431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Τα οφέλη της κολύμβησης

Τα οφέλη της κολύμβησης

Δεν χρειάζεται να είστε Oλυμπιονίκης για να αποκομίσετε τα οφέλη της κολύμβησης. Είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να διατηρήσετε ή να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση και το επίπεδο της υγείας σας. Ο θρύλος του Fitness, Jack LaLanne, είναι ένα από τα αξιοσημείωτα παραδείγματα της επίδρασης της κολύμβησης στην υγεία και τη μακροζωία. Η κολύμβηση ήταν σημαντικό μέρος της καθημερινότητας του και έζησε 96 χρόνια!

Οι κολυμβητές όλων των ηλικιών έχουν χαμηλό ρίσκο ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με μία έρευνα του Counsilman Center for the Science of Swimming Human Performance Laboratory στο Πανεπιστήμιο της Indiana. Τα οφέλη είναι αναρίθμητα. Η άσκηση είναι ρυθμική και μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια. Παρόλο που δεν συμπεριλαμβάνονται βάρη, η αντίσταση του νερού σας παρέχει ένα σημαντικό προπονητικό όφελος.

Οφέλη από ένα κανονικό πρόγραμμα κολύμβησης:

➤ Βελτίωση της σταθερότητας του πυρήνα σας
➤ Βελτίωση του καρδιοπνευμονικού συστήματος (ή αλλιώς του αερόβιου συστήματος)
➤ Βελτίωση του HDL (η καλή χοληστερίνη)
➤ Μείωση των τριγλυκεριδίων
➤ Μείωση της πίεσης του αίματος
➤ Μείωση της συνολική χοληστερίνης
➤ Βελτιώσεις στους σκελετικούς μύες (ενδυνάμωση)

Πιο δυνατά γόνατα και πλάτη

Η κολύμβηση είναι ένα εξαιρετικό είδος άσκησης για όσους έχουν ορθοπεδικά προβλήματα, όπως είναι πόνοι στα γόνατα ή στην πλάτη. Εάν έχετε καιρό να ασκηθείτε εξαιτίας ενός τραυματισμού, το νερό θα σας βοηθήσει σε αυτό καθώς, κατά τη διάρκεια της άσκησης, δεν θα πονάτε και ταυτόχρονα θα νιώθετε όμορφα. Μία θερμαινόμενη ή θεραπευτική πισίνα μπορεί να προσφέρει ανέσεις σε άτομα με αρθρίτιδα ή πόνους στα κόκκαλα, στις αρθρώσεις και στη σπονδυλική στήλη.

Διαχείριση του στρες και εκγύμναση

Ενώ η κολύμβηση είναι μία καλή επιλογή εκγύμνασης, κατατάσσεται στις προπονήσεις ήπιας έντασης. Η παραμονή στο νερό σας προσφέρει ηρεμία και γαλήνη. Με λίγα λόγια, θα βιώσετε μία εμπειρία χαλάρωσης, η οποία θα σας θυμίζει διαλογισμό.

Μερικά tips για να βάλετε τα δυνατά σας κατά την κολύμβηση:

➢ Μην αφήσετε το φόβο ή κάτι άλλο να σας απομακρύνει από το νερό! Εάν πιστεύετε ότι χρειάζεστε ενίσχυση της αυτοπεποίθησης σας, κάντε μερικά μαθήματα.
➢ Μάθετε τις τεχνικές που είναι κατάλληλες και αποτελεσματικές. Βελτιώνοντας την τεχνική σας, τα μαθήματα κολύμβησης θα έχουν θετικά αποτελέσματα και θα είναι λιγότερο αγχώδη. Αναζητήστε έναν καθηγητή κολύμβησης ή ένα τμήμα που να ταιριάζει στις ανάγκες σας.
➢ Μην εγκαταλείψετε την καθημερινή σας προπόνηση. Συνεχίστε το πρόγραμμα ενδυνάμωσης, ευλυγισίας ή αεροβικής που κάνετε συνήθως και συνδυάστε το με μαθήματα κολύμβησης. Όσο πιο πολλά, τόσο καλύτερα!
➢ Να ελέγχετε τους καρδιακούς παλμούς και την ένταση σας, όπως κάνετε και στην καθημερινή σας γυμναστική. Αυτά τα τεστ είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να παρακολουθείτε τη λειτουργία της καρδιάς σας στο νερό.
➢ Διασκεδάστε! Συμμετέχετε σε events κολύμβησης, τα οποία αναφέρονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και δεν είναι ανταγωνιστικά!
➢ Μπορεί να θέλετε να εντάξετε την κολύμβηση μόνο στο εποχιακό πλάνο άσκησης σας. Σε περιοχές που το νερό είναι κρύο, η κολύμβηση είναι η καλύτερη επιλογή (εάν δεν έχετε πρόσβαση σε εσωτερική πισίνα).

Οι στόχοι σας για την κολύμβηση θα πρέπει να είναι παρόμοιοι με αυτούς που έχετε γενικά για το fitness. Είναι πολύ σημαντικό να συγκρίνετε τους δύο τύπους άθλησης. Εάν ξεκινήσετε κολύμβηση, καλό είναι να κάνετε 180 λεπτά εβδομαδιαία. Η έρευνα από το IUB απέδειξε πως οι άνθρωποι που κολυμπάνε περίπου 2-3 μίλια/3-5 εβδομάδες, καθυστερούν τη διαδικασία γήρανσης όχι μόνο για μερικά χρόνια, αλλά για δεκαετίες!

Δεν είναι ποτέ αργά για κολύμπι!

ΠΗΓΗ

Enable Notifications OK No thanks