431253861715905
Πηγαίνετε στην αρχή

Ιδιωτική σχολή Fitness - Εξειδικευμένα Σεμινάρια

Balatsinos
Κύρια φωτογραφία για το άρθρο: Οδηγός των μικροθρεπτικών συστατικών, για να μη λείψει τίποτα από τα γεύματά σας

Οδηγός των μικροθρεπτικών συστατικών, για να μη λείψει τίποτα από τα γεύματά σας

Καταρχάς, μια ολοκληρωμένη διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία σας. Επομένως, όσες περισσότερες πληροφορίες έχετε για τα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά τόσο πιο σωστές και με λιγότερες ελλείψεις θα είναι οι διατροφικές σας επιλογές.

Ειδικότερα, υπάρχουν έξι κατηγορίες βασικών θρεπτικών συστατικών για την ανθρώπινη υγεία.

– Υδατάνθρακες
– Πρωτεΐνη
– Λίπη
– Βιταμίνες
– Μεταλλικά στοιχεία
– Νερό

Πράγματι, δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτά, χωρίς αρνητικές συνέπειες. Εξάλλου, δεν παράγονται από τον οργανισμό και άρα, προσλαμβάνονται από τη διατροφή. Παρέχουν θερμίδες ή ενέργεια για την εκτέλεση όλων των μεταβολικών αντιδράσεων, οι οποίες ξεκινούν από πρωτεΐνες που ονομάζονται ένζυμα. Τα ένζυμα χρειάζονται συμπαράγοντες για να λειτουργήσουν, και εκεί μπαίνουν οι βιταμίνες και τα μέταλλα. Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη ονομάζονται μακροθρεπτικά συστατικά επειδή τα χρειαζόμαστε σε μεγάλες ποσότητες ενώ τα υπόλοιπα μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς τα χρειαζόμαστε σε μικρότερες ποσότητες.

Αρχικά, υπάρχουν ορισμένες πραγματικά κρίσιμες λειτουργίες που επιτελούν τα βασικά μικροθρεπτικά συστατικά.

– Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για την εξαγωγή ενέργειας από τα τρόφιμα.

– Η βιταμίνη Β12 ενισχύει τη σωστή λειτουργία των νεύρων και τη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων.

– Η Α είναι απαραίτητη για καλή όραση, ανοσία και υγιές δέρμα.

– Η βιταμίνη D συμβάλλει στο σχηματισμό των οστών, την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού και λειτουργεί σαν ορμόνη σε όλο το σώμα.

– Η Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό και βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.

– Η βιταμίνη Κ χρειάζεται για να σχηματίσει θρόμβους αίματος και να μεταφέρει το ασβέστιο στα οστά.

– Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη συστολή των μυών και τον σχηματισμό οστών.

– Ο σίδηρος είναι εξαιρετικά σημαντικός για τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα.

– Το μαγνήσιο ρυθμίζει τη μυϊκή σύσπαση και τη μετάδοση πληροφοριών μέσω των νεύρων. Βοηθά στο σχηματισμό δοντιών και οστών και χρειάζεται σε περισσότερες από 300 μεταβολικές αντιδράσεις.

– Το κάλιο είναι απαραίτητο για τη συστολή των μυών, τη σωστή αγωγιμότητα των νεύρων και τη διατήρηση της ισορροπίας υγρών και ηλεκτρολυτών.

Δεδομένου ότι οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα για πολλές φυσιολογικές διεργασίες στο σώμα, οι χρόνιες ελλείψεις επηρεάζουν αρνητικά διάφορες πτυχές της υγείας και του μεταβολισμού. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ανεπάρκειες μικροθρεπτικών συστατικών συνδέονται με πολλαπλές χρόνιες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, της οστεοπόρωσης, μυοσκελετικών και καρδιακών παθήσεων.

Βέβαια, υπάρχει η εύκολη συμβουλή που μπορείτε να ακολουθήσετε.

Καταναλώνετε μεγάλη ποικιλία από πολύχρωμα και ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα από όλες τις μεγάλες ομάδες τροφίμων. Αυτό θα μεγιστοποιήσει την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και θα παραμείνετε εντός των αναγκών σας σε θερμίδες είτε για να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος είτε για να το πετύχετε.

Από το πιάτο σας να μη λείπει τίποτα. Έτσι, δε θα λείπει και από την υγεία σας!

Βιβλιογραφία

1. Wallace TC, McBurney M, Fulgoni VL 3rd. Multivitamin/mineral supplement contribution to micronutrient intakes in the United States, 2007-2010. J Am Coll Nutr. 2014;33(2):94-102. DOI:10.1080/07315724.2013.846806. PMID: 24724766

2. McCann JC, Ames BN. Vitamin K, an example of triage theory: is micronutrient inadequacy linked to diseases of aging?. Am J Clin Nutr. 2009;90(4):889-907. DOI:10.3945/ajcn.2009.27930. PMID: 19692494

Enable Notifications OK No thanks