Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Η άσκηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στο κυτταρικό επίπεδο

Η άσκηση έχει σημαντικό αντίκτυπο στο κυτταρικό επίπεδο

Πρόσφατα, ερευνητές έριξαν φως στα οφέλη της εκγύμνασης στο επίπεδο των κυττάρων. Συγκεκριμένα, έχουν αποφασίσει ότι ένας τύπος άσκησης είναι ο καλύτερος για την ενίσχυση της κυτταρικής υγείας.

Η έρευνα αυτή δημοσιεύθηκε στο Cell Metabolism (2017; 25 [3], 581–92) και είχε δείγμα 36 άντρες και 36 γυναίκες με κατηγορίες «νέοι» (ηλικίας 18-30) ή «ηλικιωμένοι» (ηλικίας 65-80). Κάθε συμμετέχων εγγράφηκε σε ένα από τα τρία ακόλουθα προπονητικά προγράμματα για 12 εβδομάδες: υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) με τη χρήση εσωτερικού ποδηλάτου, δυναμική άσκηση με βάρη ή συνδυασμός και των δυο. Οι αρχηγοί των ομάδων είχαν λάβει βιοψία μυών από τους συμμετέχοντες- οι οποίοι έκαναν εξετάσεις για πιθανότητα χαμηλής μάζας και ευαισθησίας στην ινσουλίνη- και τα αποτελέσματα των δειγμάτων συγκρίθηκαν με αυτά ατόμων που είχαν καθιστική ζωή.

Τα δεδομένα συλλέχθηκαν και έδειξαν ότι οι ομάδες είχαν βελτίωση στη λειτουργία των κυττάρων και στην ικανότητα των μιτοχονδρίων για παραγωγή ενέργειας. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η άσκηση καθυστερεί την γήρανση των κυττάρων. Η μυϊκή μάζα και η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώθηκαν και στις τρείς ομάδες άσκησης. Ωστόσο, τα αποτελέσματα ποικίλουν.
«Η ομάδα HIIT είχε μεγαλύτερη αύξηση στην γονιδιακή έκφραση συγκριτικά με τις άλλες ομάδες ασκήσεων, συγκεκριμένα στους ηλικιωμένους» ανέφεραν οι συγγραφείς του άρθρου. Ειδικότερα, η ομάδα HIIT είχε αυξημένη ικανότητα των μιτοχονδρίων κατά 49% στους νέους συμμετέχοντες και κατά 69% στους ηλικιωμένους. Επίσης, οι συγγραφείς πρόσθεσαν ότι «Η ομάδα HIIT ανέστρεψε τις ηλικιακές διαφορές στην παραγωγή πρωτεΐνης, συγκεκριμένα στη διαδικασίας παραγωγής της από τα μιτοχόνδρια».

Για περισσότερο όφελος, σύμφωνα με την έρευνα, ο συνδυασμός των δύο προγραμμάτων είναι αυτός που προτείνεται. Ενώ η άσκηση HIIT αποδείχτηκε ότι προκαλεί βελτίωση της κυτταρικής υγείας, ήταν λιγότερο αποτελεσματική στην αύξηση της δύναμης και της μυϊκής μάζας απ’ οτι το πρόγραμμα μόνο με βάρη.

«Ενθαρρύνουμε όλους να ασκούνται κανονικά, αλλά το μήνυμα για τους ηλικιωμένους είναι ότι τα υψηλής έντασης προγράμματα άσκησης είναι τα ιδανικότερα, επειδή προκαλούν πολλαπλά οφέλη τόσο σε μεταβολικό όσο και μοριακό επίπεδο» κατέληξε ο K. Sreekumaran Nair (MD, PhD), ένας Κλινικός Ενδοκρινολόγος και κύριος υπεύθυνος της παραπάνω έρευνας.

ΠΗΓΗ

Enable Notifications OK No thanks