431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos

MP Hypertrophy Seminar Diamonds (Part 3)

Υπάρχουν φορές που ο προπονητικός στόχος είναι αρκετά υψηλός ενώ το χρονικό διάστημα που έχουμε στη διάθεση μας αρκετά σύντομο.

 

Γράφει ο Μαρίνος Πέιος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Personal Trainer

 

Αυτές οι περιπτώσεις θεωρώ πως είναι οι δυσκολότερες.

Η προπόνηση υπερτροφίας ασφαλώς και αποδίδει αλλά η σχέση απόδοσης-χρόνου δεν είναι γραμμική. Αυτό σημαίνει πως δεν γνωρίζουμε πότε και με ποιο ρυθμό θα δημιουργηθεί νέος μυϊκός ιστός από τη στιγμή που η διαδικασία αυτή δεν πραγματοποιείται με σταθερό ρυθμό κάθε ήμερα, εβδομάδα, μήνα.

Ένα συχνό φαινόμενο στον πρωταθλητισμό είναι η επίτευξη ρεκόρ κατά την περίοδο ανάπαυσης που διαδέχεται τον αγώνα και όχι κατά την περίοδο φορμαρίσματος. Αυτό το φαινόμενο εμφανίζεται σε όσους και όσες ασκούνται σε γυμναστήρια επίσης.

Μια γυναίκα προπονείται έντονα για διάστημα εβδομάδων, δεν βλέπει καμία αισθητή διαφορά, έρχονται γιορτές, σταματά την προπόνηση… βλέπει τους γλουτούς της στην καλύτερη κατάσταση που βρέθηκαν ποτέ.

– Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος;

– Η απάντηση κρύβεται σε ένα φυσιολογικό μηχανισμό που ονομάζεται υπερσυμψηφισμός.

Όταν δημιουργούμε προπονητικά ερεθίσματα θα πρέπει να προσφέρουμε και τον κατάλληλο χρόνο ανάπαυσης ώστε να δημιουργηθούν νέες προσαρμογές (lets call it new muscle). Κανείς δεν μπορεί να αυξήσει την μυϊκή του μάζα μέσα στο γυμναστήριο κατά την ώρα της προπόνησης. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται κατά την ανάπαυση, όχι κατά την προπόνηση. Αυτός είναι και ένας λόγος που η διατροφή παίζει τεράστιο ρόλο κατά την προπόνηση υπερτροφίας.

Αν κάποιος προσπαθεί στο γυμναστήριο αλλά όχι στην κουζίνα… δε σημαίνει ότι έχει εξασφαλισμένα αποτελέσματα.

Η πρώτη βασική αρχή της διατροφής είναι το λεγόμενο protein goal. Αν βρούμε τα gr πρωτεΐνης που χρειαζόμαστε τότε το αμέσως επόμενο βήμα είναι να βρούμε την ανώτερη δυνατή ποσότητα κατανάλωσης υδατανθράκων χωρίς αυτή να προκαλεί αύξηση του σωματικού λίπους. Η υπερτροφία είναι παιχνίδι υδατανθράκων και όχι πρωτεϊνών. Αυτός που μπορεί να διαχειριστεί τη μεγαλύτερη ποσότητα υδατανθράκων θα έχει πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.

Αν συνδυάσω ορισμένα από τα στοιχεία που ανέφερα μέχρι στιγμής τότε βλέπετε πως για να πετύχω υπερτροφία με μέγιστο ρυθμό θα πρέπει να μπορώ να έχω έναν οργανισμό ο οποίος ξεκουράζεται γρήγορα και ικανοποιητικά όπως και είναι σε θέση να διαχειριστεί μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων.

Επιστέφοντας στο ζήτημα που τέθηκε στην αρχή του άρθρου θα αναφερθώ σε ορισμένες τακτικές που χρησιμοποιήθηκαν από την ομάδα μου κατά την περίοδο παραμονής μου στις Η.Π.Α. Το μέρος το οποίο εργαζόμουν είχε στο πελατολόγιο του ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του Hollywood. Το συμβόλαιο προπόνησης ενός ηθοποιού κόστιζε 75.000$ για 12 εβδομάδες. Καταλαβαίνετε πως τα περιθώρια λάθους σε μία δουλειά όπου το σενάριο απαιτεί ο ηθοποιός να βρίσκεται στην τάδε κατάσταση, την τάδε ημερομηνία… είναι πολύ στενά.

Για να καταφέρεις να προκαλέσεις άμεσα αποτελέσματα σε μεγάλο βαθμό, σε σύντομο χρονικό διάστημα… θα πρέπει να μπορείς να χειρίζεσαι προπονητικά Block που έχουν συμπυκνωμένη μορφή.

-Τι σημαίνει αυτό;
-Ενα προπονητικό μπλοκ θεωρείται συμπυκνωμένο όταν περιλαμβάνει ποσότητα προπόνησης η οποία δεν αναλογεί στην χρονική του διάρκεια.

Φανταστείτε να κάνετε 28 προπονήσεις σε διάστημα 12 ημερών ή 18 προπονήσεις σε διάστημα 6 ημερών.

Τα παραπάνω νούμερα είναι απαγορευτικά για τον μέσο άνθρωπο εκτός αν τα πάντα είναι προσαρμοσμένα σε αυτή τη διαδικασία. Ένα προπονητικό μπλοκ αυτού του είδους μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή μάζα ενός ατόμου με ρυθμό που τίποτα άλλο δεν μπορεί. Να επαναλάβω όμως πως το παιχνίδι παίζεται στην ξεκούραση.

Στις 11 Ιουνίου θα αναπτύξουμε συστήματα και μεθόδους προπόνησης που αναφέρονται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Οτιδήποτε αναφερθεί θα παρουσιάζεται μέσα από real example. Από την πρώτη ημέρα συλλέγω στοιχειά μέσα από κάθε συνεργασία μου, από επίπεδο αρχάριου μέχρι επίπεδο Νatural Olympia.

Come and Learn how to Get results in Record Time!

Seminar: MP Hypertrophy Training & Nutritional Methods ®
Διάρκεια σεμιναρίου: 8 ώρες
Presenter: Marinos Peios

Enable Notifications OK No thanks