431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Για να είστε ενεργοί ακόμη και το καλοκαίρι, δώστε προσοχή στα καύσιμα!

Για να είστε ενεργοί ακόμη και το καλοκαίρι, δώστε προσοχή στα καύσιμα!

Ο καλοκαιρινός ήλιος δυναμώνει και οι καύσωνες είναι καθημερινό φαινόμενο. Προκειμένου να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις των υψηλών θερμοκρασιών και της έντονης φυσικής δραστηριότητας, πέρα από την προπόνηση, πρέπει να προσαρμόσετε και τη διατροφή σας. Πράγματι, η διατροφή είναι απόλυτα σημαντική για να υποστηρίξετε έναν ενεργό τρόπο ζωής. Παίζει ζωτικό ρόλο στη βελτιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης, την ενίσχυση της αποθεραπείας και τη διατήρηση της συνολικής υγείας. Ειδικότερα, το καλοκαίρι η διατροφή σας χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή.

Συστηματική ενυδάτωση

Η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες απώλειες υγρών και ηλεκτρολυτών λόγω εφίδρωσης. Συνεπώς, είναι απαραίτητο να καταναλώνετε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησης. Βέβαια, για πολύωρες δραστηριότητες και έντονες προπονήσεις, μπορείτε να σκεφτείτε την κατανάλωση αθλητικών ποτών. Περιέχουν ηλεκτρολύτες για να αντικαταστήσετε το νάτριο, το κάλιο και άλλα μέταλλα που χάνονται μέσω του ιδρώτα.

Ισορροπημένη διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόδοση των αθλητών. Οι υδατάνθρακες αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας, οι πρωτεΐνες υποστηρίζουν τη μυϊκή ανάπλαση και τα υγιή λιπαρά οξέα προάγουν τη γενική υγεία και την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών. Η ποικιλομορφία φρούτων και λαχανικών εξασφαλίζει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Ειδικά τα φρούτα εποχής, καρπούζι, πεπόνι κλπ. μπορούν να είναι ιδιαιτέρως δροσιστικά.

Η σημασία του χρονισμού

Επιπλέον, η σωστή χρονική διάταξη των γευμάτων και σνακ είναι ουσιαστική για την απόδοση και την ανάκαμψη. Πριν την προπόνηση, ένα ελαφρύ γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες και μέτριο σε πρωτεΐνες παρέχει συνεχή ενέργεια. Μετά την προπόνηση, ένα μείγμα υδατανθράκων και πρωτεΐνης ενισχύει την ανάκαμψη των μυών και αναπληρώνει το γλυκογόνο.

Προστασία

Πέρα από τη διατροφή, η προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον ήλιο είναι απαραίτητη. Οι αθλητές πρέπει να αποφεύγουν την προπόνηση κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, να φορούν ελαφριά, διαπνέοντα ρούχα και να χρησιμοποιούν αντηλιακό για τις βλαβερές ακτίνες UV. Σημάδια όπως, ζαλάδα, ναυτία και υπερβολική εφίδρωση, σημαίνουν ότι πρέπει άμεσα να λάβετε μέτρα.

Ένας εξειδικευμένος επαγγελματίας στην αθλητική διατροφή είναι απαραίτητος για να έχετε τη σωστή καθοδήγηση αλλά και μια ασφαλή και εξατομικεύμενη προσέγγιση.

Οι προκλήσεις είναι το φετίχ των αθλητών και η διατροφή το καλοκαίρι πάντα αποτελεί πρόκληση!

Βιβλιογραφία

1. Eksterowicz J, Napierała M. [Evaluation of the way of nutrition of the physical education students during summer sports camp]. 2008;59(1):75-82.

2. Jennings L, Nepocatych S, Ketcham C, Duffy D. The Effect of a Summer Camp Intervention on the Nutrition Knowledge and Dietary Behavior of Adolescent Girls. doi: 10.1177/1524839915627998. 2016 Jul;17(4):521-9

Enable Notifications OK No thanks