431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Πιθανά οφέλη και παρενέργειες πράσινου τσαγιού

Πιθανά οφέλη και παρενέργειες πράσινου τσαγιού

Πράσινο τσάι και πιθανά οφέλη για τον οργανισμό

Η έρευνά μας λέει πως τα οφέλη του πράσινου τσαγιού μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αυξημένη ψυχολογική διάθεση, αν και πρέπει να σημειωθεί πως τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) ισχυρίζονται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο περιεχόμενο της καφεΐνης.

Προστασία κατά της καρδιακής νόσου. Αν και δεν έχουν γίνει πολλές μακροχρόνιες μελέτες, αυτές που έχουν ολοκληρωθεί υποδεικνύουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος (υπέρταση) και να διατηρήσει τη χοληστερόλη υπό έλεγχο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Μια ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν πέντε ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι κάθε μέρα είχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από καρδιολογικά νοσήματα σε περίοδο 11 ετών σε σύγκριση με άτομα που έπιναν μόνο ένα φλιτζάνι την ημέρα.

Χαμηλή χοληστερόλη και πιο συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί ότι το πράσινο τσάι μειώνει τα επίπεδα του κακού τύπου χοληστερόλης (LDL), ενώ αυξάνει το καλό είδος (HDL)

Πρόληψη του καρκίνου. Μερικοί ερευνητές υποψιάζονται ότι οι κατεχίνες έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν καρκίνο. Η κατανάλωση πράσινου τσαγιού δεν αποτελεί αποδεδειγμένο τρόπο προστασίας από τον καρκίνο.

Μειωμένος κίνδυνος για διαβήτη. Μια μελέτη διαπίστωσε πως άνθρωποι οι οποίοι κατανάλωναν τουλάχιστον έξι φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα ήταν 33% λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με αυτούς που έπιναν μόνο ένα φλιτζάνι την εβδομάδα.

 

Τι λέει η επιστήμη σχετικά με το πράσινο τσάι και την απώλεια βάρους

Είναι πολύ πιθανό να έχετε ακούσει για το πικρό πράσινο τσάι και για το γεγονός ότι μπορεί να μετατρέψει το σώμα σας σε μηχανή καύσης λίπους. Η καφεΐνη σε συνδυασμό με τις κατεχίνες που βρέθηκαν στο τσάι συνεργάζονται ώστε να βοηθήσουν τον μεταβολισμό να «δουλέψει»  ταχύτερα και αυτό αυτομάτως βοηθάει το σώμα να καίει θερμίδες και ως εκ τούτου χάνονται τα ανεπιθύμητα κιλά.Ακούγεται σα να είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό – κι όμως είναι! Οι ισχυρισμοί αυτοί προέρχονται από μελέτες που παρουσίαζαν το πράσινο τσάι ως το μυστικό της απώλειας βάρους αλλά οι περισσότερες ήταν μικρές, βραχυπρόθεσμες και συχνά αφορούσαν εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού και όχι φλιτζάνια τσαγιού.Μερικές μελέτες έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να ξεκαθαρίσουν τη σύγχυση αυτή. Ένας από τους Ισπανούς ερευνητές ενσωμάτωσε αποτελέσματα από πέντε μελέτες και διαπίστωσε πως το πράσινο τσάι δεν οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στο βάρος μεταξύ των υπέρβαρων ή παχύσαρκων συμμετεχόντων στη μελέτη. Υπήρξε μείωση του ποσοστού μάζας λίπους αλλά δεν ήταν αρκετή έτσι ώστε να καταφέρουν να βγάλουν κάποιο συμπέρασμα οι ερευνητές

 

Ποιες είναι οι πιθανές παρενέργειες της κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας πράσινου τσαγιού

 Παρόλο που το πράσινο τσάι θεωρείται γενικά ασφαλές και υγιές χάρη στα πολλά αποδεδειγμένα οφέλη του, επειδή περιέχει καφεΐνη, η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε κλασικά συμπτώματα υπερκατανάλωσης καφεΐνης όπως είναι η έλλειψη ψυχραιμίας καθώς και διαταραχές στον ύπνο. Η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού με τη μορφή συμπυκνωμένων εκχυλισμάτων μπορεί επίσης να καταλήξει στην καταστροφή του ήπατος. Μια μελέτη που έγινε, έδειξε πως οι γυναίκες οι οποίες κατανάλωναν εκχύλισμα πράσινου τσαγιού κάθε μέρα ανέπτυξαν υψηλά επίπεδα ηπατικών ενζύμων, γεγονός που θα μπορούσε να δείξει ότι τα κύτταρα του ήπατος έχουν υποστεί βλάβη.Επειδή τα εκχυλίσματα πράσινου τσαγιού δε ρυθμίζονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) θα πρέπει να δείχνετε μεγάλη προσοχή. Αν αποφασίσετε να τα πάρετε οι ειδικοί σας προτείνουν να τα πάρετε μόνο στο γεύμα και σε κάθε περίπτωση να τα σταματήσετε αν έχετε ενδείξεις ότι το συκώτι σας παρουσιάζει πρόβλημα. Μια ακόμη ένδειξη πως πρέπει να τα σταματήσετε είναι τα σκούρο χρώμα των ούρων και το κοιλιακό άλγος.Επίσης, καλό είναι να μείνετε μακριά από το πράσινο τσάι αν έχετε κάποια καρδιακή πάθηση ή νεφρική ανεπάρκεια. Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε καλό θα ήταν να περιορίσετε την πρόσληψη σε όχι περισσότερο από δύο φλιτζάνια την ημέρα.

 

ΠΗΓΗ

Enable Notifications OK No thanks