431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Γυμνάζεστε αρκετά συχνά; 3 Έξυπνες συμβουλές για να μην αναρωτιέστε!

Γυμνάζεστε αρκετά συχνά; 3 Έξυπνες συμβουλές για να μην αναρωτιέστε!

,

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν σε όσους θέλουν να ξεκινήσουν γυμναστική, αφορά στη συχνότητα της άσκησης. Ωστόσο, δεν υπάρχει μια εύκολη και συγκεκριμένη απάντηση που να καλύπτει το σύνολο των ασκούμενων. Σημαντικός παράγοντας είναι η αποκατάσταση, η οποία επηρεάζεται από τη διατροφή, την ενυδάτωση, την ένταση της άσκησης και την ηλικία. Βέβαια, τον πιο σημαντικό ρόλο, παίζουν οι στόχοι που έχει θέσει ο καθένας για τον εαυτό του.

Υπάρχουν έξυπνες συμβουλές που μπορούν να ταιριάξουν σε όλους.

-Εάν κάνετε προπόνηση ενδυνάμωσης, θα χρειαστείτε 24 με 48 ώρες αποκατάστασης για την κάθε μυϊκή ομάδα που γυμνάζετε. Με βάση αυτό, ένας τρόπος να κανονίσετε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα άσκησης, είναι κάθε φορά να στοχεύετε σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Δοκιμάστε να ορίσετε μια μέρα για πόδια και λεκάνη, μια μέρα για χέρια και στήθος κλπ., ή κάτι αντίστοιχο που θα σας βολεύει. Κρατήστε σαν υποσημείωση, ότι οι κοιλιακοί μύες μπορούν να γυμνάζονται ακόμη και κάθε μέρα.

-Για όσους προτιμάτε την αερόβια άσκηση ή την προπόνηση αντοχής. Μπορείτε κάποιες μέρες να ακολουθείτε μία ήπια προπόνηση. Στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα, προσθέστε μία μέρα ασκήσεων υψηλής έντασης και μικρής διάρκειας και μία μέρα ασκήσεων χαμηλής έντασης αλλά μεγαλύτερης διάρκειας. Με αυτό τον τρόπο θα πετύχετε μια ισορροπημένη και σωστή προπόνηση.

-Μπορείτε να βρείτε τρόπους να επιταχύνετε τη διαδικασία της αποκατάστασης και κατ’ επέκταση να αυξήσετε και τη συχνότητα της άσκησης. Ένας τρόπος είναι η “ενεργητική” αποκατάσταση. Σίγουρα ο καναπές και η τηλεόραση ακούγονται πολύ ελκυστικές ευκαιρίες ξεκούρασης και αποθεραπείας ενός καταπονημένου σώματος, υπάρχουν,όμως, και πιο αποτελεσματικοί τρόποι. Δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, η Yoga, ακόμη και το καθάρισμα του σπιτιού σας, είναι εξαιρετικοί τρόποι αποθεραπείας.

Σε κάθε περίπτωση, μην αφήσετε ερωτήματα όπως η συχνότητα της άσκησης, να λειτουργήσουν αποτρεπτικά ή αναβλητικά ως προς τη γυμναστική σας. Πολύ περισσότερο μην τα χρησιμοποιήσετε και εσείς οι ίδιοι σαν δικαιολογίες. Υπάρχουν διάφορα tips που θα σας διευκολύνουν και πάντα υπάρχει η επιλογή του Personal Trainer. Uα βρείτε τρόπους να προσεγγίσετε την ιδανική συχνότητα της άσκησης, για εσάς και το σώμα σας.

Το πραγματικό ερώτημα στην άσκηση δεν είναι η ποσότητα.  Είναι η ποιότητα και η συστηματικότητα!

Βιβλιογραφία

1. Grant W. Ralston, Lon Kilgore, Frank B. Wyatt, Duncan Buchan, Julien S. Baker (2018). Weekly Training Frequency Effects on Strength Gain: A Meta-Analysis. Sports Med Open. 2018 doi: 10.1186/s40798-018-0149-9

Enable Notifications OK No thanks