431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Τι είναι το WOD; Ποια η Annie, η Linda και ο Daniel;

Τι είναι το WOD; Ποια η Annie, η Linda και ο Daniel;

Άραγε είναι απλά μια μόδα ή μήπως ήρθε για να μείνει;

Το CrossFit, η νέα προπονητική μέθοδος που ξεκίνησε από την Αμερική και πλέον αναπτύσσεται ταχύτατα και στην Ελλάδα, συνδυάζει όλα όσα θα θέλαμε από μια προπόνηση. Το σημαντικότερο; απευθύνεται σε όλους τους τύπους ασκούμενου, από τους πιο αρχάριους μέχρι και τους πιο προχωρημένους.

Ας ξεκινήσουμε με δύο παραδείγματα. Από τη μία, ο μαραθωνοδρόμος. Απίστευτη αντοχή, ελάχιστη δύναμη. Από την άλλη, ένας body-builder. Τεράστια δύναμη, ανύπαρκτη αντοχή.

Ποια είναι λοιπόν η χρυσή τομή;

Υπάρχουν 10 διαφορετικοί παράγοντες που απαρτίζουν την έννοια του fitness.
Είναι η δύναμη, η αντοχή (καρδιοαναπνευστική), η αντοχή στη δύναμη, η ισχύς, η ταχύτητα, η ευλυγισία, η ευκινησία, ο συντονισμός, η ισορροπία και η ακρίβεια. Αν υστερείς σε κάποιο, χάνεται η αρμονία και η συνολική ισορροπία.

Τι εννοούμε με τον όρο WOD;

WOD (Workout of the Day) είναι το πρόγραμμα ασκήσεων της ημέρας. Προηγείται πάντα ζέσταμα και ασκήσεις που σε προετοιμάζουν για το πρόγραμμα και στο τέλος απαραίτητη είναι η αποθεραπεία και οι διατάσεις.

Ποια είναι όμως τα «κορίτσια» του Crossfit;

Πολλοί έχουν αναρωτηθεί για ποιο λόγο οι προπονήσεις είναι γνωστές με τα ονόματα Linda, Barbara, Annie, Cindy κλπ. Ο Greg Glassman, ιδρυτής και πρόεδρος του Crossfit, μας εξηγεί : « Θέλω να εξηγήσω το πρόγραμμα της ημέρας μια φορά και έπειτα να το ονομάσω. Σκέφτηκα πως θα ήθελα κάτι που θα σας έκανε να κοιτάζετε ανάσκελα τον ουρανό και να αναρωτιέστε “τι μου συνέβη;” Όπως και με τις γυναίκες. Οι προπονήσεις είναι ακριβώς όπως οι καταιγίδες, που σπέρνουν την καταστροφή στις πόλεις».

crossfit girls workout

Τι διαφορά έχουν τα Crossfit Hero Workouts από τα WOD;

Είναι και αυτά προπονητικά προγράμματα με ένα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας. Τα WOD αυτά χρησιμοποιούν ανδρικά ονόματα προς τιμήν στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους, στην προσπάθειά τους να προστατέψουν τη χώρα τους.

 

Επιμέλεια άρθρου: Δανάη Μπίμπη

Enable Notifications OK No thanks