έχει μνήμη και αυτό είναι πολύ χρήσιμο προπονητικά, αν το αξιοποιήσετε με τον σωστό τρόπο. Ωστόσο, υπάρχει μια βασική αρχή που δεν μπορείτε να παραβλέψετε. “Αν το αφήσετε, θα σας αφήσει!”. Πρώτα, ατονούν οι καρδιοαναπνευστικές λειτουργίες και η ευκαμψία σας και έπειτα η μυϊκή δύναμη. Αν σταματήσετε τη γυμναστική ή αν γυμνάζεστε αποσπασματικά, η αντίστροφη πρόοδος είναι αναπόφευκτη.

-Ποικιλία. Η ποικιλία στις ασκήσεις και τις μεθόδους, θα κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον και θα σας δίνει διαρκώς κίνητρα να συνεχίζετε. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο θα επιδράσει και στο σώμα σας.

Η φιλοσοφία της προπόνησης και οι βασικές της αρχές δεν είναι απλά θεωρία. Είναι τα θεμέλια πάνω στα οποία θα προσπαθήσετε να χτίσετε μια αποτελεσματική και ολοκληρωμένη προπόνηση.

Ανεξάρτητα από μικρούς ή μεγάλους στόχους, τα θεμέλια πρέπει να είναι το ίδιο δυνατά!

Βιβλιογραφία

1. Marty Gaal, 7 principles of exercise and sport training. Team USA athletes, Aug. 28, 2012.

2. New Zealand Institute of Health and Fitness, Exercise Principles.

Enable Notifications OK No thanks