431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Ο ρόλος της άσκησης στη σκολίωση

Ο ρόλος της άσκησης στη σκολίωση

Τι είναι η σκολίωση και που εμφανίζεται;

 Η σκολίωση συνήθως εμφανίζεται στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης ή στην θωρακοσφυική (στο όριο μεταξύ της θωρακικής και οσφυϊκής μοίρας) ή ακόμα πιο σπάνια αμιγώς στην οσφυϊκή. Συνήθως αφορά την εμφάνιση ενός κυρτώματος που έχει σχήμα C ή δύο συνεχόμενων που δίνουν σχήμα S. Η σκολίωση μπορεί να οφείλεται σε συγγενή, αναπτυξιακά ή εκφυλιστικά αίτια, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις της σκολίωσης είναι άγνωστης αιτιολογίας και περιγράφονται ως “ιδιοπαθής σκολίωση”.

Διάγνωση και συμπτώματα

 Η σκολίωση προκαλεί παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης αλλά όχι πόνο. Σε παιδία το οποία εμφανίζουν πόνο, πιθανόν να προέρχεται από κάτι άλλο. Δεδομένου ότι η σκολίωση προκαλεί αλλαγή του σχήματος του σώματος, στοιχεία που μπορούν να οδηγήσουν  στη διάγνωσή της είναι τα εξής:_

-ένας ώμος ψηλότερα από τον άλλο

-προπέτεια μια ωμοπλάτης

-προπέτεια ή υψηλότερη θέση των πλευρών από τη μία πλευρά

-ο ένας γοφός προέχει ή είναι υψηλότερα από τον άλλο

-ασυμμετρία μέσης

Άτομα με σκολίωση μπορούν να αθληθούν;

 Με λίγο πιο απλά λόγια, αν κοιτάξετε στο πίσω μέρος ενός ατόμου με σκολίωση θα διαπιστώσετε τις καμπύλες της σπονδυλικής στήλης στη μια πλευρά. Η γωνία της καμπύλης μπορεί να είναι ελάχιστα αισθητή ή μπορεί να είναι αρκετά έντονη.

Αφού κάποιος έχει διαγνωστεί με σκολίωση, πρέπει να εξετάσει και να αποφασίσει με πιο τρόπο θα διαχειριστεί τα συμπτώματα που τον συνοδεύουν. Συνήθως τα συμπτώματα είναι άνιση μυϊκή μάζα και δύναμη, δυσκολία στην αναπνοή αλλά και μέτριο πόνο στην πλάτη. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με τη γυμναστική, στόχος σας θα πρέπει να είναι η βελτίωση της κατάστασης σας με έναν τρόπο ο οποίος δεν θα σας προκαλεί δυσλειτουργία. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι οι ασκήσεις θα βοηθήσουν στην καθημερινή σας ζωή και στην φυσική σας κατάσταση αλλά δεν θα είναι η θεραπεία για την πάθηση σας.

Ο σχεδιασμός της προπόνησης για άτομα με σκολίωση βασίζεται σε ασκήσεις οι οποίες έχουν να κάνουν με τους διάφορους τύπους της ανθρώπινης κίνησης. Σαφώς και δεν μπορεί το πρόγραμμα γυμναστικής να περιλαμβάνει ασκήσεις για bodybuilding (να γυμνάζετε δηλαδή απομονωμένα κάποιους μύες) και έτσι για εσάς που πάσχετε από σκολίωση επιλέγονται ασκήσεις που να εμπλέκουν πολλούς μύες και μιμούνται τις ανθρώπινές κινήσεις. Πιο συγκεκριμένα, για να καταλάβετε ακόμη καλύτερα σκεφτείτε τον τρόπο με τον οποίο κινείτε το σώμα σας όταν θέλετε να πετάξετε μια χιονόμπαλα, ή τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρετε τις σακούλες από το σουπερμάρκετ ή ακόμη πως τοποθετείτε ένα μωρό στο κάθισμα του αυτοκινήτου.

Το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποφεύγετε  τη γυμναστική. Θα πρέπει να μιλήσετε με κάποιον ειδικό ώστε να βγάλετε ένα πρόγραμμα το οποίο θα σας βοηθήσει ουσιαστικά. Φυσικά και κάποιοι τύποι άσκησης πρέπει να αποφευχθούν σε κάποιους άλλους τύπους να δώσετε μεγαλύτερη βαρύτητα και κάποιους απλά να τους προσπεράσετε.Οι ασκήσεις οι οποίες είναι ειδικά διαμορφωμένες για την σκολίωση έχουν ως στόχο τη μείωση ή τη σταθεροποίηση των καμπυλών της σπονδυλικής στήλης. Οι ασκήσεις αυτές πρέπει να γίνονται μόνο όταν δίνει την έγκρισή του κάποιος ειδικός όπως είναι ο φυσικοθεραπευτής

 

ΠΗΓΗ

 

 

Enable Notifications OK No thanks