431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Οι άγνωστες λειτουργίες και τα υποτιμημένα οφέλη της Yoga.

Οι άγνωστες λειτουργίες και τα υποτιμημένα οφέλη της Yoga.

Είναι γνωστά τα οφέλη της Yοga για το σώμα και τον οργανισμό σας. Ωστόσο, συνεχίζουμε να υποτιμούμε αυτά που προσφέρει η Yoga στην πνευματική και ψυχική υγεία. Στην πραγματικότητα ο τρόπος που ενεργοποιεί η Yoga τη χημεία του εγκεφάλου σας παίζει καθοριστικό ρόλο στα επίπεδα άγχους και στρες και άρα σε όλη σας τη ζωή και την καθημερινότητα.

Aνακουφίζει, λοιπόν, από το φυσιολογικό αλλά και το παθολογικό στρες και από τα οφέλη της Yοga αυτό είναι εξαιρετικά χρήσιμο.

Το πετυχαίνει, βέβαια, μέσω ενός πολύ διαφορετικού μηχανισμού δράσης, με την ενεργοποίηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος. Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι αυτό που διατηρεί και αποκαθιστά τις εφεδρείες του οργανισµού.

Επιτελεί σημαντικές λειτουργίες, από την απελευθέρωση αναβολικών ορμονών, όπως η αυξητική ορμόνη, μέχρι την έναρξη αναβολικών διεργασιών, όπως τα αποθέματα ενέργειας, με στόχο, όμως, τη μείωση και όχι την αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Γενικότερα, η Yοga, οι διατάσεις, η καρδιαγγειακή άσκηση και η προπόνηση με βάρη βελτιώνουν τη μεταβλητότητα της καρδιάς. Η διαφορά είναι ότι, η Yοga και οι διατάσεις ενεργοποιούν τον παρασυμπαθητικό βραχίονα γι’ αυτό τον σκοπό, ενώ η αερόβια άσκηση και η προπόνηση με βάρη ενεργοποιούν τον συμπαθητικό βραχίονα.

Η Yοga πυροδοτεί και ρυθμίζει την απελευθέρωση «χαλαρωτικών» χημικών ουσιών στο σώμα. Οι μηχανισμοί δράσης περιλαμβάνουν:

• Μείωση της απελευθέρωσης ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι, όντως, φανταστικές. Όταν, όμως, η απελευθέρωσή τους είναι πολύ παρατεταμένη πρέπει να υπάρχει αντιστάθμιση. Η Yοga βοηθά στην πρόληψη της παρατεταμένης απελευθέρωσης ενδορφινών.

• GABA. Το GABA είναι η κύρια νευροχημική ουσία που η απελευθέρωσή της στον εγκέφαλο οδηγεί σε αναστολή της φυσιολογίας και της συμπεριφοράς, επιβραδύνοντας ή αποδυναμώνοντας τα σήματα στους νευρώνες. Ενώ η υπερβολική απελευθέρωση GABA μπορεί να οδηγήσει σε υπνηλία και κόπωση, η σωστή ποσότητα ενεργοποιεί πλήρως την απόκριση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος για να αυξήσει την αποκατάσταση και την αναγέννηση.

Πέρα, λοιπόν, ​​από τα μυοσκελετικά οφέλη, και τα οφέλη για την ανακούφιση από το στρες, η Yoga επιδρά στο νευρικό και στο ενδοκρινικό σύστημα. Υπάρχουν στάσεις που επηρεάζουν θετικά ακόμη και το πεπτικό ή το αναπνευστικό σας σύστημα. 

Τα οφέλη της Yοga σας ταξιδεύουν σε έναν κόσμο αρχαίο και μυστικιστικό. Μπορείτε να κλέψετε τα μυστικά του και να δώσετε ποιότητα στη ζωή σας σήμερα! Διαδώστε τα!

Βιβλιογραφία

1. Saeed SA, Cunningham K, Bloch RM. Depression and Anxiety Disorders: Benefits of Exercise, Yoga, and Meditation. PMID: 31083878 15;99(10):620-627

2. Eda N, Ito H, Akama T. Beneficial Effects of Yoga Stretching on Salivary Stress Hormones and Parasympathetic Nerve Activity. PMID: 33239943 19;19(4):695-702

Enable Notifications OK No thanks