Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε χρόνιες ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης και ο καρκίνος. Όμως, καμιά φορά, είναι δύσκολο να οργανώσετε ένα πλάνο άσκησης: οι ειδικοί στο χώρο της Υγείας προτείνουν 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα ή 75 λεπτά έντονης φυσικής δραστηριότητας εβδομαδιαία.
Από τη στιγμή που η καθημερινή άσκηση δεν είναι ρεαλιστικό σενάριο για όλους, οι ερευνητές αποφάσισαν να μελετήσουν εάν τα άτομα που τείνουν να ασκούνται δύο ή τρείς φορές την εβδομάδα αποκομίζουν τα ίδια οφέλη σε σύγκριση με αυτούς που ασκούνται σε καθημερινή βάση. Στη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, βρέθηκε ότι η εβδομαδιαία συχνότητα άσκησης ενός ατόμου δεν καθορίζει την ποσότητα των οφελών που θα αποκομίσει από την άσκηση.
Ο Gary O’ Donovan, ερευνητής στο πρόγραμμα Exercise as Medicine στο Loughborough University στην Αγγλία, και οι συνάδερφοι του ανέλυσαν δεδομένα από ερευνητικές προσπάθειες περισσότερων από 63.000 ατόμων στο χώρο της υγείας στην Σκωτία και την Αγγλία. Τα άτομα που ανέφεραν πως ασκούνταν μία ή δύο φορές την εβδομάδα είχαν μειώσει τις πιθανότητες θανάτου από κάποια ασθένεια από 30 έως 34% σε σχέση με τα άτομα που δεν ασκούνταν καθόλου. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι τα άτομα που γυμνάζονταν αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα είχαν μειωμένες πιθανότητες θανάτου από κάποια ασθένεια, περίπου 35%(όχι και τόσο μεγάλη διαφορά σε σχέση με αυτούς που γυμνάζονταν μία ή δύο φορές την εβδομάδα).
Τα ευρήματα υποστηρίζουν την ιδέα ότι κάποια φυσική δραστηριότητα –ακόμα και χαμηλής έντασης- βοηθάει στην βελτίωση του επιπέδου υγείας, άρα και στην πρόληψη πρώιμου θανάτου. Οι ερευνητές παρουσίασαν τα οφέλη των ατόμων που κάνουν 150 λεπτά μέτριας έντασης δραστηριότητα μέσα σε 2 ημέρες και των ατόμων που δεν ξεχνούν την γυμναστική, ακόμη και για 2 φορές εβδομαδιαία.
Η άσκηση μειώνει τις πιθανότητες πάθησης από καρδιακά προβλήματα. Τα άτομα που αθλούνται τακτικά και τα άτομα που γυμνάζονται μία ή δυο φορές την εβδομάδα έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να αποκτήσουν καρδιακές παθήσεις. Συνεπώς, η συχνότητα της άσκησης δεν παίζει και πολύ σημαντικό ρόλο.
Το ίδιο ισχύει και για την πιθανότητα θανάτου λόγω καρκίνου. Όσοι αθλούνταν – ανεξάρτητα την συχνότητα – είχαν χαμηλότερες πιθανότητες θνησιμότητας από αυτήν την ασθένεια από 18 έως 21%, συγκριτικά με τα άτομα που δεν γυμνάζονταν καθόλου. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρονταν σε όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως ατομικών διαφορών, όπως κιλών, ποσοστό λίπους ή σωματοδομής.
Αυτό είναι αρκετά ενθαρρυντικό για όσους θεωρούν δύσκολο να ”ξεκλέψουν” χρόνο για γυμναστική.
Βέβαια, μην επαναπαύεστε. Ο O’Donovan ισχυρίζεται ότι τα αποτελέσματα εστιάζουν ειδικά στα άτομα που ενσωματώνουν την έντονη φυσική δραστηριότητα στον ελεύθερο τους χρόνο και όχι σε όσους επιλέγουν ως φυσική δραστηριότητα τις δουλειές του σπιτιού. Η έρευνα, συνεπώς, προτείνει γρήγορο περπάτημα, το οποίο είναι ένας καλός τρόπος για όσους ξεκινούν να διαμορφώνουν το δικό τους πλάνο άσκησης.
Συμπερασματικά, είναι ξεκάθαρο ότι η άσκηση – ακόμα και με μειωμένη εβδομαδιαία συχνότητα – αξίζει να ενταχθεί στην καθημερινότητα σας.