431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Βρείτε τη Yoga που σας ταιριάζει!

Βρείτε τη Yoga που σας ταιριάζει!

Με την πάροδο του χρόνου η παραδοσιακή yoga ξέφυγε από τα ιστορικά και γεωγραφικά της όρια και πέρασε σε άλλους πολιτισμούς, όπου υιοθετήθηκε και προσαρμόστηκε στις ανάγκες των ανθρώπων και της εποχής.

 

Αποτέλεσμα; Διάφορα είδη yoga, τα οποία όσοι είναι ελάχιστα εξοικειωμένοι αδυνατούν να κατανοήσουν. Πώς μπορούμε, επομένως, εμείς που δεν γνωρίζουμε πολλά για την τεχνική αυτή, να επιλέξουμε τι μας ταιριάζει;

Ενημέρωση!

Καλό είναι πριν ξεκινήσετε μαθήματα να ενημερωθείτε για τον δάσκαλο και στη συνέχεια να συζητήσετε μαζί του για τυχόν προβλήματα υγείας, καθώς και για το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης.

Χαλάρωση & ζωτικότητα: Hatha yoga

Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο είδος γιόγκα στη Δύση. Είναι μια ήπια και ήρεμη τεχνική που δρα ευεργετικά στον οργανισμό και περιλαμβάνει σωματική άσκηση, αναπνοές και χαλάρωση. Θεωρείται κατάλληλη για να «γνωριστείτε» με τη γιόγκα. Ταιριάζει σε όλους, ανεξαρτήτως επιπέδου φυσικής κατάστασης ή ηλικίας. Θεωρείται ιδανική αν έχετε μειωμένη ευλυγισία, επειδή πρόκειται για ένα είδος γιόγκα που μπορείτε να εκτελέσετε τόσο με ήπιο ρυθμό όσο και με πιο δυναμικό, αν το επιθυμείτε. Η σωματική άσκηση διώχνει την ένταση, βοηθάει το σώμα να ξεμπλοκάρει και να εξισορροπήσει τις ενέργειές του. Η σωστή βαθιά και ήρεμη αναπνοή τροφοδοτεί τον οργανισμό με περισσότερο οξυγόνο, αυξάνει τη ζωτικότητα, μειώνει το άγχος, φέρνει καλή υγεία και ευεξία. Η χαλάρωση γαληνεύει το νου και τα συναισθήματα.

Άσκηση & αποτοξίνωση: Vinyasa yoga

Βασικά γνωρίσματα της συγκεκριμένης yoga είναι ο δυναμισμός των ασκήσεών της, ο σωστός και διαφραγματικός τρόπος αναπνοής, η ενεργοποίηση όλου του οργανισμού. Είναι γρήγορη και η ροή των κινήσεων είναι αρμονική καθώς περνάει από την μία στάση στην άλλη. Ενδείκνυται για εσάς που είστε πιο δραστήριοι και θέλετε κάτι δυναμικό και όχι κάτι χαλαρωτικό. Δυναμώνει, τονώνει και αποτοξινώνει τον οργανισμό, ενώ παράλληλα τον ισορροπεί. Η αναπνοή ξυπνά το σώμα, η ενέργεια ανανεώνεται, το μυαλό και η ψυχή ηρεμούν.

Αντοχή & ευλυγισία: Ashtanga yoga

Χαρακτηριστικό της είναι η συγκεκριμένη σειρά των ασκήσεων, καθώς και η σύνδεση μεταξύ των ασάνων, που γίνεται με ειδικό τρόπο (με τη vinyasa). Επίσης, χρησιμοποιούνται εσωτερικά «κλειδώματα» (π.χ. ενεργοποίηση περινέου) και συγκεκριμένη τεχνική στην αναπνοή (Ujjayi), ενώ τα μάτια μένουν ανοιχτά και εστιάζουν σε σημεία που ορίζει ο δάσκαλος. Απευθύνεται σε όλους, αλλά κυρίως σε εκείνους που ζητούν να εκτονωθούν και να χαλαρώσουν μέσα από τη δυναμική άσκηση. Ωστόσο, αν υπάρχουν προβλήματα υγείας, χρειάζεται συνεννόηση και καθοδήγηση από έμπειρο δάσκαλο.

Ευθυγράμμιση σώματος & ελαστικότητα: Iyengar yoga

Θεωρείται η yoga που επικεντρώνεται περισσότερο από όλες τις άλλες μορφές γιόγκα στην ανατομία του ανθρώπινου σώματος. Ασχολείται με την απόλυτη ευθυγράμμιση του σώματος σε όλες τις στάσεις, γι’ αυτό και δίνεται μεγάλη έμφαση στην ακρίβεια των στάσεων. Οι ασάνες της είναι κυρίως στατικές και πολλές γίνονται με βοηθήματα, όπως ζώνες, μπλοκάκια, πάγκοι. Το μάθημα είναι πολύ αναλυτικό, γι’ αυτό και μπορεί να το παρακολουθήσει ο καθένας. Επιπλέον, είναι δυνατό να εφαρμοστεί και σε περιπτώσεις προβλημάτων, όπως τα μυοσκελετικά (π.χ. δισκοπάθεια, ισχιαλγία, αρθριτικά, ρευματισμούς), αλλά και σε όσους ταλαιπωρούνται από άσθμα, επειδή τονώνει τους θωρακικούς μυς και διευκολύνει την αναπνοή. Επίσης, θεωρείται ιδανική αν είστε αρχάριοι.

Απώλεια βάρους: Hot yoga

Είναι yoga που πραγματοποιείται σε μια αίθουσα ειδικά διαμορφωμένη ώστε να  διοχετεύεται φρέσκος αέρας, με θερμοκρασία κοντά στους 40° C και υγρασία 50-60%. Ωστόσο, και οι δύο παράμετροι αυξομειώνονται κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Ακόμη και ένας αρχάριος μπορεί να κάνει hot yoga. Παρ’ όλα αυτά, είναι πιθανό να προκαλέσει παροδική αύξηση της πίεσης, γι’ αυτό συνιστάται να αποφεύγεται από υπερτασικούς, γυναίκες στις πρώτες μέρες της εμμήνου ρύσεως και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιδρά θετικά στο δέρμα, που γίνεται πιο λαμπερό, και βοηθά τον οργανισμό να αποβάλει τοξίνες μέσω του ιδρώτα.

Ανώδυνος τοκετός: Yoga για εγκύους

Πρόκειται για ήπια σωματική άσκηση που μπορείτε να εκτελέσετε είτε έχετε προηγουμένως γυμναστεί είτε όχι. Το βάρος δίνεται στη σωστή αναπνοή. Μάθημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της εγκύου, την οποία βοηθά να αποκτήσει πιο ευλύγιστη λεκάνη και να αναπνέει σωστά. Με τον τρόπο αυτό είναι σε θέση να ελέγξει καλύτερα το σώμα της την ώρα του τοκετού.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΙΩΑΝΝΑ ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗ, εισηγήτρια yoga, την κ. ΒΟΥΛΑ ΜΠΟΛΟΥ, Junior Intermediate III Iyengar yoga teacher, και την κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, εισηγήτρια yoga.

Πηγή: www.vita.gr

Enable Notifications OK No thanks