431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Τι είναι η νευρική ανορεξία;

Τι είναι η νευρική ανορεξία;

Η νευρική ανορεξία είναι μια σοβαρή διατροφική διαταραχή που συνδέεται με έντονο φόβο για το φαγητό αλλά και την αύξηση του βάρους.  Το άτομα που πάσχουν από αυτή τη διαταραχή τείνουν γίνονται εμμονικά με την τροφή και την περιορίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και φτάνουν σε σημείο να λιμοκτονούν. Συνήθως τα άτομα με ανορεξία χρησιμοποιούν μέσα και ανθυγιεινές συμπεριφορές ή υπερβολική άσκηση προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα οδυνηρά τους συναισθήματα.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει ανορεξία. Μπορείτε να το διαπιστώσετε από τα συμπτώματα και να δείτε για τι βαθμό πρόκειται. Μπορεί να είναι από ήπια έως αρκετά σοβαρή. Η ανορεξία μπορεί να είναι θανατηφόρα. Ωστόσο αν υπάρχει η θέληση να αντιμετωπιστεί τότε υπάρχουν κάποιες θεραπείες οι οποίες είναι αποτελεσματικές. Για να έχει επιτυχή έκβαση η προσπάθειά των συγκεκριμένων ατόμων με αυτή τη διαταραχή θα πρέπει να εργαστούν σκληρά και να είναι ειλικρινείς με την ομάδα θεραπείας τους.

Συμπτώματα

Υπάρχουν δύο τύποι ανορεξίας: ο τύπος που περιορίζει πολύ τις ποσότητες του φαγητού και κάνει υπερβολική γυμναστική και ο τύπος του ανθρώπου που προκαλεί εμετό ή χρησιμοποιεί άλλα μέσα όπως είναι καθαρτικά και διουρητικά. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Δεν επιτρέπουν το φαγητό στον εαυτό τους
  • Δεν τρώνε μπροστά σε άλλους
  • Παραλείπουν γεύματα
  • Αποκλείουν κάποιες τροφές και καταναλώνουν μόνο αυτές που τους κάνουν να νιώθουν ασφάλεια
  • Προκαλούν εμετό, χρησιμοποιούν καθαρτικά και διουρητικά αντίστοιχα
  • Μαγειρεύουν για τους άλλους αλλά δεν τρώνε ποτέ
  • Έχουν το αίσθημα της θλίψης και άγχος
  • Κρυώνουν
  • Έχουν μεγάλη απώλεια βάρους
  • Νιώθουν εξάντληση και ζάλη
  • Περιορίζονται τα μαλλιά τους (αραίωση, τριχόπτωση)
  • Έχουν ακανόνιστο καρδιακό παλμοί
  • Νιώθουν σχεδόν πάντα αφυδατωμένοι

Αιτίες

Είναι πολλοί οι παράγοντες που συνδυάζονται για να προκαλέσουν ανορεξία. Τα άτομα τα οποία έχουν στον στενό οικογενειακό τους κύκλο κάποιον με ανορεξία, τότε οι πιθανότητες να αποκτήσουν και οι ίδιοι ανορεξία είναι περισσότερες. Επίσης ορισμένα γνωρίσματα όπως η τελειομανία, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και το άγχος σχετίζονται με την ανορεξία. Η έμφαση που δίνει η κοινωνία μας στο να είναι κάποιος αδύνατος, όπως επίσης στη διάκριση που γίνεται όσον αφορά το βάρος των μαθητών και το bulling που ασκούν τα παιδία το ένα στο άλλο, αλλά και οι συμμετοχή σε δραστηριότητες με βάση το βάρος ή την εμφάνιση είναι γεγονότα που προκαλούν συναισθηματικές δυσκολίες.

Θεραπεία

Υπάρχει ο μύθος πως η ανορεξία μπορεί να αποκατασταθεί μόλις το άτομο αρχίσει να τρώει. Ωστόσο δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα που συγχέονται με την ανορεξία από το φαγητό, καταλαβαίνετε πως δεν είναι αυτή η απάντηση. Θυμηθείτε πως είναι μια ασθένεια που δημιουργεί διαταραγμένες σκέψεις και μόνο η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει.

Το πρώτο βήμα για να εστιάσετε στη θεραπεία είναι η αποκατάσταση ενός υγιούς βάρους μέσω της σωστής διατροφής. Ανάλογα με το πόσο σοβαρό είναι το στάδιο που βρίσκεται η ανορεξία θα πρέπει να ακολουθήσουν κάποια βήματα. Σε περίπτωση που είναι πολύ προχωρημένη η κατάσταση ίσως χρειαστεί ακόμη και νοσηλεία. Τα άτομα δηλαδή που αρνούνται να φάνε ή υποφέρουν από υποσιτισμό, θα πρέπει να περάσουν ένα χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο.

Σε άλλες περιπτώσεις τα άτομα που πάσχουν από ανορεξία ακολουθούν εβδομαδιαίες θεραπείες. Οι ατομικές θεραπείες βοηθούν τους πάσχοντες να υιοθετήσουν υγιείς τρόπους αντιμετώπισης, να μειώσουν το άγχος, να αλλάξουν τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές. Η ομαδική θεραπεία με έναν επαγγελματία θεραπευτή μπορεί επίσης να βοηθήσει και δίνει στους ανθρώπους την ευκαιρία να συνδεθούν με άλλους και να κατανοήσουν πως δεν είναι μόνοι.

Αν γνωρίζετε κάποιον ο οποίος πάσχει από νευρική ανορεξία τότε θα ήταν καλό να τον συμβουλέψετε να επισκεφτεί κάποιον ειδικό.

ΠΗΓΗ

Enable Notifications OK No thanks